Mielipide

HIFK:n Schmaltz ja kahden käden kirvesisku loivat tosielämän kurinpitofarssin, jollaista olisi mahdoton käsikirjoittaa

LIIGA / Kolumni
Jordan Schmaltz välttyi kurinpitokäsittelyltä, vaikka Markus Nurmeen osunut kahden käden viikate ei voinut olla muuta kuin tarkoituksellinen vahingoittamisyritys. Kurinpitokäsittelyn puute siis välittää viestin, ettei vastustajan vahingoittamisyritykseen liity edes pelikiellon uhkaa.

“Vain fiktion pitää olla realistista” – tämä kirjailija Miika Nousiaisen oivallus on kenties suosikkisitaattini, joka juolahti taas mieleen lauantain pudotuspelikierroksen jälkeen.

Tuomarifarssi-syytteiltä ei ole voinut välttyä tänäkään pudotuspelikeväänä, mutta Liigan tilannehuone löi pöytään niin pöyhkeän kurinpitofarssin, ettei puskaisimmassakaan amatöörikesäteatterissa kukaan saisi aikaan sellaista käsikirjoitusta.

Farssin käsikirjoitukseen olisi pitänyt luoda saumaton tapahtumaketju, jossa ensin ammattiurheilija lyö toista kaksin käsin mailalla, minkä jälkeen päävideotuomarin johtaman tilannehuoneen olisi pitänyt laiminlyödä oma tehtävänsä – vieläpä aikana, kun pelataan kauden tärkeimpiä otteluita ja tuomaritoiminta on suurennuslasin alla.

Jos tällaista käsikirjoitusta olisi tarjottu tuotantoon, olisi se hylätty epärealististen juonikuvioiden vuoksi.

Schmaltzin kontakti Nurmeen ei johtunut huonosta peliasennosta tai liian nopeasta vauhdista, vaan vaarallinen ja varomaton lyönti olisi ollut vältettävissä.

Tosielämässä kuitenkin HIFK:n Jordan Schmaltz löi kahden käden kirvesiskulla TPS:n kultakypärää Markus Nurmea ja sai ainoana sanktiona pelitilanteessa tuomitun viiden minuutin jäähyn ja pelirangaistuksen.

En pysty keksimään yhtään realistista syytä, miksi näin ilmiselvä vahingoittamisyritys ei päätyisi kurinpitodelegaation käsittelyyn – saati johtaisi pitkään pelikieltoon.

Nurmi palasi huitomisen jäljiltä kokoonpanoon ja keräsi kolmannessa erässä vielä tehot 1+1, mutta sekä loukkaantuminen puhtaan kontaktin seurauksena että pelaavassa kokoonpanossa pysyminen rikkeen jäljiltä ovat yhtä kelvottomia argumentteja kurinpidon kannalta.

Schmaltzin kontakti Nurmeen ei johtunut huonosta peliasennosta tai liian nopeasta vauhdista, vaan vaarallinen ja varomaton lyönti olisi ollut vältettävissä.

Kurinpitokäsittelyn puute siis välittää viestin, ettei vastustajan vahingoittamisyritykseen liity edes pelikiellon uhkaa. Joukkueet kohtaavat uudelleen sunnuntaina, joten farssin jatko-osa saattaa olla jo kehitteillä.

Jääkiekon ulkopuolisessa todellisuudessa Euroopassa soditaan ja Suomessa ahneet hoitajat vaarantavat lakkoilullaan ihmisten turvallisuuden eli uskomattomalta tuntuvia asioita tapahtuu.

Päävideotuomari saattaakin olla tukilakossa hoitajien puolesta tai kenties jopa lähtenyt vapaaehtoiseksi Ukrainan sotaan – ja siksi näimme huhtikuisena lauantai-iltana näin räävittömän kurinpitofarssin.

Tosielämän kun ei tarvitse noudattaa realismin rajoja.

Kirjoittaja on kolmatta päivää lakkoileva sairaanhoitaja.

Juttua muokattu 3.4.2022 klo 17.23: Lisätty maininta kirjoittajan siviiliammatista.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös