Mielipide

Hannu Jortikka on kunniaviirinsä ansainnut − TPS aloitti perinteen, jota muut toivottavasti jatkavat

LIIGA / Kolumni
Pelaajien pelinumeroita on Suomessa jäädytetty vuosikymmenien ajan. Nyt Turussa koettiin jotain uutta, kun Timo Nummelin ja muut TPS-legendat saivat rinnalleen hallin kattoon myös valmentaja Hannu Jortikan kunniaviirin.

Mieti lasta, joka saapuu kenties ensimmäistä kertaa jäähalliin seuraamaan peliä. Itse ottelun seuraaminen ei välttämättä kiehdo, mutta erätauoilla jäälle tuleva jäänhoitokone on sitäkin hienompi. Samalla pienokainen kiinnittää huomiota hallin katossa oleviin viireihin ja kyselee, mitä ne symboloivat.

Vanhempi pystyy tietysti kertomaan tarinoita mestaruuksien taustalta sekä legendaarisista pelaajista. Toistaiseksi valmentajat ja muut johtohenkilöt ovat saattaneet kuitenkin jäädä sivuosiin, sillä heistä ei ole samanlaisia merkkejä jälkipolvien muistoksi.

Toki moni nykyinen seura on viime vuosina perustanut oman kunniagalleriansa, jossa on tilaa toimihenkilöille ja pukumiehille siinä missä pelaajillekin. Samanlaista huomiota ne eivät kuitenkaan saa kuin jäädytetyt pelinumerot, jotka voi muistaa kilpailevistakin joukkueista.

TPS teki tässä hienon muutoksen, kun Hannu Jortikan kunniaksi hallin kattoon nostettiin hänen kunniaviirinsä. Jortikka jos kuka on kunniansa ansainnut.

"Kuus mestaruut hei" on muodostunut ikoniseksi lausahdukseksi. TPS:n suuruuden vuosia Jortikka kuvaa erinomaisesti. Hän palautti 13 vuoden tauon jälkeen seuran kultakantaan vuonna 1989 ja aloitti kolmen mestaruuden sarjan, kun TPS nousi ihailluksi seuraksi koko Suomessa.

"Kuus mestaruut hei" on muodostunut ikoniseksi lausahdukseksi.

Ensimmäinen pesti päättyi vuonna 1992, mutta Jortikka palasi Turkuun kuusi vuotta myöhemmin ja jälleen seurasi kolmen mestaruuden putki. TPS on voittanut kaikkiaan 11 mestaruutta, joista Jortikka on ollut voittamassa seitsemää – kuutta valmentajana ja yhtä pelaajana. Ei siis ole epäilystäkään, mihin seuraan hänen nimensä yhdistetään.

Menestystä on tullut myös muualla. Jortikka oli osaltaan tuomassa ensimmäisiä suurmenestyksiä suomalaisissa jääkiekkoilussa, olihan hän päävalmentajana vuonna 1987 Suomen voittaessa ensimmäisen MM-kullan jääkiekossa, silloin 20-vuotiaiden kisoissa. Reilu vuosi myöhemmin Leijonat sai ensimmäisen arvokisamitalinsa Calgaryn olympialaisissa Jortikan toimiessa Pentti Matikaisen apuna.

Ennen kaikkea Jortikka on kuitenkin iso persoona. Varmasti lähes kaikilla hänen kanssaan työskennelleillä Arto Tukiosta lähtien on hänestä muistoja, joista voisi kirjoittaa enemmänkin.

TPS:n hallituksen varapuheenjohtaja Veli-Pekka Marin antoi puheessaan ymmärtää, että Turussa vastaavanlaisia juhlallisuuksia nähdään jatkossakin. On myös toivottavaa, että tässä asiassa TPS näytti esimerkkiä, ja muutkin seurat tekevät samalla tavalla kunniaa tärkeille persoonille. Niitä suomalaisessa kiekossa riittää.

» Lähetä palautetta toimitukselle