Mielipide

Anton Lundell on jumala, enää puuttuu ilmaveivi

MAAJOUKKUE / Kolumni
Ei yllätysmenestyjä Kazakstan, ei isompiaan kurittanut Saksa tai kisaisäntä Latvia eikä edes korona ole pystyneet pysäyttämään Leijonien nuorta supertähteä Anton Lundellia.

Kuka ratkoo ottelun viime sekunneilla, aivan… Anton Lundell
Kuka tekee maalinsa huippulaukauksilla, aivan… Anton Lundell

Aikuisten kisoissa debytoiva Anton Lundell on ollut Leijonien ylivertaisin yksilö: ainoa osuma ohi Kazakstanin Nikita Bojarkinin – eikä Lundell silti päässyt yrittämään ratkaisua voittomaalikilpailussa! –, tehot 1+1 Suomen 2–1-voitossa Saksasta ja voittomaali Latviaa vastaan vain neljä sekuntia ennen jatkoajan päättymistä.

Ilman Lundellia ja tämän johtamaa ketjua Leijonat olisi jäänyt ilman peräti kuutta sarjapistettä eikä olisi kiinni lohkon kärkipaikassa.

Norja-otteluun koottu hyökkäysketju Lundell-Arttu Ruotsalainen-Niko Ojamäki on pysynyt muuttumattomana ja on ollut Leijonien ykkösnyrkki – kun puhutaan tuloksesta ja hyökkäyspelin uhkasta eikä peluutusjärjestyksestä.

Tosin peluutuksessakin Lundellin ja laitureidensa minuuteille hyökkääjistä ovat yltäneet vain kapteeni Marko Anttila ja monipuolinen keskushyökkääjä Hannes Björninen.

Lundell ei ole kuka tahansa. Hän on jo 19-vuotiaana maajoukkueen ykköspelaaja. Hän on ihan pian NHL-tähti − ja mahdollisesti vielä nopeammin Suomen kultasankari. 

Lundellin pelin tasossa ei sinänsä ole mitään yllättävää. 19-vuotias hyökkääjä pelasi jo kolmannen liigakautensa ja trendi on ollut vahvasti nouseva – tämän kauden saldo oli 25 tehopistettä 26 ottelussa. Viime vuonna Lundell varattiin NHL:ään ensimmäisellä kierroksella ja vuodenvaihteessa pelatuissa alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa nuorukainen oli Suomen paras pistemies ja koko turnauksen pistepörssissä kolmas.

Liigan pudotuspeleissä HIFK-sentteri ei kuitenkaan ollut parhaimmillaan: tehot 1+2 kahdeksaan otteluun. Ei ole ihme, jos bensa uhkaa loppua tankista, kun takana on tiiviillä tahdilla pelattu runkosarja, nuorten MM-kisat kapteenin roolissa ja pari EHT-turnausta – mistä tuliaisena lisäksi koronatartunta.

Tästä huolimatta 19-vuotias Lundell on Leijonien ylivoimaisesti paras ja tärkein pelaaja, vaikka miehistössä on Liigan pistepörssin voittaja Petri Kontiola ja tämän 20 ja 21 maalia tehneet seurakaverit Jere Innala ja Valtteri Puustinen, KHL:ssä tehokkaasti pelannut Mikael Ruohomaa sekä NHL-apu Ruotsalainen.

Viimeksi mainittu kuitenkin löysi pelivireensä vasta Lundellin rinnalla, ja erityisesti Ruohomaa on ollut Suomen suurimpia pettymyksiä. Kontiolalta ja Innalaltakin on lupa odottaa hyökkäyssuuntaan enemmän, Puustinen on jäänyt vähälle vastuulle.

Lundell on ottanut yskähdellen aloittaneet Leijonat reppuselkäänsä, mikä olisi monelle kokeneemmallekin pelimiehelle kohtuutonta – kotikatsomot kiehuvat kiekkokiimasta, valmiina rakastamaan sankareita mutta vihaamaan epäonnistujia. Lundell ei kuitenkaan ole kuka tahansa. Hän on jo 19-vuotiaana maajoukkueen ykköspelaaja. Hän on ihan pian NHL-tähti.

Ja mahdollisesti vielä nopeammin Suomen kultasankari. Samanikäisenä ja ensimmäisissä aikuisten arvokisoissaan muuan Mikael Granlund ilmaveivasi itsensä kansakunnan kollektiiviseen muistoarkistoon Lasse Virénin kaatumisen, Matti Nykäsen ja Holmenkollenin hernerokkasumun sekä kiekkokontekstissa Ville Peltosen hattutempun jatkoksi.

Lundellista on helppo ennustaa parempaa NHL-pelaajaa kuin Granlund, eikä ilmaveivin kaltainen mahtipontisuus olisi kaukaa haettu. Lähes kaikkea muuta tältä nuorelta tähdeltä on jo nähty.

Kuka vastustajan kauhu on?
Leijona vahva ja peloton?
Ja tähti parhaan hyökkäyskolmikon?

Jumalainen Anton Lundell

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös