Mielipide

Capitalsin jättisatsaus on hintansa väärti, mikäli taustalta paljastuu laajennusvarauksiin ja Ovetškinin jatkosopimukseen liittyvä juoni

NHL / Kolumni

Washington Capitals maksoi siirtotakarajan muhkeimman hinnan pelaajakaupassaan Detroit Red Wingsin kanssa. Piste. Kauppa oli Red Wingsille perusteltu ja lähtökohtaisesti lähes täydellinen. Riittävän kovalla hinnalla sen kannatti luopua lievästi alisuorittaneesta tähdestään Anthony Manthasta, vaikka hän on vasta 26-vuotias ja keskeinen osa joukkueen hyökkäystä.

Karkeilla mittareilla Red Wings saattoi saada jo pelkästään Vranalla kaupan parhaimman palasen. Edistyneillä tilastoilla Jakub Vranan ja Manthan arvot menisivät monella tapaa tasan. Kun päälle tulivat vielä ykköskierroksen varaus, luotettava kahden suunnan pelaaja Richard Panik ja toisen kierroksen varaus, oli ensireaktio kaupasta todennäköisesti monen suulla "mitä ihmettä".

Noh, NHL-maailmassakaan kaikki ei ole niin yksinkertaista. Palkkakaton hallinta on tullut pysyväksi osaksi NHL:ää, minkä vuoksi nimenomaan valmiiksi tiedossa oleva palkka on aina arvokkaampi kuin myöhemmin neuvoteltava. Tämä nosti Manthan arvoa verrattuna Vranaan. Ja tila palkkakaton alle maksaa sekä on arvokasta − se tuli tässäkin kaupassa selväksi: Panikista luopuminen oli sellaisenaan arvokasta Capitalsille, ja se maksoi heille.

Seahawks-fani, oman kylän poika, voiko Kraken sopivampaa toivoa − juuri sopivasti kapteenin ja Samsonovin sekä halpojen täydennysten sopimuksia varten Washingtonista pois.

Red Wings voitti kaupan. Capitals maksoi kovan hinnan, mutta sai siitä 26-vuotiaan palettiinsa sopivan pelaajan sekä kourallisen lisää palkkakattonsa hallintaa. Kauppa voikin näyttää syksyllä paremmalta kuin nyt. Taustalta voi paljastua melkoinen juonikuvio.

Capitals tarvitsee hallintaansa jokaisen dollarin kahdesta suuresta syystä: organisaation kaikkien aikojen suurin pelaaja ja keulahahmo Aleksandr Ovetškin on kesällä vailla sopimusta. Näin on myös ykkösvahdiksi kaavailtu Ilja Samsonov, jonka tulokassopimus päättyy. Kun tämä kahden pelaajan sopimuskönttä kasvaa miljoonilla, riittää Brian MacLellanilla toimistollaan soviteltavaa. Rahaa tarvitaan enemmän kuin sinne nykyisistä sopimuksista vapautuva kymmenisen miljoonaa dollaria.

Katse suuntautuu tulevan kesän laajennusvaraustilaisuuteen ja T.J. Oshien sopimukseen. Mount Vernonista Seattlen läheltä syntyisin oleva pelaaja olisi ensi kaudellakin käyttökelpoinen pelaaja Capitalsille, mutta hänen päästämisensä Krakeniin antaisi laajennusjoukkueelle paikallisen keulakuvan ja vapauttaisi Capitalsilta 5,75 miljoonaa palkkakatosta seuraavien neljän kauden ajalta. Seahawks-fani, oman kylän poika, voiko Kraken sopivampaa toivoa − juuri sopivasti kapteenin ja Samsonovin sekä halpojen täydennysten sopimuksia varten Washingtonista pois.

Tästä kuviosta pitää palata Manthaan. Vaikka joukkueen kokonaissyvyys ottaisi Oshien poistumisella osumaa, olisi Mantha varmasti valmis paikkaamaan mahdollisimman monta minuuttia Seattleen poistuvan rouhijan peliminuuteista etenkin maaliedustalta ylivoimalla.

Ovetškinin osalta sopimusneuvottelu antaa pelivaraa myös laajennusvalintojen suhteen. Jos uuden sopimuksen solmimista venytetään laajennusvaraustilaisuuden ohi, on seuralla mahdollista suojata yksi pelaaja supertähden jättämän aukon tilalle. Voihan olla, että tilaa tehdään myös nykyisiä veteraanipuolustajia liikuttamalla, mikäli mahdollista. Oshien liikuttaminen näyttäisi näillä pelimerkeillä kuitenkin loogisimmalta.

Kuinka paljon Mantha pystyy sitten auttamaan Capitalsia kaukalossa? Asia selviää tulevan kevään ja kuukausien aikana. Pelillisesti lienee täysin varmaa, että tarjoilu pelaa täysremonttivaiheessa kyntävää Red Wingsiä paremmin. Mantha teki debyyttinsä keskiviikon vastaisena yönä, varaukset joskus useamman vuoden päästä.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös