Mielipide

HK Sotši olisi suomalaisvalmennuksessa varteenotettava haastaja KHL:ssä

KHL / Kolumni
Lauantaina nähtiin Helsingissä ehkä karmein esitys, mitä KHL:n mittapuulla voi vierasjoukkueilta odottaa. Sen esitti HK Sotši, jonka materiaalilla pitäisi pystyä paljon nähtyä parempaan.

HK Sotši on KHL:n kaudeksi 2014-15 perustettu joukkue, jonka pääomistajana toimii Gazprom. 

Karusti voisi todeta sen oletettavan faktan, että kyseessä on jälleen yksi venäläisten leikkikalu KHL:ssä, kun halutaan luoda toimintaa, koska "me nyt vain voidaan"

HK Sotšin tarkoitushan on pitää olympiakaupungissa jotain mahtavaa urheiluseuraa yllä olympialaisten jälkeenkin. Siinä on onnistuttu KHL:ssä todella hyvin, mutta HK Sotši on pysynyt menestymättömänä organisaationa toistaiseksi, eikä kaupungissa suurta lätkäkuumetta ole päällä.

HK Sotši on hankkinut Euroopan sarjoista laadukkaita pelaajia riveihinsä vuosi toisensa perään, mutta neljällä yrityksellä KHL:n pudotuspeleissä on aina tullut pysähdys ensimmäiselle ottelukierrokselle.

Voittoja pudotuspeleissä joukkue on napannut yhteensä kolme, joten neljän yrityksen yhteenlasketut voitotkaan ei riittäisi viemään joukkuetta ensimmäiseltä kierrokselta pidemmälle.

Suomalaisessa valmennuksessa HK Sotsi olisi vakavasti otettava haastaja

Verrataan HK Sotšin tilannetta suoraan Helsingin Jokereihin. Jokerit on KHL:ssä suhteessa isompiin ja mahtavampiin organisaatioihin nähden maltillisella budjetilla liikenteessä.

Hyvät neuvot olisivat tämän joukkueen penkin takana tarpeen.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com

HK Sotšilla on oletettavasti enemmän rahaa käytettävissä ja suuret edut pelaajan näkökulmasta katsottuna. Kiva keli läpi talven, matala verotus ja varmasti ihan hyvä palkka. 

On vaikea uskoa, että esimerkiksi Jere Karjalainen pelaisi HK Sotšissa urheilullisen menestyksen takia. Tai vastaavasti ruotsalaiskaksikko Marcus Nilsson ja Linus Johansson. Nilsson voitti SHL:n pistepörssin viime kaudella Färjestadin paidassa ja Johansson oli joukkueen kapteeni.

Kumpikaan ei pelannut Helsingissä lauantaina ja viime kaudella Färjestadissa yli piste per peli keskiarvolla kauden läpi painanut Nilsson on jäänyt 18 ottelussa kuuteen tehopisteeseen, kun esimerkiksi vielä viime kaudella VHL:ssä pelannut puolustaja Daniil Miromanov on tehnyt 16 tehopistettä 27 otteluun.

Helsingissä heikosti pelannutta narripakkaa vastaan pelasi täysin sekasortoinen joukkue, jolta puuttui pelin ydin täysin. Parhaat paikat joukkue sai luotua yksilösuoritusten kautta, mutta mitään varsinaista tolkkua pelissä ei ollut.

Peliä katsoessa tuli mieleen puhtaasti ajatus siitä, mitä esimerkiksi Kari Jalonen saisi HK Sotšin päävalmentajana aikaiseksi? Tai Antti Pennanen? Tai Mikko Manner

Nykyinen valmennus on täysin venäläinen. Päävalmentaja Jevgeni Stavrovski saapui Almaz Tšerepovetsin riveistä VHL-liigasta (KHL:n farmiliiga) päävalmentajaksi. Apuvalmentajat tulivat Pietarista, MHL-liigan (Venäjän korkein juniorisarja) Dinamo Pietarin riveistä Sotsiin. Stavrovski toki korvasi syksyllä potkut saaneen Aleksandr Andrijevskin, jolla oli pidempi ura KHL:ssä päävalmentajana allaan.

Sotsissa pelaajamateriaali riittäisi ihan helposti laadukkaan jääkiekon pelaamiseen. Kärkikenttiin Eurooppalaista osaamista, alakenttiin KHL:ssä tasonsa osoittaneita pelaajia ja maalille olisi tälläkin hetkellä tarjolla SHL:ssä vakuuttavaa jälkeä tehnyt Joel Lassinantti, joka ei ole toistaiseksi KHL:ssä onnistunut. Johtunee heikosta puolustuspelaamisesta.

HK Sotšilla on pudotuspeleihin matkaa tällä hetkellä yhdeksän pistettä ja samoista sijoista taistelee Vitjaz ja Severstal, jotka ovat Sotsia laadukkaampia joukkueita, joten tuossa joulun tienoilla esimerkiksi Jokerit voisi alkaa tiirailemaan olisiko Strömwall, Karjalainen tai Nilsson esimerkiksi irrotettavissa Helsinkiin loppukaudeksi.

» Lähetä palautetta toimitukselle