Mielipide

IPK:n tuhkimotarina täydensi draamankaarta erinomaisesti, mutta lopetus jäi ontumaan

MESTIS / Kolumni
Iisalmen Peli-Karhujen kolmas kausi oli melkein täydellinen floppi, ihmisiä katosi hallista yksitellen ja päästiin alle 500-päisiin yleisömääriin. Valmentajanvaihdos pelasti kaiken, IPK nousi kaikkia odotuksia vastaan kamppailemaan vielä rehellisesti pudotuspelipaikasta, mikä jäi lopulta pisteestä kiinni.

Mikäli iisalmelaiskannattajilta kysyttäisiin klassinen urheilukysymys: "Miltä nyt tuntuu?", niin vastaus ei luulisi olevan ainakaan hyvän ja mahtavan välillä.

IPK:n viime kaudella aina pudotuspeleihin asti piiskannut Janne Sinkkonen sai täksi kaudeksi Mestis-tasollakin hyvän pelaajamateriaalin käyttöön, ainakin, jos kysytään Tommi Miettiseltä.

Sinkkonen pysyi IPK:n peräsimessä liian kauan. Miehen sopimus oli määrä kestää tämän kauden loppuun asti, mutta hänelle olisi pitänyt löytää korvaaja jo ennen vuodenvaihdetta. Sinkkosen aikana karhulauma onnistui keräämään 28 ottelusta vain 22 pistettä. Sinkkonen ei saanut missään vaiheessa joukkueestaan irti mitään. Tähtihankinnat Julius Rantaeskola ja Tuomas Vartiainen olivat vain varjoja parhaista hetkistään, eikä Sinkkosen puolustava pelitaktiikka toiminut ollenkaan hankituilla pelaajilla. Ongelma saattoi piileä siinä, että edelliskauden joukkue oli rakenteeltaan hyvin erilainen. Joukkue oli täynnä työmyyriä, eikä niinkään pelkästään taidolla täyteen ladattuja pelaajia. Sinkkosen olisi pitänyt pystyä päivittämään pelikirjaansa, eikä vain ihmetellä pelistä toiseen sen toimimattomuutta.

Sinkkosen olisi pitänyt pystyä päivittämään pelikirjaansa, eikä vain ihmetellä pelistä toiseen sen toimimattomuutta.

Sekoilua kaukalossa ja sen ulkopuolella

Pelillinen anti ei ollut kummoista Sinkkosen aikana, ja huonoista tuloksista kansa äänestää jaloillaan. Vaikka IPK:n yleisökeskiarvo 780 on ihan hyvä Mestiksen mittapuulla, ei tilanne ollut yhtä hohdokas koko kauden aikana, kun huonoimmillaan Kankaan montussa kävi muutamassa pelissä alle 500 katsojaa.

IPK:ssa kävi tuhottomasti lainapelaajia ja välillä oli haasteita saada kokoonpanoa täyteen, mikä ei ole sinänsä uutta Mestiksessä, mutta IPK:lle hieman poikkeavampaa. Joulukuun alussa Aleksi Autio purki sopimuksen IPK:n kanssa loukkaantumisten vuoksi, jonka jälkeen IPK:n maalinsuulla kävi yhteensä viisi eri maalivahtia vaihtelevin tuloksin. Neljäs yrittäjä Dennis Saikkonen sai jo hieman juonesta kiinni, kunnes hänet hälytettiin takaisin Sveitsin pääsarjaan. Lopuksi seuran tuli pelastamaan tuttu mies, Tuomas Tolonen, joka oli jälleen vähemmän yllättäen tulikuuma keväällä.

Ihmemies nimeltä Tommi Miettinen

3.1.2019 Sinkkonen sai väistyä, kun tilalle tuli KalPan A-junioreiden päävalmentaja, Tommi Miettinen. Miettinen aloitti urakkansa raikkaalla viiden ottelun voittoputkella, peli otti hiljaisia askeleita kohti nykyjääkiekkoa. Lopulta Sinkkosen maalinestopelistä päästiin todella aggressiiviseen maalintekopeliin, jossa puolustajat saivat olla hyökkäyksen kärkenä ja pelaajat saivat toteuttaa itseään.

Tommi Miettisen tulo siivitti monet pelaajat huippulentoon, yksi näistä oli puolustajien pistepörssin toinen, Otto Huttunen.
Kuva © Janne Falck

Monet syksyn aikaan flopiksi leimatut pelaajat rupesivatkin pelaamaan aivan uudella tasolla Miettisen aikana. Moni saattoi esimerkiksi miettiä, kuka kapteeni Otto Huttusen peliasun alla piilottelee. Huttunen keräsi Sinkkosen aikana kuusi tehopistettä, kun Miettisen aikana IPK-kapteenin saldoon kerääntyi 27 lisäpistettä. Huttusen lisäksi Rantaeskola ja Vartiainen intoutuivat pelaamaan aivan huikeaa jääkiekkoa ja löysivätkin toisistaan tutkaparin.

Miettinen onnistui nostamaan sarjan viimeisenä olleen joukkueen lähes varmalta karsijanpaikalta pudotuspelien kynnykselle. Karhulauma saalisti Miettisen aikana 22 ottelusta 46 pistettä ja keikkui melkein koko ajan eri kuntopuntarien kärjessä. IPK:n pudotuspelipaikka jäi lopulta pisteestä kiinni.

IPK:n kausi muuttui farssista melkein tuhkimotarinaksi, eikä Tommi Miettisen roolia voi liikaa korostaa. Huono menestys oli monien asioiden summa, ei pelkästään huonoa tuuria.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös