Mielipide

Ismo Lehkonen on päässyt liian suureen asemaan jääkiekon mielipidevaikuttajana – hölmöjäkään lausuntoja ei kyseenalaisteta

MAAJOUKKUE / Kolumni
Kommentaattorin tehtävä on taustoittaa ja selittää pelitapahtumia eikä viihdyttää, ei edes Ismo Lehkosen.

Käynnissä olevissa nuorten MM-kisoissa kommentoinnista selostajan tutkaparina on vastannut kokenut lajiasiantuntija Ismo Lehkonen, jolla on myös mittava valmentajatausta. Viime vuosina Lehkonen on totuttu näkemään muun muassa Ylen ja Viaplayn NHL-asiantuntijana sekä C Moren Liiga-studioissa, joten tietopohjasta ja kokemuksesta homma ei jää vajaaksi.

Kuitenkin Nuorten Leijonien pelaamista Lehkonen on toistaiseksi valinnut kommentoida sisällöttömillä fraaseilla, kuten "irtokiekot pitää voittaa AINA" tai "JOKAINEN laukaus pitää saada tolppien väliin".

Kun Lehkonen kertoo valistuneen mielipiteensä, kommentti otetaan absoluuttisena ja kiistämättömänä totuutena – lähes jumalansanana.

Lehkonen on toki puhunut asiaakin esimerkiksi Slovakian pelin puuttuvista rakenteista, mutta korviinpistävää on ollut Lehkosen omien rakenteiden puute ja tarve saada viimeinen sana.

Juuri Slovakia-ottelun yhteydessä Lehkonen ensin ylikorosti irtokiekkojen merkitystä, mutta Suomen jouduttua kiekonmenetyksen takia pitkään pyöritykseen, jakoi kommentaattori kehuja kärsivällisestä puolustamisesta.

Missä kritiikki kiekonmenetyksestä? Missä ammattilaiskommentaattorin selkäranka seistä omien sanojensa takana?

Useille eri medioille useita eri kiekkosarjoja kommentoiva Lehkonen alkaa olla jo sen suuruusluokan mielipidevaikuttaja, että häneltä pitää edellyttää samaa rakenteellisuutta ja suoritustasoa, mitä hän vaatii pelaajilta.

Slovakia-pelin pöyristyttävin kommentti Lehkoselta lähti, kun Aleksi Heimosalmi sai kahden minuutin jäähyn poikittaisesta mailasta. Rike ei olisi voinut olla paljon kiistattomampi, minkä Lehkonen myönsi lausuen, ettei jäähystä ollut kahta sanaa.

Heti perään hän kuitenkin jatkoi, että tuomarille annettiin mahdollisuus viheltää jäähy – kyseistä fraasia yleisimmin käytetään, kun tilanne on sellainen, että jäähy tuomitaan suurin piirtein yhtä usein kuin jätetään viheltämättä.

Poikittainen maila leukaan ei ollut millään tavalla kiistanalainen tilanne.

Noinkohan tämä Suomen tunnetuin kiekkoiskä olisi reagoinut samoin, jos Artturi-poikaa olisi murjottu Stanley Cup -kamppailuissa pudotuspelikiekkoon kuuluvalla tavalla. Nuorten MM-kisojen alkusarjan ottelu ei myöskään ole Lehkosen retoriikan tarkastelussa poikkeus- tai yksittäistapaus.

jos et keksi muuta sanottavaa, puhu pelistä – ja jätä hölmöimmät fraasit ja yleistykset pois.

Lehkosen kommentaattoripersoonassa ongelmallisinta on se, että hän on päässyt nousemaan asemaan, jossa häntä ja hänen sanomisiaan ei kyseenalaisteta.

Kun Lehkonen kertoo valistuneen mielipiteensä pelaajasta tai pelitavasta, kommentti otetaan lätkäkuplassa absoluuttisena ja kiistämättömänä totuutena – lähes jumalansanana.

Esimerkiksi huippusuositussa Urheilucast-podcastissa juontaja Esko Seppänen päästää vakiovieraana toimivan Lehkosen usein liian helpolla, kuten on käynyt myös toisessa Lehkosen tähdittämässä podcastissa Kaljucornerissa.

Television puolella niin Ylellä, Viaplayllä kuin Discoverylla valokeila kohdistuu useimmiten kirkkaimmin Lehkoseen, jonka kommentit ovat melkeinpä lähetysten odotetuinta sisältöä.

Melko usein Lehkonen muun muassa kritisoi Liigassa pelattavaa "steriiliä tussuttelua" mutta toisaalta yleensä kehuu Jukka Jalosen samoihin periaatteisiin nojaavaa Leijonien pelitapaa. Melkoista kaksinaismoralismia. 

Lehkosen antamia kommentteja pitää käsitellä kriittisesti, koska hän on erittäin suosittu ja isolle yleisölle esiintyvä persoona. Hänen mielipiteillään on enemmän vaikutusta kuin useimmilla muilla, ja siksi niistä pitää kantaa vastuuta.

Asema ei horjunut, kun Lehkonen toivoi Liigaan lisää tappeluita Ylen NHL-studiossa Tampereen Global Seriesissä. Kukaan ei kyseenalaistanut, kun Lehkonen esitti Rasmus Ristolaista – koko NHL-uransa erittäin huonosti puolustanutta pelaajaa – olympiajoukkueeseen perusteella "hän ei pasko housuun, kun pelataan". Aleksander Barkov on toistuvasti Lehkosen mielestä NHL:n paras sentteri.

Sanavalmius on kommentaattorin työssä lähtökohtaisesti hyve, mutta viihdyttäjät ja koomikot ovat oma ammattiryhmänsä. Muistan erään aiemman kiekkokommentaattorin sitaatin, joka väitettiin valmentaja Juhani Wahlstenin sanomaksi: "Jos puolustaja ei tiedä, mitä tehdä, kokoontuminen omalle maalille".

Suosittelen Lehkoselle samaa: jos et keksi muuta sanottavaa, puhu pelistä – ja jätä hölmöimmät fraasit ja yleistykset pois.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös