Mielipide

Ben Bloodin usko Jumalaan kuvastaa myös Pelicansin suoritusta – tunnetiloja ei voi mitata kuten laukauksia tai maaliodottamia

LIIGA / Kolumni

"Usko, tahdo jotakin, niin se kerran tapahtuu!" – Lauri Viidan yli 70 vuotta vanha runo Luominen tuntuu juuri nyt erityisen ajankohtaiselta.

Pelicansin puolustaja Ben Blood toi henkilökohtaista uskoaan Jumalaan esille sekä ennen että jälkeen kolmannen välieräottelun, jonka lahtelaisvieraat häkellyttävästi voittivat täpötäydellä Nokia-areenalla.

En itse usko jumalalliseen väliintuloon ottelun lopputuloksen suhteen, mutta siitä olen niin varma kuin inhimillisesti mahdollista, että Pelicans-pelaajien usko voiton mahdollisuuteen auttoi heidät onnistuneeseen vierasryöstöön.

todennäköisyydet olivat Ilveksen puolella, mutta Pelicans uskoi itseensä ja hoiti homman himaan.

Maailmassa on yli kaksi miljardia kristittyä, jotka uskovat Isään, Poikaan ja Pyhään Henkeen.

Pelicansin 19 kenttäpelaajaa puolestaan uskoivat ja luottivat, että tulikuuma maalivahti Patrik Bartošák torjuu Ilveksen maalintekoyritykset. Tasaviisikoin tšekkivahti onnistuikin tässä sataprosenttisesti.

Samoin Pelicans-pelaajien täytyi jaksaa uskoa pystyvänsä viimeistelemään harvoista hyökkäyksistä, kun samaan aikaan Ilves vyörytti neljällä ketjulla vaarallisia hyökkäyksiä alimiehistä puolustusta vastaan.

Ennakkoanalyysit, todennäköisyydet, maaliodottamat: Kaikki olivat Ilveksen puolella, mutta Pelicans uskoi itseensä ja hoiti niin sanotusti homman himaan.

Toki lahtelaiset tarvitsevat edelleen kaksi otteluvoittoa edetäkseen finaaleihin, mutta tunne ohjaa ihmisen toimintaa merkittävällä tavalla. Vaikka Pelicans oli alakynnessä pitkin ottelua, pelaajien kehonkieli oli vapautunutta ja esimerkiksi Bartošákin torjumiin irtokiekkoihin reagoitiin tehokkaasti ja nopeasti.

Matias Mäntykiven reaktio Bartošákin torjuntaan ottelun loppuminuuteilla kotijoukkueen hakiessa tasoitusta ilman maalivahtia sen sijaan kiteytti Ilveksen tunnetilat: pettymys, harmistus ja, mikä oleellisinta, epäusko.

Tunteet eivät toki ole pysyviä, eikä ottelusarjassa ole lopullisesti ratkaistu vielä mitään. Pelicans johtaa 2–1, mutta kaksi seuraavaa ottelua pelataan Ilveksen kotihallissa.

Ilves joutui pelaamaan torstaina ilman erinomaista ykkösmaalivahtiaan Marek Langhameria, mutta Pelicansin kärkipuolustaja Teemu Eronen puolestaan on kahdessa viimeisimmässä ottelussa pystynyt pelaamaan yhteensä vain yhdeksän minuuttia. Lisäksi kolmannen osaottelun Pelicans-sankari Blood on jälleen kurinpidon arvioitavana.

Tällä hetkellä tunne on Pelicansin puolella, ja lahtelaiset silmin nähden uskovat itseensä ja suorittamiseensa enemmän. Tosiasioita ei voi muuttaa, mutta omaan asenteeseensa voi vaikuttaa.

Lienet eläin taikka puu,
kaikin soluin, sydämin
usko, tahdo jotakin,
niin se kerran tapahtuu!

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös