Mielipide

Ilves haluaa olla paras − mutta millä hinnalla?

LIIGA / Kolumni

Ilves päätyi lähes ennenkuulumattomaan ratkaisuun antaessaan Jouko Myrrälle ja Marko Ojaselle kenkää Liigan piikkipaikalta.

Uutinen on tullut monelle jääkiekkoa seuraavalle shokkina: mitä Ilves oikein odotti, jos tämäkään ei riitä?

Kun pintaa hieman raaputtaa, on syitä kuitenkin löydettävissä. CHL:ssä tulokset ovat olleet heikkoja, eikä jatkoonpääsy ole enää omissa käsissä eilisestä Stavanger-voitosta huolimatta.

Ylivoima on yskähdellyt edelleen. Komeaan pistesaaliiseen Liigassa on suuri syy tolppien välissä: maalivahti Marek Langhamer.

Viime kaudella Ilves porskutti myös vakuuttavasti runkosarjassa, mutta pudotuspeleissä tupsukorvat tuntuivat olevan ongelmissa alusta alkaen.

Sormi osoitti tuolloin valmennuksen suuntaan. Penkin takana ei osattu reagoida ja muuttaa peliä vastustajan mukaan.

***

Antti Pennasen palkkaamista on helppo perustella. Kyseessä on Suomen kärkivalmentaja, edellään ehkä vain Jukka Jalonen. Ilves sai valmentajanvaihdoksella kahden vuoden sopimuksen muutettua lähes kolmevuotiseksi. On myös erittäin mahdollista, että Pennanen on pitänyt sopimuksensa ehtona pestin alkamista välittömästi.

Sopimus on myös osoitus Ilveksen noususta huippu-urheilun korkeimpaan kärkeen. Hyvä ei riitä, jos parempaa on tarjolla.

Riskit ovat kuitenkin valtavat: entä jos Ilveksen paletti meneekin sekaisin? Sarjakärjestä on hankala parantaa ja lähitulevaisuuden häviöt laitetaan seuran ulkopuolella valmentajasekoilun piikkiin.

Potentiaalinen ja osin jo realisoituva PR-tappio on myös valtava, koska miellyttävänä ja hillittynä pidetty Myrrä nähdään nyt sijaiskärsijänä, sympaattisena Ilveksen upeasti mitaleille nostaneena valmentajana joka oli lopulta mahdottoman tehtävän edessä.

Omien sanojensa mukaan hän ei saanut edes hyvästellä joukkuetta. Ilveksen tyylikkyys − missä se on?

***

Ilveksen ympärillä on aina rakastettu salaliittoja. Uuden omistuksen aikana näitä tarinoita ei juuri ole enää kuultu, mutta tilanne tarjoaa myös tältä kantilta enemmän kysymyksiä kuin vastauksia: mikä onkaan Raimo Helmisen rooli sopassa?

Raipe otettiin mukaan tukemaan Myrrää ja valmennusta. Urheilujohtaja Timo Koskelan mukaan päätös Helmisen palkkaamisesta tehtiin sen jälkeen, kun asiasta oli keskusteltu Myrrän kanssa. Lausuntoa voi tämän päivän jälkeen tulkita eri tavoin.

Myrrän ohella myös Marko Ojanen sai lähteä. Kenties Raipen rooli oli alun perinkin olla kokemuksellaan liima vanhan ja uuden valmennuksen välissä.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös