Mielipide

HIFK:n menestys heikkoa seuraavan kauden päävalmentajan uutisoinnin jälkeen – siinäkö syy?

LIIGA / Kolumni
HIFK julkaisi 23.10. tiedotteen päävalmentajan tehtävien siirtymisestä tämän kauden jälkeen nykyiselle apuvalmentajalle Jarno Pikkaraiselle. Sen jälkeen HIFK on saanut yhden kolmen pisteen voiton. Kokoonpanoissa on tapahtunut suuria muutoksia – loukkaantumisten takia.

HIFK:ssa tuskin myönnetään, että ensi kauden valmentajan aikainen nimeäminen vaikuttaisi joukkueen peliin. Ammattilaisorganisaatossa tällaiset seikat eivät saa vaikuttaa jokapäiväisen työn laatuun. Toiminta jatkuu Ari-Pekka Selinin johdolla kevään pudotuspeleihin asti.

Selin ja Pikkarainen ovat tehneet yhteistyötä kaudesta 2015-2016 alkaen. Vaikka Pikkaraisen rooli vaihtuu päävalmentajaksi, heidän yhteistoimintansa säilynee melko muuttumattomana kauden loppuun.

HIFK on tuon uutisoinnin jälkeen pelannut kuusi ottelua, joista se on saavuttanut neljä pistettä. Voitto-ottelu Tapparaa vastaan, Kimmo Kuhdan juhlapeli lokakuun 26. päivä, on selkeä poikkeus jaksossa. Maalivahti Atte Engren pelasi tuossa ottelussa yhden kauden parhaista otteluistaan tahmean alkukauden jälkeen.

Huomion arvoista on, että seuraavana päivänä HIFK:n pelatessa vieraissa Turussa Palloseuraa vastaan Atte Engren vaihdettiin loukkaantumisen vuoksi maalilta 1–1-tilanteessa. Tämän jälkeen Engren on ollut poissa kokoonpanosta. Vaikka Markus Ruusu on esittänyt hyviä otteita, varsinkin vierasottelussa KooKoota vastaan, hän ei ole saanut vyölleen yhtään voittoa 19.10. Porin vierailun jälkeen.

Alkukaudella HIFK:lle eniten pisteitä tehnyt ja kultakypärä päässään viilettänyt Erik Thorell on myöskin ollut loukkaantumisen vuoksi sivussa lokakuun 19. päivästä alkaen. Ykkösmaalivahdin ja tärkeimmän tehopisteiden tekijän puuttuminen vaikuttaa varmasti minkä tahansa joukkueen tuloksen tekoon. HIFK on kaivannut Engreniä ja Thorellia.

Thorellin kanssa samaan aikaan loukkaantuneiden listalle joutui myös kapteeni Lennart Petrell. Petrell oli ennen loukkaantumistaan juuri päässyt hyvään pelivireeseen. Hänen kaksi viimeistä peliään olivat tuoneet kauden ensimmäiset tehopisteet, 2+1.

Markus Kankaanperä on tuurannut Petrelliä kapteenina. Joukkueen henkinen tila on vaikuttanut vahvalta, mutta kokoonpanojen jatkuva muokkaaminen pääosin loukkaantumisten vuoksi on saanut HIFK:n valumaan tuloksellisesti syviin vesiin. 

Mikäli joukkueen tulos ei kohene edellä mainittujen pelaajien palatessa kokoonpanoon, voidaan olettaa, ettei HIFK ole tasapainossa. Tämä osoittaisi valmentajan nimeämisen vaikuttaneen joukkueen henkiseen tilaan. Liigatasolla se ei ole hyväksyttävää.

Maajoukkuetauon aikana HIFK:lla on ollut aikaa harjoitella ja saada viisikkopeliään kasaan niillä pelaajilla, jotka rosterissa ovat. Juhani Tyrväinen ja Teemu Eronen olivat Leijonissa, mistä ei voi olla HIFK:lle haittaa. He ovat varmasti saaneet lisää energiaa maajoukkuekomennuksesta. Sen he tuovat mukanaan Nordikselle. Tekosyytä konttaamisille ei HIFK:lla enää ole.

Keskiviikkona 14.11. Helsingissä kohtaavat viime kierrosten suuret alisuorittajat HIFK ja Ässät. Ässät saapuvat Nordikselle uuden valmentajan, Pasi Kaukorannan, komennuksessa. Patapaidat eivät varmasti anna mitään ilmaiseksi, mutta HIFK:n on näytettävä kotiyleisön edessä osaavansa voittaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle