Mielipide

Bruins tähtäsi rasisminvastaisuudellaan suoraan napakymppiin, mutta Tuukka Rask torjui lippiksellään

NHL / Kolumni

Boston Bruinsissa pelasi aikoinaan NHL-historian ensimmäinen tummaihoinen pelaaja Willie O'Ree. Lisäksi kyseessä on perinteinen Original Six -seura, joka on viime vuosikymmenen ajan ollut sarjan kärkijoukkueita.

Kun tällainen seura ilmoittaa osoittavansa solidaarisuutta tummaihoisille kansallislaulujen soidessa, sanomalla on painoarvoa.

Vähintään yhtä paljon painoarvoa oli myös joukkueen pitkäaikaisen ykkösmaalivahdin Tuukka Raskin julkisella esiintymisellä Bostonin poliisin lippalakki päässään. Jos sattuu kyseisen lippiksen omistamaan, tässä tulenarassa ajassa on syytä olla erityisen huolellinen sen käytössä – varsinkin julkisuuden henkilönä.

Raskin poliisilippis oli selvä irtautuminen oman seuran juuri ilmoitetusta linjasta.

Rasismia on toki paljon muuallakin, mutta Yhdysvalloissa myllertävä protestointi on liittynyt juuri poliisiväkivaltaan, jonka uhreina on kuollut tummaihoisia. Tämä konteksti on tärkeää ymmärtää.

Viime yönä alkaneissa harjoitusotteluissa esimerkiksi Pittsburgh Penguinsin ja Philadelphia Flyersin sekä Montreal Canadiensin ja Toronto Maple Leafsin pelaajat seisoivat kansallislaulujen ajan rinta rinnan osoittaen yhtenäisyyttä ja solidaarisuutta.

NHL-seurat ovat selvästi halunneet ottaa jämäkästi kantaa koko maata kuohuttaneeseen ilmiöön. Viestinä on nimenomaan nousta yhteisenä rintamana sorretun vähemmistön tueksi.

Raskin poliisilippis oli selvä irtautuminen kyseisestä rintamasta – ja oman seuran juuri ilmoitetusta linjasta.

Tuukka Raskilla ja kaikilla muillakin on toki sananvapaus, mutta Rask on myös Bruinsin työntekijä ja näin velvoitettu noudattamaan yhteisiä päätöksiä, vaikka olisikin eri mieltä. Esimerkiksi kuumaveristen paikallisvastustajien Flyersin ja Penguinsin yhteisrintamassa ei näkynyt rakoilua.

Bruins aloitti tärkeän kampanjan tasa-arvon ja ihmisoikeuksien puolesta, ja seuran tähtipelaaja onnistui saman tien vesittämään viestiä – ja antoi itsestään harkitsemattoman kuvan kiekkoyleisön silmissä.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös