Mielipide

Analyysi: Onko Jokereiden joukkue Mestiksen kärkitasoa?

MESTIS / Kolumni
Kovia hankintoja ja lupaavia nuoria. Mutta onko Jokerit mestarisuosikki, haastaja vai jotain muuta?

Oksanen, Auvinen, Vertanen... Tuttuja miehiä Mestistä pidempään seuranneille, mutta vieraita nimiä monelle Jokereiden kannattajalle. Ja entäpä sitten kokonaisuus? Näyttää kuulemma hyvältä, mutta mitä "hyvä" tarkemmin ottaen tarkoittaa?

Jokereiden joukkueen tasosta saa parhaiten kokonaiskuvan vertaamalla sitä johonkin toiseen joukkueeseen, osio ja pelaaja kerrallaan.

Jatkoajan analyysissa vertailupariksi Jokereille valikoitui Ketterän viime kauden joukkue – ensinnäkin siksi, että se on kestomenestyjänä ja viime kauden hopeajoukkueena hyvä vertailukohde kärkipään sijoitusta tavoittelevalle seuralle. Eikä siitä ole ainakaan haittaa, että juurikin kyseisestä joukkueesta siirtyi neljä pelaajaa Jokereihin.

Keskusta kestää vertailun

Jokereiden sentteriosaston muodostavat Erkka Seppälä, Alexander Forslund, Juuso Fagerström ja Ketterästä siirtynyt Jesse Liuksiala.

Seppälä on kliseisesti "liian hyvä Mestikseen, mutta ei tarpeeksi hyvä Liigaan". Hän kuuluu Jokereiden kokeneimpiin pelaajiin ja on aivan mahdollinen pistepörssin voittajakandidaatti.

Forslund teki junioreissa mitä tahtoi – viime kaudella 30 pinnaa 16 pelissä – ja on takonut lainapesteillään Peliitoissakin yli pisteen per peli. Jokereissa hänen ympärille voidaan rakentaa todella vaarallinen ketju.

Liuksiala kasvatti rooliaan joka vuosi kolmella Ketterä-kaudellaan, mutta ei ehkä kuitenkaan lunastanut vielä aivan täyttä potentiaaliaan, joten myös hänellä on mahdollisuus nousta kirkkaampaan valokeilaan Jokereissa.

Jokerinelikon täydentävä Fagerström voi hänkin ottaa kiekollista roolia. Kiekko-Vantaasta siirtynyt Fagerström oli junioreissa monesti joukkueensa kärkihyökkääjiä ja myös tulokaskausi Mestiksessä sujui varsin kelvollisesti.

Jokereilla on kasassa hyvä nelikko. Pelkkää pistepotentiaalia laskemalla se voittaa verrokkinsa; viime kauden Ketterän, jonka runkosenttereitä olivat Liuksialan lisäksi Elmeri Kaksonen ja Jesse Ruotsi. Kokonaistasoa sen sijaan onkin vaikeampi verrata, sillä sentterikalustot näissä joukkueissa ovat hyvin erityyppiset.

Konkariluokkaan kuuluva Kaksonen oli pelannut yli 600 Liiga-ottelua duunarina ennen kuin pääsi Mestiksessä pelaamaan ensimmäistä kertaa urallaan kärkipelaajan roolissa. Jesse Ruotsista ei ehkä tulekaan mitään pistelinkoa edes Mestiksessä, mutta hän on hyvä kahden suunnan sentteri.

Jokereiden kärkinimillä liigaura ei sen sijaan ole jäänyt kiinni taitojen puutteesta, vaan ennemminkin kokonaisvaltaisuudesta. Seppälä opetteli viime kaudella Liiga-tason viisikkopelaamista pienessä roolissa HPK:ssa. Forslundinkin pitäisi olla viimeistä läpimurtoa vaille valmis pelaaja isompiin ympyröihin, mutta ilmeisesti jotain vielä puuttuu.

SaiPa-nuoret Otto Hokkanen ja Roope Turunen toivat keväällä Ketterän joukkueeseen lisää leveyttä. Pudotuspeleissä imatralaisilla oli siis sentteriosastolla kilpailua, kun jopa neloskentän keskelle oli tyrkyllä kaksi sekä Liigassa että nuorten maajoukkueessa pelannutta nuorta. Löytyykö Jokereihin tämän tason paikkaajia tarvittaessa?

Arvio: pitkää kautta ei ole mahdollista pelata läpi neljällä keskushyökkääjällä, mutta Jokerit voi lähteä kauteen huoletta tällä nelikolla, eivätkä haaveet mestaruusjahdista kaadu ainakaan senttereihin.

Jos ja kun Jokerit kuitenkin vahvistaa vielä keskustaansa, voisi se mahdollistaa esimerkiksi Forslundin pelaamisen laidalla: tontilla, jossa hän on aiemmin ollut tehokkaimmillaan.

Puuttuuko laiturirakennelmasta vielä lauta tai pari?

Viime vuoden Mestis-finaaleissa nähtiin kaksi poikkeuksellisenkin kovaa joukkuetta. Sekä Kiekko-Espoolla että Ketterällä riitti jopa kolmeen ketjuun sellaisia hyökkääjiä, jotka monessa muussa joukkueessa olisivat olleet automaattisesti joukkueensa suurimpia tähtiä. Tällä osastolla Jokereilla on kova urakka vastattavaksi.

Ketterän hyökkääjistä Henry Karjalainen takoi kaudella 2021–22 59 pistettä ja voitti Mestiksen pistepörssin. Myös Jarkko Harjula (tehokkaimmalla kaudellaan 54 pistettä) ja Janne Kettunen (49 p.) ovat tuttuja nimiä pistepörssin kärkisijoilla.

Imatralaisten kokeneempaan kaartiin kuuluivat myös osan kaudesta pakin tontilla pelannut monipuolinen Jesse Viskari, luotettava Mikko Haaparanta sekä jo useita kausia Mestiksessä pienemmässä roolissa pelannut Joona Lankinen.

Jokereiden laiturikaluston ykkösnimi on Emil Oksanen, joka kelpaisi minkä tahansa Mestis-miehistön ykkösvitjaan. Leevi Lemberg (39 p.) ja Oskari Kalajanniska (41 p.) tekivät viime kaudella läpimurtonsa Mestiksessä. 

Helsinkiläisseuran tuorein hankinta, Otto Karvinen, tuo joukkueeseen arvokasta kokemusta ja voi olla Mestiksessä hyvinkin monikäyttöinen pelaaja. Muilta osin Jokereiden laitahyökkääjillä ei ole ainakaan liikaa kokemusta miesten peleistä.

Mestiksessä voi toki pärjätä ilman kokemustakin. Samu Tuomaala – NHL-varattu lupaus – piti vastustajia välillä pilkkanaan ja oli Ketterän tehokkain hyökkääjä, vaikka pelasi vain alle puolet runkosarjan peleistä.

Jokereiden Joona Korhonen on pelannut Tuomaalan joukkuekaverina nuorten maajoukkueessa, ja on hyvä vaihtoehto Mestiksessä jopa kärkikenttiin, mutta ei kuitenkaan Tuomaalaa vastaava potentiaalinen pistepörssivoittaja.

Myös Niclas Tenhovuori on pelannut lupaavin ottein sekä junioreissa että Mestiksessä. Ketterän samaa ikäluokkaa olevalla Jegor Tšižikovilla sen sijaan oli kokemusta jopa KHL:stä.

Muista Jokereiden hyökkääjistä U18-maajoukkueen Emil Kuusla ja Onni Lind ovat isoja lupauksia, mutta myös todella nuoria. Kummallakin on allaan vasta yksi täysi sarjakausi U20:ssa – ja nyt edessä on loikkaus miesten peleihin.

