Mielipide

Hämäläinen ja Koho palauttivat keltamustan sielun Kisapuistoon – SaiPa on löytänyt itsestään oppineen villimiehen

LIIGA / Kolumni
SaiPan valmennuksen todellinen taso paljastuu vasta ajan myötä, mutta jo nyt on selvää, että Villet Hämäläinen ja Koho ovat herättäneet SaiPan pitkästä unestaan. Lappeenrannassa ollaan suuren pelillisen muutoksen äärellä, ja suunta on kohti sinnikästä kiekkokontrollipeliä.

Kun SaiPa tiedotti Tero Lehterän ja hänen adjutanttiensa lomautuksesta sekä kokemattomien Ville Hämäläisen ja Ville Kohon nostamisesta edustusjoukkueen valmentajiksi, ei moni uskonut heikosti pelanneen joukkueen nousuun. Myös Jatkoajassa kritisoitiin Hämäläisen sijoittamista tekemättömään paikkaan.

Joukkueen valmennus ja pelaajat ovat kuitenkin vähät välittäneet kritiikistä ja tarttuneet ennakkoluulottomasti toimeen. Lappeenrantalaisten pelaaminen on kehittynyt viimeisten viikkojen aikana enemmän kuin parina edeltävänä vuonna konsanaan. Kaiken ytimessä on paluu SaiPan pelillisen eetokseen, sinnikkääseen ja tiiviiseen pelaamiseen, jota on höystetty selkeillä kiekkokontrollin elementeillä.

Hämäläisen aikakaudella SaiPa on muuttanut selkeästi ja määrätietoisesti joukkueen pelaamista kärjistetyn nopeasta pystysuunnan pelaamisesta enemmän kiekkokontrollin suuntaan, mikä näkyy pitkälti kaikessa SaiPan kiekollisessa pelaamisessa.

Siinä missä aiemmin SaiPan kiekollinen puolustaja pyrki pelaamaan kiekkoa nopeasti ylöspäin riippumatta joukkuetovereidensa muodostelmasta, nykyään kiekkoa saa pelata enemmän sivuttaissuunnassa ja jopa taaksepäin, mikäli tilanne niin vaatii.

SaiPa nousee mielellään hyökkäyksiin tiiviinä nippuna, minkä ansiosta pelaajilla on tarjolla aiempaa enemmän tukea ja syöttösuuntia. Lisääntyneen maltin ja itseluottamuksen ansiosta joukkue myös vaihtaa aiempaa laadukkaammin kiekollisena. Uudet vaihtoehdot kiekolliseen pelaamiseen ovat tuoneet SaiPalle kosolti työkaluja ottelun virtauksen hallintaan.

Uusi pelillinen sapluuna käsittelee myös aiempaa laadukkaammin vastustajan ärhäkkään karvauksen. Erityisesti perjantain Ilves-ottelussa SaiPa pääsi ajoittain kahden pelaajan karvauksen alta pois poikkeuksellisen tehokkaasti ja laadukkaasti.

Tiivistynyt joukkuepelaaminen ja tiukat kamppailut, joissa SaiPalla on ollut realistinen sauma sarjapisteisiin, ovat silmin nähden nostaneet pelaajien itseluottamusta. Tämä puolestaan heijastuu aiempaa laadukkaampiin ja rohkeampiin kiekollisiin ratkaisuihin. Alkukaudesta nähdyt karkeat yksilövirheet ovat loistaneet poissaolollaan.

Joukkueesta on kuoriutunut sinnikäs ryhmä, joka luottaa itseensä ja joukkueen pelikirjaan.

SaiPa pelaa tällä hetkellä suurella ammattiylpeydellä uhrautuen kernaasti yhteisen hyvän eteen – aivan kuten valmentajansakin Hämäläinen ja Koho pelaajaurillaan. Tiivistyneen joukkuepelaamisen ohella tämä näkyy erityisesti kenttäpelaajien sinnikkäänä ja uhrautuvana pelaamisena.

Uusi tilanne korostuu Niclas Westerholmin torjunnoissa, Marió Grmanin laukausten estoissa, Jacob Moveraren laadukkaassa yleispelaamisessa, Elmeri Kaksosen esimerkillisessä pelaamisessa, Tomáš Záborskýn roihuavassa voitontahdossa sekä Jaakko Lantan itsevarmoissa maaleissa. Myös kapteeni Jarno Koskirannan löytämä tehovire lupaa hyvää joukkueelle. Tällä hetkellä SaiPasta löytyy monia onnistujia ja tasoaan nostaneita pelaajia.

Joukkueesta on kuoriutunut sinnikäs ryhmä, joka luottaa itseensä ja joukkueen pelikirjaan – SaiPa ei ole enää helppo joukkue voittaa. Pelaajat saavat onnistumisia ja joukkue samalla voittoja, pelaajien hymyt ovat leveitä ja haastattelut vapautuneita. SaiPan pelaaminen on kohentunut tuntuvasti, minkä ansiosta se voitti peräkkäisinä päivinä kaksi laadukasta Liiga-joukkuetta.

Vaikka joukkueen pelaamisessa on nähtävissä selkeitä valonpilkahduksia, pitää silti muistaa, että referenssitaso –alkukauden otteet – on matala, eikä sen ylittäminen ole kohtuuton vaatimus. SaiPalla on siis vielä työtä tehtävänä ennen nousua varteenotettavaksi uhkaksi Liigan kärkijoukkueille. Synkän lokakuun jälkeen pudotuspelipaikka on kuitenkin jälleen realistinen vaihtoehto lappeenrantalaisille.

Vajaassa kolmessa viikossa tapahtunut muutos on kuitenkin niin hurja, että Hämäläinen ja Koho ansaitsevat eittämättä tunnustuksen tekemästään työstä eteläkarjalaisen Liiga-kiekon uskottavuuden palauttamisessa.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös