Mielipide

HPK voi unohtaa pudotuspelit, jos se ei kukista Ässiä ja Sportia tällä viikolla

LIIGA / Kolumni
HPK:n tämänhetkinen kunto vie sitä koko ajan lähemmäs pudotuspeliviivaa. Suurimmassa roolissa ovat luonnollisesti sen "kuuden pisteen ottelut" pahimpia kilpailijoita Ässiä ja Sportia vastaan.

Jokusen kerran aiemminkin Liigan kevätkautena kovia kirejä esittänyt HPK uhkaa tehdä taas viimeisen kolmanneksen spurtin kohti kaukaiselta näyttänyttä pudotuspelipaikkaa. Ikimuistoisin kiri on keväältä 2014, jolloin HPK voitti kahdeksan viimeistä runkosarjaotteluaan, ja nousi viimeisellä kierroksella pudotuspeleihin, vaikka se oli jo aiemmin myynyt parhaita pelaajiaan pois.

Tänä keväänä kytemässä on jotain samantyyppistä − tosin toistaiseksi aikaisemmassa vaiheessa, kun kautta on lähes kolmannes jäljellä ja pelejä rutkasti pelaamatta.

Surkeasti sujuneen alkukauden jälkeen suurimmat taustat kirille löytyvät maalinsuulta sekä viisikkopelaamisesta, mutta myös sen ulkopuolelta joukkueen ilmapiiristä.

Eetu Laurikainen tukkii maalinsuuta Liigan eliittitasolla, mikä auttaa HPK:ta voittamaan niitäkin pelejä, joissa kenttätapahtumat ja maalipaikat eivät ole sille täysin suotuisia. Laurikaiselle on jo ehdotettu lahjoitettavaksi tonttia Hämeenlinnasta, ja jatkosopimus ensi kauteen oli loistava onnistuminen seuralle.

Tukkimiehen kirjanpidolla HPK;n on turha haaveilla pudotuspeleistä, jos se ei onnistu kaatamaan Ässiä ja Sportia niiden kanssa pelattavissa "kuuden pisteen otteluissa".

Viisikkopelissä parannus oli tekeillä jo tovin nykyistä pisteputkea aikaisemmin. HPK on keskittynyt vastustajan laadukkaiden maalipaikkojen estämiseen, ja onnistunut itse toistaiseksi tekemään riittävästi maaleja päästessään itse paikkoihin.

Yksityiskohdista suurin muutos lienee siinä, että HPK on säätänyt sen viisikon venyttämistä pois. Suurin alkukauden höntyily sekä alivoimanelikon vuotaminen keskeltä on saatu hiottua pois.

Taktisten säätöjen ohella lienee tärkeää vielä mainita joukkueen ilmapiiristä. Jotain erityisen hyvää Matti Tiilikaisen joukkueessa on onnistunuttu kauden aikana tekemään, kun ankeinkaan epäusko ja turhautuneisuus ei ehtinyt pilata ilmapiiriä katkeraksi tai toisiin pelaajiin liikaa purkautuvaksi vihaksi. Ennen joulua haastatteluissa pyöri epäuskoisia pelaajia, mutta ammattimaisuus näytti kuitenkin kestävän läpi tuon karmean alkukauden.

Keskiviikkona ja perjantaina joukkue on kuitenkin loppukauden toistaiseksi tärkeimmissä otteluissaan. "Tukkimiehen matematiikalla" HPK:n on turha haaveilla pudotuspeleistä, jos se ei onnistu kaatamaan Ässiä ja Sportia niiden kanssa pelattavissa "kuuden pisteen otteluissa".

Todelliseen prosentuaaliseen todennäköisyyteen vaikuttavat tietysti joukkueiden perusvoimatasot sekä kokoonpanon eläminen. Pelkkä pistetahdin arviointikin näyttää kuitenkin loppukauden haastavuuden.

Koko kauden pistetahdillaan HPK jää ulos pudotuspeleistä. Se on yhä todennäköisin skenaario.

Jos taas tahtia tarkastelee yltiöoptimistisesti kevään kuntopuntarin pistetahtia tuijottaen, ovat mahdollisuudet olemassa. Kun HPK:n viimeisten kymmenen ottelun pistetahti per peli on 2,3, ja Ässien sekä Sportin siellä puolentoista paikkeilla, nostaisi tämän tahdin pysyminen Kerhon kilpakumppaniensa ohi pudotuspeleihin.

Pisteet nyt Jäljellä (pl. keskinäiset ottelut) pistetahti/viimeiset 10 ott. pisteitä näistä kertyy Loppupisteet ennen keskinäisten ottelujen pisteitä
Ässät 55 15 1,4 21 76
Sport 53 17 1,5 25,5 78,5
HPK 48 14 2,3 32,2 80,2
SaiPa 45 14 0,9 12,6 57,6

On hyvä huomata, ettei edes Liigan kärkijoukkue Rauman Lukko ole pelannut kautta läpi 2,3 pisteen ottelutahdilla. Käytän tuota lukua kuitenkin tässä osoittaakseni sen, kuinka tiukaksi lopputaisto silläkin tahdilla osoittautuisi.

Jopa tällä tahdilla keskinäiset ottelut nostavat päätään. Niiden merkitys korostuu entisestään, jos olettaa realistisesti HPK:n huipputahdin hieman tasoittuvan. Edes 2,3 pisteen erittäin vaativa tahti muissa otteluissa ei riitä, jos HPK ottaa takkiinsa juuri Ässiä ja Sportia vastaan. Tuolloin HPK jäisi ensisijaisesti Sportin taakse.

Mukana kisassa viimeisestä pudotuspelipaikasta ovat tietysti myös lappeenrantalaiset. SaiPa on kuitenkin pudonnut jo HPK:nkin alapuolelle, ja sen pistetahti on heikoin, joten HPK:n täytyy lähinnä toivoa Sputnikeille menestystä juuri Ässiä ja Sportia vastaan − ja itselleen kolmea pistettä kauden päätösottelussa.

18 ottelua, 54 pistettä jaossa HPK:lle ja sen vastustajille. Olisi helppoa sanoa, että voittakaa kaikki loput ottelunne, niin pääsette pudotuspeleihin.

On kuitenkin kaikkein tärkeintä alleviivata, että voittakaa keskiviikkona Ässät, perjantaina Sport ja maaliskuun 20. päivä uudestaan Sport, niin nykyinen kova tahti vienee HPK:n taas pudotuspeleihin − vaikkapa Ilveksen, KalPan tai Pelicansin kiusaajaksi. Muuten ei onnistu.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös