Mielipide

Gary Bettman ei voi enää väistellä aivotärähdysten vakavuutta – CTE:n ja pääosumien yhteys on tunnustettu

NHL / Kolumni

– Kun lääketieteellinen yhteisö vahvistaa syy–seuraussuhteen. Tämä on lääketieteellinen asia, ei meidän päätettävissä oleva asia.

NHL-komissaari Gary Bettman vieritti vastuun lääkärikunnalle, kun kysyin Global Series -tapahtuman yhteydessä NHL:n kantaa aivotärähdyksiin ja tuoreimpaan CTE-löydökseen – vuonna 2016 lääkkeiden yliannokseen menehtyneen Marek Svatošin CTE-diagnoosin vahvisti medialle hänen vaimonsa.

Sinänsä varovainen ja väistelevä kommentointi on järkevää viestintää NHL:n tasoisen organisaation johtohahmolta, mutta tässä nimenomaisessa tapauksessa strategia epäonnistui.

komissaari Bettmanin on syytä lopettaa väistely ja ryhtyä toimenpiteisiin.

Nimittäin jo noin viikkoa ennen Tampereen-lehdistötilaisuutta Yhdysvaltain kansallinen terveysvirasto julkaisi tiedotteen, jossa CTE:n aiheuttajaksi määritetään toistuvat päähän kohdistuneet iskut – kontaktiurheilu mainitaan erikseen altistavana tekijänä.

Nyt kun aivotärähdysten ja CTE:n syy–seuraussuhde on vahvistettu, komissaari Bettmanin on syytä lopettaa väistely ja ryhtyä toimenpiteisiin.

Kuinka lajin vaikutusvaltaisin toimija pystyy mahdollisimman hyvin ennaltaehkäisemään aivovammojen syntyä? Millä keinoin pääosuman tai niskan retkahdusvamman saaneita pelaajia autetaan tehokkaasti? Ja millainen anteeksipyyntö tai muu huomiointi on riittävää aivotärähdysuhreille ja heidän omaisilleen, joiden kärsimyksiä on vuosikausia vähätelty?

Svatošin kuolema oli totta kai traagista, mutta CTE-löydös on merkittävä.

Slovakkihyökkääjä oli taitopelaaja, joka teki parhaalla kaudellaan 32 maalia ja 50 tehopistettä – vähintään 30 tehopisteeseen Svatoš ylsi lisäksi kolmella muulla kaudella.

Svatoš kärsi lesken mukaan urallaan puolenkymmentä aivotärähdystä, ja CTE:lle tyypilliset mieliala- ja muistiongelmat alkoivat jo 25-vuotiaana uran ollessa täydessä vauhdissa.

Useimmat entiset NHL-pelaajat, joilla on diagnosoitu CTE, ovat olleet fyysisen pelin erikoismiehiä ja tappelijoita, kuten Derek Boogaard, Todd Ewen ja Wade Belak.

Sairauden löytyminen Svatošin kaltaiselta pelaajalta tarkoittaa, että NHL ei voi enää suhtautua aivovammoihin kuin marginaaliseen ongelmaan. CTE:n tarkkaa syntymekanismia ei vielä tiedetä, mutta tappeluiden lisäksi myös sääntöjen puitteissa tapahtuvat kontaktit ovat riski.

Riskin tunnistaminen ei toki tarkoita samaa kuin riskin poistaminen. Bettmanin ja muun NHL:n johdon on nyt otettava päät pensaasta ja laadittava strategia. Välttelyn aika on ohi.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös