Mielipide

Eeli Tolvanen on tasonsa osoittanut, mutta Predatorsille se ei riittänyt

NHL / Kolumni
Eeli Tolvasen NHL-ura sai kovan kolauksen, kun Nashville Predators lähetti nuorukaisen kesken harjoitusleirin farmiin. Tuntuu oudolta, ettei viime kauden paras Euroopassa pelannut suomalainen saanut edes mahdollisuutta näyttää kykyjään NHL:ssä.

Eeli Tolvanen nousi koko kansan tietoisuuteen viimeistään viime helmikuun talviolympialaisissa, joissa silloin 18-vuotias nuorukainen oli Suomen joukkueen paras pelaaja.

Lehtien kirjoittelu ja tolvasmania saivat jo Patrik Laineeseen verrattavia piirteitä. Tällä kaudella kaikki piti olla valmista NHL:n valloitukseen, mutta alkavan kauden kynnyksellä Nashville Predators lähetti Tolvasen AHL-joukkue Milwaukee Admiralsiin.

Eivätkö Tolvasen viime kauden näytöt sitten riittäneet Predators-valmennukselle?

Maailman toiseksi kovatasoisimmassa sarjassa KHL:ssä Tolvanen oli Jokereiden paras maalintekijä ja paras pistemies yhdessä Niklas Jensenin kanssa, kun yhteen lasketaan runkosarja sekä pudotuspelit.

Samalla Tolvanen rikkoi Jevgeni Kuznetsovin hallussaan pitämät 18-vuotiaiden maali- ja piste-ennätykset KHL:n runkosarjassa. Jäipä Tolvaselta vielä väliin seitsemän runkosarjaotteluakin vuodenvaihteen nuorten MM-kisojen takia.

Talviolympialaisissa Tolvanen oli Suomen joukkueen tehokkain pelaaja, ja koko turnauksessa vain Nikita Gusev teki suomalaista enemmän tehopisteitä. Keväällä kolmen Predatorsissa pelatun runkosarjaottelun jälkeen Tolvanen pelasi vielä aikuisten MM-kisat Tanskassa.

AHL-komennus voi pahimmassa tapauksessa murskata Tolvasen itseluottamuksen.

Onko Predatorsissa sitten niin paljon hyviä maalintekijöitä, että Tolvanen voidaan laittaa heti farmiin?

Yksikään Predators-pelaaja ei rikkonut viime kaudella 30 maalin rajapyykkiä runkosarjassa. Esimerkiksi puolustajat P.K. Subban ja Roman Josi tekivät yhteensä enemmän maaleja kuin kärkiketjujen sentterit Ryan Johansen ja Kyle Turris tekivät Predators-paidassa. Ylivoimapelinkin onnistumisprosentti oli Predatorsilla vain sarjan keskitasoa.

Vaikka Predators voitti viime kauden runkosarjan, taipui joukkue kevään pudotuspeleissä jo toisella kierroksella Winnipeg Jetsin vahvan hyökkäyksen käsittelyssä.

Predators olisi hyvin voinut laittaa nuoren Tolvasen heti sarja-avaukseen ja esimerkiksi kolmosketjuun kokeneen Nick Boninon rinnalle. Samalla valmentaja Peter Laviolette olisi saanut hyvin laukovasta Tolvasesta vaarallisen pelotteen toiseen ylivoimakoostumukseensa.

Onko Predators sitten organisaatio, jossa nuoren pelaajan pitää vain odottaa omaa vuoroaan?

Juuse Saros on tehnyt näin jo vuosia Pekka Rinteen takana. Kaikki kunnia Rinteelle, viime kauden Vezina Trophy -voittajalle, mutta kummassa pelaajassa on organisaation tulevaisuus?

Samaa voi sanoa Tolvasesta. Kukaan ei voi vielä tietää mihin hän NHL:ssä pystyy, mutta peluuttamalla nuorukaista AHL:ssä ei vastausta siihen saadakaan. AHL-komennus voi pahimmassa tapauksessa murskata Tolvasen itseluottamuksen.

Toki kymmenen vuoden kuluttua, jos Tolvanen on laukonut yli 300 maalia Predatorsin riveissä, ei kukaan muista hänen aloittaneen tulokaskauttaan AHL:ssä.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös