Mielipide

GM-virkistyspäivä alkaa! Julkistetaan ensimmäinen koominen kontrahti

NHL / Kolumni
NHL:n GM:t tekevät joskus koomiselta vaikuttavia ratkaisuja, mutta rankka työ vaatii rankat huvit.

Vapaiden agenttien hulinat alkoivat taas alkukielisen ilmauksen mukaisesti vimmalla.

Neljän edellisen kauden aikana yhteensä kuudessa eri joukkueessa pelannut Erik Gudbranson sai neljän vuoden sopimuksen neljän miljoonan dollarin vuosipalkalla, vasta yhden tehokkaan kauden pelannut voimahyökkääjä Mason Marchment kiinnitettiin neljäksi kaudeksi yhteensä 18 miljoonan dollarin sopimuksella ja kuudesti 30 maalin rajan rikkonut Max Pacioretty kaupattiin ilmaiseksi pois palkkakaton täyttymisen vuoksi.

Kun vastuullista työtä tekevät GM:t tekevät ydintehtävässään näin kyseenalaisia päätöksiä, herää ensimmäiseksi ajatus, onko heillä kaikki hyvin. Hetken miettimisen jälkeen aloin kuitenkin nähdä vapaiden agenttien markkinoiden avautumispäivän nimenomaan GM:n työhyvinvointia vahvistavana tekijänä.

Työpaikoilla on pidetty erilaisia virkistyspäiviä jo pitkään, mutta esimerkiksi saunailtakulttuuri on lätkämaailmassa hiipumassa. Eikä muutenkaan olisi sopivaa, että GM urheilupuolen keskeisenä johtohenkilönä hilluu tuhannen tuubassa pelaajien kanssa – paitsi mestaruusjuhlissa tietysti.

Jotenkin stressaavaa työtä tekevän GM:n olisi kuitenkin palauduttava ja irtauduttava vastuistaan.

Kun pääsee hupsuttelemaan ja antamaan keskinkertaiselle kehäraakille liian kalliin ja liian pitkän sopimuksen, maksamaan ylihintaa mukalupaukselle, joka on juuri ja juuri saanut varusteensa siivouskomerosta pukuhuoneen puolelle tai luopumaan organisaation huippulupauksista voidakseen hankkia vapaina agentteina pari hiipunutta melkeintähteä, se rentouttaa paljon paremmin kuin mikään pakohuone, ekstreme-elämys tai stand up -koomikko.

Suomalaisesta pikkujouluperinteestä tiedetään, että kun yhtenä iltana avataan koko vuoden psyykkiset umpisolmut, sujuu loppuvuosi silkassa sopusoinnussa. Samalla tavalla GM:t kykenevät harkittuihin päätöksiin purettuaan paineita vapaiden agenttien markkinoilla.

Ennen optimaalista työkuntoa on kuitenkin vielä selätettävä dagen efter eli raadollinen oivallus siitä, kuinka rentouttava päivä on lopulta tullut vietettyä – kuten vaikkapa jääkiekon Mekassa, Montrealissa, missä ykkösvarauksen lisäksi tehtiin sopimuksia vain farmipelaajille.

Liikaa ei kannata rentoutua, että saa pitää virkistyspäivän ja muut työsuhde-edut.

» Lähetä palautetta toimitukselle