Mielipide

HIFK huuhtoi jälleen kultaa – Aron Kiviharju on täydellinen hankinta Stadin kirkkaisiin valoihin

LIIGA / Kolumni
HIFK on kunnostautunut siirtomarkkinoilla jälleen. 17-vuotias Aron Kiviharju liittää nimensä listaan pelaajista, jotka ovat karanneet kasvattajaseurastaan Nordikselle.

Christian Ruuttu, Olli Jokinen, Mikael ja Markus Granlund, Roope Hintz, Brad Lambert. Nimekkäitä pelaajia kaikki, mutta joukolla on yksi yhdistävä tekijä. HIFK on onnistunut naaraamaan jokaisen pois kasvattajaseuroiltaan nuorella iällä.

Lista saa pian uuden lisäyksen, sillä Aron Kiviharju siirtyy Ilta-Sanomien mukaan Helsingin IFK:hon ensi kaudeksi.

Miksi Kiviharju siirtyy pois kasvattajaseurastaan Turun Palloseurasta? Hänen tiensä NHL:ään oli jo kirjoitettu kulkevaksi Turun kautta.

Superlupauksen isä Jani oli yksi Palloseuran kivijaloista vuosituhannen taitteen kulta-aikana, ja poika debytoi TPS-paidassa vain 16-vuotiaana viime syyskuussa. Oman kylän pojan Kiviharjun odotettiin olevan yksi TPS:n avainpelaajista ensi kaudella. 

Mitä HIFK:lla on tarjota, mitä TPS:llä ei?

Rahaa, oletettavasti. Siitä ei kuitenkaan ole kysymys, sillä 17-vuotiaana Kiviharju tuskin nousisi Liigan palkkatilastojen kärkikahinohin. Suurempi rooli oli varmasti iso tekijä uutta seuraa etsiessä.

Vastuun puutteesta Kiviharjun kausi tuskin tulee jäämään kiinni. Päävalmentaja Ville Peltonen on tälläkin kaudella antanut runsaasti mahdollisuuksia seuran nuorille lupauksille, kuten Aleksanteri Kaskimäelle, Kasper Halttuselle ja Otto Salinille

Helsinki tarjoaa myös Kiviharjulle kenties parhaan mahdollisen NHL-mediakoulun, jota Suomessa voi saada. HIFK vetää aina toimittajia ja kykyjenetsijöitä hallille, ja ensi kaudella kenties enemmän kuin pitkään aikaan.

Helsinkiläisten puolustukseen luulisi jäävän kiekollisesti äärimmäisen lahjakkaan, koko ajan fyysisesti ja kiekollisesti kehittyvän puolustajan kokoinen aukko. Mikäli näin ei käy, saa Kiviharju nauttia U20-joukkueen kiekollisesta johtajuudesta.

Eikä sekään ole huono skenario. 

Kiviharju on tilastollisesti aivan "ylikylän pelaaja" U20-tasolle, kun keskusteluun tuodaan tässä vaiheessa jo kliseinen vertauskuva HIFK-kasvatti Miro Heiskasesta. TPS-kasvatin varausvuotta edeltänyt kausi U20 SM-sarjassa sujui Heiskasta tehokkaammin, ja Kiviharju pelasi U20-kautensa päälle 21 Liiga-ottelua. Heiskaselle Liigan ovet aukesivat vasta varauskaudella. 

Palloseuran tulevaisuus huoletti

HIFK tarjoaa Kiviharjun ympärille terveen organisaation, joka kolkuttelee katastrofaalisen alkukauden jälkeen mitalipelejä. TPS vaikuttaa olevan menossa päinvastaiseen suuntaan kohti kellaria.

Avainpelaajien huhutaan haluavan pois ja seurajohto urheilujohtaja Rauli Uraman johdolla ei tunnu ottavan minkäänlaista vastuuta Palloseuran katastrofaalisesta 100-vuotisjuhlakaudesta.

Petteri Nummelinia yhtenä pelillisistä esikuvistaan pitävä Kiviharju tuskin jättäisi kasvattajaseuraansa aivan helpolla. Palloseura oli hionut hänestä yhden seurahistorian kirkkaimmista timanteistaan, ja lahjoittaa sen nyt Helsinkiin ennen yhtään täyttä Liiga-kautta.

Organisaatiossa täytyy olla jotain todella pahasti pilalla, että tämä jo tähtiin kirjoitettu mustavalkoinen menestystarina päättyy ennen aikojaan.

Jos jotakuta TPS:n riveistä tulisi käydä sääliksi, niin se on pelaajakoordinaattori ja seuraikoni Tomi Kallio. Häntä varmasti hirvittää ajatus, että yllä mainittu timantti luovutetaan vihollisen riveihin tilanteessa, jolle hän ei voi yhtään mitään.

Organisaatiossa täytyy olla jotain todella pahasti pilalla, että tämä jo tähtiin kirjoitettu mustavalkoinen menestystarina päättyy ennen aikojaan.

Varausstatuksen muutos helpottanee paineita

Turusta pois siirtyminen luulisi myös pudottavan jonkilaisen kiven nuoren miehen harteilta, sillä ykkösvaraus kesällä 2024 ei enää näytä niin todennäköiseltä kuin aiemmin. Etenkin, jos Kiviharju aloittaa kautensa U20-joukkueen puolella.

Ensi vuonna Bostonin yliopistoon siirtyvä kanadalainen Macklin Celebrini on jo hiipinyt hirmuisella USHL-kaudellaan aivan Kiviharjun niskaan, kun tutkitaan kesän 2024 varaustilaisuuden kärkinimiä.

Kiviharju pelasi koko kauden odotetun ykkösvarauksen valokeila pään yllään. Tehojen valossa laimea Liiga-kausi (0+3) ei lämmitä Pohjois-Amerikassa, vaikka kuinka yrittäisi avata päävalmentaja Jussi Ahokkaan pelitapaa NHL-kykyjenetsijälle.

Nordiksen parrasvalot lottovoitto Kiviharjulle

Joka tapauksessa siirto on lottovoitto Kiviharjulle, kävi varaustilaisuudessa mitä tahansa. Helsinki on paras mahdollinen paikka nuorelle lupaukselle, joka valmistautuu varauskautensa armottomaan mediarumbaan.

Uuden seuran päävalmentajana on vuoden 1995 tienoilla mediarumban kokenut seuraikoni, jolla on NHL-kokemusta miltei 400 ottelun edestä. Ei ole montaa valmentajaa, joka voisi valmistaa nuorta Kiviharjua paremmin Helsingistä maailmalle lähtöön.

Yksi asia on kuitenkin varmaa. Aron Kiviharjun siirtyminen HIFK:n riveihin on niin markkinoinnin kuin pelillisen kehityksen kannalta lottovoitto sekä seuralle että pelaajalle.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös