Mielipide

Hannes Björninen on jo nyt turnauksen suurimpia voittajia

MAAJOUKKUE / Kolumni

Ei ikinä mikään junioritähti. Ei terävin laukaus, ei samettisimmat kädet eikä räjähtävin luistelunopeus. NHL-varaus jäi saamatta ja nuorisomaajoukkuepelitkin vähiin.

Kovalla työllä 19-vuotiaana Liigaan seitsemän vuotta sitten. Liikkeelle pohjaketjujen raatajasta ja vuosi vuodelta isoja kehitysaskelia joka osa-alueella. 21-vuotiaana A-rintaan Pelicansissa ja seuravaana kaudella jo C, joka pysyi rinnassa kolmen kauden ajan.

Keväällä 2019 tuoreella kapteenilla oli allaan uransa paras kausi pisteidenkin valossa ja MM-leiritys kutsui kauden päätteeksi. Tiukan leirityksen päätteeksi Hannes Björnisen nimi oli viimeisiä, jotka vedettiin yli lopullisesta kisamiehistöstä. Kisat seurattiin kotisohvalta, kun mukaan päässeet juhlivat kultaa. Hän ei valittanut. Leuka rintaan ja takaisin töihin.

Jo koronan keskeyttämällä kaudella Björninen oli joukkueensa paras pelaaja, mutta pandemian lisäksi kausi vesittyi loukkaantumiseen. Menneellä kaudella huima työmoraali ja johtajuus vei lahtelaisen duunarin pistepörssin kuudennelle sijalle ja hänen urotekonsa nuoren altavastaajajoukkueen voiton päähän Liigan välieristä. Monen mielestä otteet olisivat riiittäneet jopa sarjan MVP-palkintoon.

Tinkimätön työ ja todella paljon korostetut aloitustaidot veivät lopulta Hannes Björnisen kauan odotettuun MM-kisajoukkueeseen asti. Ja voi pojat, että siellä on tapahtunut.

Jo avauspelistä asti Bjöönisen, Marko Anttilan ja Saku Mäenalasen ketju on ollut Suomen luotettavin kokonaisuus. Nimellinen ykkösketju on aina tärkeimmissä puolustuspään aloituksissa, sekä yleensä myös erän alkuun antamassa alkutahteja joukkueelle kentällä.

Välierässä Saksaa vastaan Hannes Björninen oli Suomen paras pelaaja. Täysin ansaitusti, ainoa realistinen haastaja tähän olisi ollut Jussi Olkinuora. Voittomaaliksi jäänyt osuma näkyy vain tulokset katsovillekin, mutta todelliset uroteot tapahtuivat loppuhetkillä. Saksan hakiessa vimmatusti tasoitusta se oli Björninen, joka otti viimeisen syötönkatkon ja purki kiekon pois omalta alueelta, sinetöiden pelin Suomelle. Todellinen taistelija.

Viimeistään nyt kaikki tietävät, kuka on Hannes Björninen. Hän näyttää suurelle yleisölle, kuinka pitkäjänteisellä ja kärsivällisellä tekemisellä voi päästä huipulle.

Jokerit saa todellisen kultakimpaleen ensi kaudeksi keskikaistalleen, mutta Jari Kurri ja kumppanit saavat kiittää onneaan, että sopimus on sorvattu ennen näitä kisoja. Viiksiniekalle on varmasti kysyntää rapakon takanakin.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös