Mielipide

IIHF:n välinpitämättömyys nousi uudelle tasolle: Yhdysvallat taistelee MM-mitaleista, 19-vuotias pelaaja pahimmassa tapauksessa terveydestään

MAAJOUKKUE / Kolumni
Yhdysvaltain U20-hyökkääjä Patrick Moynihanin peluuttaminen heti päähän kohdistuneen taklauksen jälkeen on vastuutonta sekä joukkueelta että IIHF:ltä.

11–0-tilanne, 67 sekuntia peliaikaa jäljellä, kahden ottelun pelikielto Philipp Wimmerille ja taklauksen uhri Patrick Moynihan on ollut kahdesta pelistä sivussa.

Jokaisen päähän kohdistuneen taklauksen kohdalla käydään vastenmielistä väittelyä, onko vastuu taklaajalla vai taklatulla – vaikka päähän taklaaminen on sääntöjen vastaista myös silloin, kun taklauksen kohde katsoo eri suuntaan.

Tämä alle 20-vuotiaiden MM-kisojen taklaus ja erityisesti sen seuraukset veivät vastuukysymykset aivan uudelle tasolle.

Itse taklaus oli täysin tarpeeton ja oppikirjaesimerkki kunnioituksen puutteesta vastustajaa kohtaan. Tämänkaltaiset taklaukset kitkemällä vältyttäisiin jo todella monilta päävammoilta.

pelaajien on kunnioitettava toisiaan ja jätettävä turhat ja vaaralliset taklaukset tekemättä. Joukkueiden ja turnauksen johdon on asetettava pelaajien terveys etusijalle.

Kahden ottelun pelikielto on kuitenkin sanktiona naurettava – tai säälittävä. Itävaltalaispuolustaja menetti kaksi merkityksetöntä alkusarjapeliä, mutta taklauksen uhrin tilanne on kimurantimpi.

Moynihan oli toki kokoonpanossa jo seuraavassa pelissä, mutta on huilannut sittemmin kaksi Yhdysvaltain ottelua. Athletic-toimittaja Corey Masisakin mukaan pelaamattomuuden syy on päähän kohdistunut taklaus.

Aivotärähdystä ei ole erikseen mainittu, eikä Moynihanin paluu pelaavaan kokoonpanoon olisi täyttänytkään aivotärähdysprotokollan kriteereitä. Oireiden pitkittyminen tai esiintyminen viiveellä on sinänsä pääosumien jälkeen tavallista, mutta näin nopea jäälle paluu ansaitsee syyttävää katsetta.

Nelosketjun hyökkääjä pelasi paluuottelussaan vähän yli kahdeksan minuuttia ilman tehopisteitä, ja Yhdysvallat voitti Tšekin 7–0. Moynihanin pelaaminen ei siis ollut merkittävää joukkueen kannalta, mutta se voi huonoimmassa tapauksessa pahentaa nuoren ihmisen terveyttä.

Tähtipelaajan liian varhainen peluuttaminen ei tietenkään olisi yhtään hyväksytympää, mutta edes ymmärrettävämpää. Samaan aikaan kuitenkin spekuloidaan Moynihanin paluulla mitalipeleihin. Sille on vaikea nähdä pelillisiä perusteita ja terveydelliset perusteet tuntuvat mahdottomilta.

Ilman muuta on mahdollista, että Moynihan itse on halunnut pelata, mutta vastuu pitää olla sekä joukkueella että turnauksen järjestäjällä. Osuma päähän on kiistaton, niin aivotärähdysprotokollan käyttö olisi perusteltua hädin tuskin aikuisen pelaajan kohdalla.

Tästä tapauksesta on monen tahon syytä ottaa opiksi: pelaajien on kunnioitettava toisiaan ja jätettävä turhat ja vaaralliset taklaukset tekemättä. Joukkueiden ja turnauksen johdon on puolestaan asetettava pelaajien terveys etusijalle.

Turhia päävammoja voi välttää näinkin yksinkertaisilla teoilla.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös