Mielipide

Avauspelaaminen on betoniporsas Nuorten Leijonien menestysväylällä

MAAJOUKKUE / Kolumni
Nuorilla Leijonilla riittää työsarkaa välipäivien aikana. Tšekki-ottelu paljasti puolustukselliset haasteet paineen alla pelaamisessa. Aikaa vertauskuvallisen porsaan siirtämiseen on, mutta rajallisesti.

Tšekki onnistui yllättämään Nuoret Leijonat kuin housut kintuissa. Suomalaiset eivät olleet valmiita ahnaasti karvaavaan ja iholle tulevaan vastustajaan, sillä ensimmäinen koetinkivi Latvia antoi joukkueelle rutkasti enemmän tilaa operoida omien hyökkäysten rakentelussa. Nyt tuollaisia otteluita ei enää tule.

Nuoret Leijonat ei päässyt Tšekkiä vastaan avauserässä omalta alueelta kunnolla pois, vaan yritykset törmäsivät joko vastustajan katkoihin tai epäonnistuneesti ajoitettuihin omiin ratkaisuihin. Pelaajisto ja päävalmentaja Antti Pennanen kiittelivät yhteistä taisteluilmettä, mutta pelillisiä onnistumisia ei juuri mainittu. Voitto oli hyvä juttu.

Alkulohkossa on jäljellä kaksi ottelua ja niistä olisi syytä jäädä käteen muutakin kuin sarjapisteitä ja merkintä voittosarakkeeseen. Lyhyessä turnauksessa eränkin mittaiset pelilliset häiriöt voivat maksaa koko homman. Nyt Suomi tarvitsee avauspelaamiseensa joukkueen potentiaalin edellyttämän rentouden ja tahdin. Tähän mennessä peli on mennyt liikaa puskemiseksi.

Omalta alueelta on päästävä riistojen jälkeen tehokkaammin pois. Avaussyöttöjen onnistuminen tekee myös puolustamisen ja maalivahdin työskentelyn helpommaksi. Mikäli joukkue onnistuu niin ikään hanakasti hyökkäävän Slovakian jouhevalla koko kentän viisikkopelillä kumoamaan, voidaan menestystoiveita taas elätellä täysillä.

Jos edellisen ottelun ongelmat toistuvat, nousevat kylmät hikikarpalot ohimolle ennen alkulohkon päättävää Kanada-mittelöä. Maanantaina Mason McTavish ja Connor Bedard poimivat kypsät marjat, jos sellaisia jätetään näkösälle.

Aatu Rädyn johtama ykkösvitja on ollut liekeissä kahdessa ensimmäisessä ottelussa, joten joukkue pystyy jossain määrin haastamaan kovimpiakin vastustajia maalintekokilpailussa. Perinteisesti leijonajoukkueet ovat kuitenkin identifioineet itsensä toimivan puolustus- ja viisikkopelin kautta. Yksilötaitoon perustuvaan ralliin ei kisojen kärkijoukkueita vastaan kannata loppupeleissä lähteä.

Sunnuntai näyttää, mikä on nuorten pelureidemme suunta Edmontonin MM-turnauksessa. Kiekon on lähdettävä omasta päädystä nopeammin, varmemmin ja tehokkaammin liikkeelle.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös