Mielipide

Faneja risovat kypärämainokset ovat looginen ja odotettu askel NHL:lle

NHL / Kolumni
Pitkän kiekottoman kevään jälkeen NHL teki kaikista vastoinkäymisistä huolimatta paluun, kun kuplaolosuhteissa pelatut pudotuspelit toivat viihdettä kiekkojännäreille. Uusi kausi on taas ovella ja odotusinto on ylimmillään ympäri kiekkoilevan maailman. Silti kautta lähestyttäessä NHL on tuhon tiellä, jos faneja on uskominen. Eikä nyt puhuta edes koronasta.

Tulevaa sarjakautta pahaenteisesti varjostava mörkö valtaosan NHL-faneista mielestä on joukkueiden kypäriin tulevat sponsorilogot. Joka joukkue on saanut myydä mainospaikan kypäriensä sivuille, joko eri sponsorit vieras- ja kotisetille tai saman molempiin.

Nämä kypärämainokset ovat historialliset, sillä koskaan aiemmin NHL-seurojen peliasuissa ei ole ollut muita logoja kuin joukkueen ja varustevalmistajan.

Kun koronatilanne vaihtelee ympäri Pohjois-Amerikan, läheskään kaikki joukkueet eivät voi ottaa yleisöä halleihinsa. Osa ei ollenkaan, osa rajoitetuissa määrin. Lipputuloilla on suuri merkitys seurojen kassoissa, joten jotenkin menetetyt tuotot täytyy korvata. Kypärämainokset ovat tähän helppo ja kevyt väylä, jonka on tarkoitus tuoda miljoonia dollareita lisätuloja.

Malleja jo julkaistuista kypäräsponsoreista voit vilkaista tästä.

Kuten nähdään, mainokset ovat useimmilla joukkueilla pienet ja melko huomaamattomat. Ne eivät hyppää silmille, eikä niihin varmasti etenkään pelin tiimellyksessä kiinnitä huomiota.

Yli sata vuotta siinä meni, että ne saatiin iskettyä myös pelaajiin.

Mainokset ovat myös järjestäin joukkueiden pitkäaikaisilta sponsoreilta, joten logot ovat jo ennestään joukkueeseen yhdistettävissä. Muun muassa Predators pelaa jatkossa Bridgestone Arenalla Brigestonen logot kypärissään, Devils Prudential Centerissä Prudentialin tarrat kypärissään. Ei suurta mullistusta tässä.

Peliasumainokset ovat vain looginen askel NHL:lle. Laitamainoksia on ollut kaukaloissa pitkään ja jäämainosten määrää lisättiin vasta muutama vuosi sitten. Yli sata vuotta siinä meni, että ne saatiin iskettyä myös pelaajiin.

Suurin huoli kypärämainoksien tiimoilta onkin siinä, että nyt kun pirulle on annettu pikkusormi, niin pian ovat pelipaidatkin mainoksia täynnä. Pahimmissa kauhuskenaarioissa on esitelty Sveitsin NLA-liigan mainoksilla vuorattuja paitoja nyt alkaneen kehityksen päätepisteenä, mikä on kevyttä ylireagointia.

Sponsoritarrojen on kerrottu olevan vain tulevan kauden juttu, mutta on vaikea nähdä, että tehokkaasta tuloväylästä haluttaisiin jatkossa enää luopua. Bisnestähän NHL on ja kaikki ylimääräinen raha on hyvästä.

Eurooppalaisena kiekkoihmisenä Pohjois-Amerikan väen suhtautuminen peliasumainontaan tuntuu kohtuuttomalta, kun meilläpäin niistä on tullut jo normi vuosien saatossa. Niiden vastustamisen toki ymmärtää, jos niihin ei ole tottunut. Jos pelipaitoihin mainoksia tulee, toivottavasti ne osataan tehdä vastaavan maltillisina kuin nyt kypärissäkin.

Kunhan aivan juhajunnomaisia tilkkutäkkejä ei NHL:n puolella nähtäisi, niin homma on hallinnassa. Kunhan vain pelataan, siinä eivät mainokset menoa haittaa!

» Lähetä palautetta toimitukselle