Mielipide

HIFK:ta ei huvittanut tulla töihin

LIIGA / Kolumni

Helsingin IFK:n miehistö koki tiistaina kunnon nöyryytyksen Jukureita vastaan. Punapaitainen kotijoukkue oli Nordiksella niin hengetön, että ensisilmäyksellä saattaisi miettiä, että miksi nuo miehet pelaavat ammatikseen jääkiekkoa.

Taustalla saattaa olla ilmiö, joka on tavallinen lähes alalla kuin alalla. Työntekijää ei aina vain kiinnosta tulla töihin, jos työpäivän anti on ennalta tylsä tai saatavilla ei ole sopivia etuuksia. Arkipäiväinen ottelu ohutta mikkeliläisjoukkuetta vastaan ei ole objektiivisesti tarkasteltuna se kaikista kiihkein työtehtävä.

Jääkiekkoilijan ammatti on sellainen, ettei pelkkä paikalla oleminen riitä. Esimerkiksi monissa toimistohommissa työpäivän voi viettää hieman varjoissa, Facebookia selaten. Tietysti myös huippu-urheilussa samalla työmaalla on ihmisiä, jotka yrittävät pilata duunipäivän − vastustajajoukkue nimittäin.

HIFK:n pelaajistosta näki, että nuoret ja vasta uraansa aloittelevat pelaajat, kuten Leevi Teissala, taistelivat jokaisessa vaihdossa ja yrittivät näyttää päävalmentaja Ville Peltoselle, että työpaikka tässä firmassa kiinnostaa.

Kokeneemmille karjuille ja urallaan jo voittoja saavuttaneille pelaajille vierasjoukkueen tarjoama, lähtökohtaisesti köykäiseltä vaikuttava haaste ei tuntunut aiheuttavan minkäänlaista värinää. Työnteko ei valtaosaa kotijoukkueesta kiinnostanut.

HIFK paransi otettaan ottelun toisella puolikkaalla ja hätyytteli pisteitä parempien pelaajien turvin. Mistään kollektiivisesta työsuoritteesta ei silti voida puhua loppusummerin jälkeenkään.

Näin ulkopuolisena voi tuntua siltä, että jääkiekkoilijat ovat sellaisessa asemassa, että joka pelipäivä on juhlapäivä. Asia ei välttämättä ole niin, ja kiinnostavien haasteiden ympärillä saattaa olla harmaitakin työrupeamia. Kyse on psykologiasta.

Oletko itse aina joka päivä töissäsi ollut kellokortti ojossa konttorilla ja käynyt kysymässä pomoltasi, että minkä mappien lajittelusta voit tämän tiistain työt aloittaa? Jukurit-ottelu oli HIFK:lle sellainen työtehtävä, jota juuri ketään ei kiinnostanut hoitaa.

Kaiken lisäksi Liiga-seurat saavat ottaa pitkän koronaviruksesta johtuvan tauon jälkeen yleisöä halliin. Tiistaina HIFK:n aneemista työskentelyä todisti loppuunmyyty Helsingin jäähalli.

Seuraikonin, päävalmentaja Peltosen, peräänkuuluttamiin arvoihin ei taida kuulua tiistaina nähdynlainen toiminta.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös