Mielipide

Ei kannata Machovskýn huudella isomman peliajan perään, kun ei pysty vastaamaan huutoonsa

LIIGA / Kolumni
Juha Jatkola on ansainnut peliaikansa KalPan maalilla torjumalla huipputasolla, mitä kannattaisi Matěj Machovskýnkin kokeilla somessa huutelun sijaan.

Äskettäin TPS:n kunniaviirin saanut valmentajalegenda Hannu Jortikka on jäänyt historiaan paitsi kuudesta mestaruudesta myös piikikkäistä kommenteistaan – Arto Tukio ja varaluistinten varaluistimet on moderni klassikko.

Itseäni on kuitenkin aina puhutellut enemmän Jortikan kuitti maalivahti Pasi Häkkisestä, jonka agentti oli soitellut koko kauden ajan tuolloin Jokereita valmentaneelle Jortikalle ja pyytänyt asiakkaalleen peliaikaa. Kun Tim Thomasin varjosta lopulta herui aloitusvuoro, päästi Häkkinen pari helppoa maalia ja sai kuulla julkisesti, ettei agentin tarvitse enää soitella.

Vastaavanlainen tilanne nähtiin juuri nyky-Liigassakin, kun KalPan Matěj Machovský kuittaili somessa vähäisestä peliajastaan. Purkauksen jälkeisessä ottelussa KooKoon vieraana tšekkitorjuja ei päässyt enää edes luukkuvahdiksi, mutta kotiottelussa SaiPaa vastaan Machovský sai torjuntavuoron.

Historia toisti vitsejään, ja Häkkisen tavoin Machovskýn ilta päättyi tappioon – erityisesti SaiPan voitto-osumassa kokenut tšekki haparoi, mutta kokonaisuutenakaan hänen esityksensä eivät kielineet sellaisesta varmuudesta ja torjuntavireestä, että kannattaisi ainakaan kovin isosti huudella peliajan perään.

Jatkolan torjuntavire on suuri syy sille, että KalPa taistelee paikasta kuuden parhaan joukkoon.

Machovský hankittiin keväällä KalPan ykkösvahdiksi ja 29-vuotias tšekki on meritoitunut sekä kotimaassaan että Pohjois-Amerikan sarjoissa, joten turhautuminen penkillä istumiseen on ymmärrettävää. Marras–joulukuussa Machovský on pelannut vain neljä ottelua, joten ohuella pelituntumalla ei ole missään nimessä helppoa loistaa Liigan tasoisessa sarjassa.

Karu fakta on kuitenkin se, että Machovský on koko kauden otannalla KalPan torjujista pelannut selvästi heikommin – maalinsuulla pienikin haparointi näkyy herkästi tulostaululla, ja maalivahdin odotetaan paikkaavan kenttäpelaajien virheitä.

Juha Jatkola on noussut yllättäen paitsi kuopiolaisten luottotorjujaksi myös koko Liigan eliittiin. Vielä viime kaudella 20-vuotias KalPa-kasvatti oli Mestiksessä epävarma kakkosmaalivahti eikä liigakokemusta ollut kuin seitsemästä ottelusta.

Nousu luotettavaksi ykkösmaalivahdiksi on ollut poikkeuksellisen nopeaa, ja Jatkolan torjuntavire on suuri syy sille, että KalPa taistelee paikasta kuuden parhaan joukkoon.

Vaikka nuorukainen loisti elokuussa alle 20-vuotiaiden MM-kisojen ratkaisuotteluissa, ei hänellä ole pudotuspelisarjoista kokemusta kuin kuuden ottelun verran Mestiksestä – ja varsin keskinkertaisella saldolla: kolme voittoa, yhtä monta tappiota, päästettyjen maalien keskiarvo 3,42 ja torjuntaprosentti 86,3.

Machovskýlla sen sijaan on 47 pudotuspeliottelun kokemus seitsemältä keväältä Tšekin Extraliigasta ja palkintokaapissa on hopeaa ja pronssia. Tällainen pudotuspelikokemus voisi olla keväällä KalPalle arvokasta, mutta ollakseen hyödyksi Machovský tarvitsisi nykyistä paremman pelituntuman ja torjuntavireen.

Olisi puolestaan melko eriskummallinen ratkaisu syrjäyttää yksi Liigan eliittitorjujista, ikään kuin varmuuden vuoksi. Jatkola torjuu KalPalle tarvittavia pisteitä ja kerryttää samalla itselleen lisää kokemusta ja itseluottamusta.

Tekoja joukkue kaipaa eikä katteettomia somepuheita.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös