Mielipide

Antti Pennasen Ilves ylisuorittaa – voittoputki ja superyksilöt ovat antaneet valheellisen kuvan

LIIGA / Kolumni
Vaikka Ilves on faktisesti Liigan kärjen tuntumassa ja parhaat yksilöt pelipaikkansa eliittiä, on joukkueen peli vielä kaukana valmiista.

Kahdeksan ottelun voittoputken katkeamisesta huolimatta Ilves on tiukasti kiinni runkosarjan kärkipaikoista – edellä olevat Pelicans ja Lukko ovat pelanneet tamperelaisia enemmän, ja piste-ero on kurottavissa umpeen. Tupsukorvat ovat lisäksi Liigan tehokkain ylivoimajoukkue ja alivoimallakin kärkipäätä.

Yksilötasolla Marek Langhamer on sarjan parhaita torjujia, Les Lancaster haistelee puolustajien pistepörssin kärkeä, läpimurtokauttaan pelaava Joona Ikonen johtaa maalipörssiä ja kapteeni Eemeli Suomi on vain parin pisteen päässä Sportin ruotsalaiskaksikosta.

Näiden faktojen valossa Ilveksen tilanne näyttäytyy varsin valoisana, mutta kolikolla on myös kääntöpuolensa.

Joukkue viimeistelee yli odotusten eikä yleensä ole merkittävästi vastustajiaan vahvempi.

Ensinnäkin ylivoimapeliin, maalivahdin torjuntavireeseen ja muutamaan huippuyksilöön nojaava joukkue ei yleisesti ottaen pitkällä tähtäimellä menesty. Varsinkin kun Ilves on päästänyt laukauksia ja maaliodottamaa selvästi enemmän kuin kärkijoukkueista Lukko, Tappara tai TPS.

Vaikka Antti Pennasella on maine erinomaisena pelitapavalmentajana, on Ilves laukaisuhallinnalla arvioituna Liigan heikoimpia – PDO-mittarin eli laukaisu- ja torjuntaprosentin yhteenlasketun lukeman perusteella Ilves ylisuorittaa Liigassa eniten.

Sama tilanne on lievemmässä määrin tosin kärkijoukkueista myös Lukolla, Pelicansilla ja Tapparalla.

Maaliodottama kertoo luotettavammin joukkueen suoritustasosta kuin tehdyt maalit ja sarjapisteet, koska sattuma vaikuttaa ottelun lopputulokseen. Nämä edistyneet tilastot viestivät selvästi, että Ilveksen peli ei vielä ole kunnossa.

Suunta on kuitenkin niukasti parempaan päin, sillä Jouko Myrrän valmentamista yhdeksästä ottelusta Ilves voitti maaliodottaman vain neljästi, ja Pennasen aikana 17 ottelussa tupsukorvat ovat olleet maaliodottamassa parempia kahdeksan kertaa ja kaksi ottelua meni tasan.

Hurja voittoputki ja muutaman yksilön huippuvire ovat kuitenkin antaneet Ilveksen pelistä valheellisen positiivisen kuvan. Joukkue viimeistelee yli odotusten eikä yleensä ole merkittävästi vastustajiaan vahvempi. Ei tarvitse olla kummoinen pelikirja-asiantuntija ymmärtääkseen, että Ilveksen on petrattava paljon pysyäkseen kärkikamppailussa.

Kauden aiemmissa paikalliskamppailuissa Ilves on sarjapisteiden lisäksi vienyt myös maaliodottamat, joten ryhtiliike saattaa käynnistyä heti perjantaina.

Laukaisuhallinta- ja PDO-tilastot: Liiga.fi, maaliodottama: Liigadata

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös