Mielipide

Canadiens petti kohuvarauksensa toiveen ja aiheutti ansaitun kritiikkivyöryn – tyylittömässä ratkaisussa unohtui muuttunut asenneilmapiiri seksuaalirikoksia kohtaan ja uhrin asema

NHL / Kolumni

NHL:n varaustilaisuuden ensimmäisen kierroksen puhuttavimmaksi valinnaksi nousi ohi Owen Powerin ja Matthew Beniersin Montréal Canadiensin numerolla 31 poimima puolustaja Logan Mailloux.

Mailloux'ta syytetään kunnianloukkauksesta Ruotsissa, missä hän pelasi viime kaudella. Mailloux'n väitetään levittäneen laittomasti suuseksin aikana ottamaansa kuvaa, ja hänen uhrikseen joutunut nainen on kertonut, ettei Mailloux ole pyytänyt häneltä tekoaan anteeksi.

Mailloux kuitenkin astui varaustilaisuuden alla julkisuuteen viestillä, jossa hän pyysi ettei häntä varattaisi NHL:ään tänä kesänä. Lisäksi Mailloux kertoi, että hän ei koe olevansa tarpeeksi kypsä varausta varten ja että hän haluaa puhdistaa mainettaan tulevan kauden aikana.

NHL-varaus ei ole pelaajan oikeus vaan oikeasti harvinainen etuoikeus, joten on selvää, että pelaajan on osoitettava olevansa sen arvoinen muutenkin kuin pelkästään urheilullisesti. Tässä tapauksessa tämä määritelmä ei täyttynyt.

Mailloux'n pyynnöstä huolimatta Canadiens päätti varata puolustajan, mikä on herättänyt suurta ihmetystä ja jopa tyrmistystä NHL-piireissä. GM Marc Bergevin kertoi heti varauksen yhteydessä seuran olevan tietoinen tapauksista, ja että Canadiens tulee antamaan Mailloux'lle apua henkisessä kasvuprosessissa.

On kuitenkin vaikeaa ymmärtää, miksi Canadiens päätti tehdä tämän takuuvarmasti kuohuntaa aiheuttavan varauksen. Mailloux oli jo valmiiksi pyyhitty kokonaan pois monen seuran varauslistoilta, ja seura tiedosti varmasti, että väitettyihin seksuaalirikoksiin tullaan suhtautumaan NHL:ssäkin entistä ankarammin erityisesti tänä kesänä pinnalla olleen Chicago Blackhawksin tapauksen takia.

Lisäksi NHL-seuroilla on tuoreessa muistissa viime vuoden varaustilaisuudesta aiheutunut kohu, jossa Arizona Coyotes varasi vakavasta kiusaamisesta syytetyn Mitchell Millerin. Lopulta julkinen paine koitui niin kovaksi, että Coyotes päätti luopua kokonaan Millerin varatuista NHL-oikeuksista.

Mailloux'n julkinen syvä anteeksipyyntö hänen uhrilleen puuttuu edelleen, mikä tekee katumuksestakin vielä vaikean nieltävän.

Mailloux'n puolustukseksi on sanottava se, että pelaaja toimi hienosti tunnustaessaan katumuksensa ja pyytäessään tulla varaamattomaksi – tällaista toimintaa ei esimerkiksi Milleriltä nähty missään vaiheessa. Sen sijaan Mailloux'n julkinen syvä anteeksipyyntö hänen uhrilleen puuttuu edelleen, mikä tekee katumuksestakin vielä vaikean nieltävän.

Olisi varsin mielenkiintoista tietää, mitä Mailloux itse ajattelee Canadiensin tekemästä varauksesta. Median ja kiekkoyhteisön voima on jo osoitettu tämänkaltaisissa tapauksissa, joten julkinen paine voi pakottaa Canadiensin lopulta tekemään saman ratkaisun kuin Coyotes teki Millerin kanssa.

On myös tärkeää panna merkille, ettei Canadiens huomioinut varauksensa yhteydessä Mailloux'n uhrin asemaa, mikä olisi ollut ensiarvoisen tärkeää. Toisaalta Canadiens olisi tällöin vetänyt tekemältään valinnalta maton alta, jos se olisi syvästi pahoitellut uhrin kokemaa kärsimystä ja tekemäänsä varausta. Tämäkin osoittaa, kuinka ajattelematon Mailloux'n varaus lopulta oli.

Asenteet seksuaalirikoksia kohtaan ovat selvästi jyrkentymässä edelleen varsin konservatiivissa jääkiekkopiireissä, joten Canadiens on ansaitusti saanut kuulla kunniansa tekemästään valinnasta. 

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös