Mielipide

HIFK on parantanut pelaamistaan roimasti, mutta horisontissa piilee todellinen uhka

LIIGA / Kolumni
HIFK on osoittanut viime aikoina heräämisen merkkejä. Monet yksilöt ovat nostaneet selvästi tasoaan. NHL-kauden alku voi sotkea kuitenkin jälleen stadilaisten palapelin.

Helsingin IFK on pikkuhiljaa selättänyt alkukauden vaikeudet. Pitkäaikaispotilaat ovat palailleet kokoonpanoon ja tutkapareja on alkanut muodostumaan.

Alkukaudella HIFK oli kaukalossa todella pahasti eksyksissä. Kauden ensimmäisissä otteluissa HIFK oli usein vastustajaansa selvästi heikompi viisikkopelaamisessa. Vastustajat vyöryttivät ylivoimahyökkäyksiä jatkuvasti helsinkiläisten päätyyn ja epävarma Frans Tuohimaa ei pystynyt kannattelemaan joukkuetta. HIFK:n onneksi joukkueen poikkeuksellisen laaja materiaali pystyi ratkaisemaan yksittäisiä otteluita ja pitämään HIFK:n "kuivilla".

On ironista ajatella, että vahvana kotijoukkueena tunnettu HIFK on pelannut jo usean kauden selvästi parempaa jääkiekkoa vieraskaukaloissa.

Päävalmentaja Jarno Pikkarainen ansaitsee nyt vuorostaan kehuja. Parjattu päävalmentaja on selvästi tiivistänyt joukkueen pelaamista ja pelistä alkaa löytyä se punainen lanka. On ironista ajatella, että vahvana kotijoukkueena tunnettu HIFK on pelannut jo usean kauden  parempaa jääkiekkoa vieraskaukaloissa. Kotihallissa HIFK tuntuu viihdyttävän yleisöä liikaa ja pelaaminen menee usein sähläämiseksi. HIFK:n pakisto on usein hätää kärsimässä, kun vastustaja karvaa korkealta Nordiksen kapeassa kaukalossa.

Vieraissa HIFK pelaa selkeästi nöyrempää ja suoraviivaisempaa peliä. Isossa kaukalossa joukkueen etäisyydet ovat myös selkeästi paremmat ja näin myös puolustus- sekä hyökkäyspelaaminen on paremmin tasapainossa.

Kun pelitapa kehittyy, niin myös yksilöt nostavat tasoaan. Puolustuksesta suurimmat kehut ansaitsee Joonas Lyytinen. Loistavalla luistelulla varustettu puolustaja on ollut jo usean viikon yksi sarjan parhaita puolustajia. Viime kaudella vain yhden osuman tehnyt Lyytinen on heiluttanut tällä kaudella verkkoa jo kuudesti. Mikäli HIFK haluaa keväällä pelata mitaleista, on Mikko Kousan syytä nostaa tasoaan. Tehopisteitä rohmuava puolustaja saattaa näyttää tilastojen valossa joukkueen kärkipuolustajalta, mutta todellisuus on aivan jotain muuta. Isolla palkkapussilla operoiva Kousa on jatkuvasti ongelmissa puolustuspäässä ja välillä otteista paistaa jopa välinpitämättömyys.

Maaginen hyökkäyskalusto takaa sen, että HIFK:n pitäisi jokaisessa ottelussa taistella voitosta. Emil Bemström takoo tärkeitä maaleja ja ylivoimalla ruotsalainen on todellinen pelote vastustajalle. Yskähdellen kautensa aloittanut Alex Broadhurst on osoittautumassa oivaksi pelimieheksi. Viime viikolla maalitilinsä auki saanut Sebastian Dyk tulee myös varmasti olemaan iso pelaaja HIFK:lle. Sairastuvalta aikanaan palaavat Jesse Saarinen sekä Ville Leskinen tuovat paljon erikoisosaamista punapaitojen hyökkäykseen.

Uhka nimeltä NHL

Alkukauden turbulenssin selättänyt HIFK saattaa kohdata piakkoin todellisen hirmumyrskyn. NHL:n olisi tarkoitus käynnistyä tammikuussa ja se vaikuttaisi hurjasti helsinkiläisten kokoonpanoon. NHL-lainapelaajat Emil Bemström, Joona Luoto, Otto Koivula sekä Antti Suomela siirtyvät todennäköisesti kaikki rapakon taakse.

Tämä tarkoittaa taas sitä, että HIFK joutuu muokkaamaan rajusti ketjukoostumuksiaan. Maaliahnetta Bemströmiä HIFK ei pysty korvaamaan mitenkään. Kun NHL-lainat siirtyvät pois, niin päävalmentaja Jarno Pikkaraisen osaaminen korostuu. Mikäli Pikkarainen ei saa iskostettua tarpeeksi vahvaa pelisysteemiä joukkueeseen, niin HIFK:n todellinen syöksykierre saattaa alkaa jo ennen joulua.

Seuraavat viikot tulevat kertomaan sen, että onko HIFK:n pelillinen muutos pelkkää silmänlumetta.

» Lähetä palautetta toimitukselle