Väinö Sirkiä on ollut jo useamman kauden ajan runkopelaaja U20 SM-sarjassa ja pelannut jokusen liigapelinkin. Mathias Hänninen aloitti puolestaan viime kauden Mestiksessä, mutta ei saanut vakiinnutettua pelipaikkaansa KeuPassa.

Kuusla, Lind, Sirkiä tai Hänninen voivat onnistuessaan ottaa isonkin ruudun jokerihyökkäyksessä. Ketterässä saman kaliberin pelaajat – Sirkiää vastaavalla taustalla Mestikseen tullut Aleksi Sinkkonen, U19-maajoukkueen Janne Naukkarinen sekä junioreista mukaan tulleet Aleksi Akkila ja Tomi-Petteri Ansio – eivät kuitenkaan mahtuneet automaattisesti edes nelosketjuun.

Arvio: Jokerit tulee saamaan kasaan sarjan kovimpiin luettavan ykköskentän sekä myös kärkijoukkueelle riittävän hyvän kakkoskentän, mutta muilta osin kysymysmerkkejä riittää. Nouseeko nuorista haastajia kärkipelaajille, vai jäävätkö maineteot muutaman pelaajan harteille?

Esimerkiksi Ketterässä yhden, kahden tai kolmenkaan runkohyökkääjän puuttuminen ei ollut mikään kriittinen takaisku. Jokereissa tilanne olisi hankala jo vaikkapa parin kärkinimen loukkaantuessa. Karvisen hankinnasta huolimatta ainakin yhdelle hyvän tason vahvistukselle olisi siis varmasti käyttöä.

Nuoret puolustajat ison haasteen edessä

Ketterästä Jokereihin siirtyneet Valtteri Jeskanen ja Jere Vertanen ovat sarjan eliittipuolustajia. Kaksikosta voisi muodostaa klassisen pakkiparin: luottomies Jeskanen varmistaa, kun supertehokas Vertanen viilettää menemään neljäntenä hyökkääjänä.

Varmoja nimiä Jokereiden pelaavaan kuusikkoon ovat myös Saku Forsblom ja Santeri Haakana. Kelpo pelaajia Mestikseen kumpikin, mutta häviävät vertailun viime kauden Ketterä-puolustajiin.

Forsblom on kiikkunut Liiga- ja Mestis-tason välimailla jo usean kauden ajan. Ketterän Santeri Salmelalla on kuitenkin enemmän kokemusta ja näyttöjä kummaltakin sarjatasolta, vaikka hän on useamman vuoden Forsblomia nuorempi.

Haakana oli puolestaan viime kaudella Jokereiden U20-joukkueen kapteeni ja koko sarjan kärkipelaajia. Vuoden verran Haakanaa vanhempi SaiPa-laina Hannes Häkkilä sen sijaan on oli lähtökohdltaan ainakin piirun verran Haakanaa kovempi prospekti. U20-maajoukkueeseessakin pelannut Häkkilä olikin pudotuspeleissä Ketterä-alakerran kiekollinen johtohahmo.

Kokonaisvaltaisesti Ketterän viime kauden paras puolustaja taisi kuitenkin olla ensi kaudella Liigassa pelaava Väinö Liikonen. Imatralaisten runkokalustoon kuuluivat myös Venäjän nuorten maajoukkueessa pelannut Jegor Šehovtsov sekä Viljami Istala, joilla molemmilla oli jo tilillään yksi voitettu Mestis-mestaruus ennen viime kautta. Lisäksi monipuolinen Jesse Viskari pelasi kauden aikana tehokkaasti sekä hyökkääjänä että puolustajana.

Jokereissa näyttöpaikkoja on sen sijaan luvassa nuorille puolustajille, joilla ei ole ennestään kokemusta Mestiksestä. Jimi Enckellin taso riitti viime kaudella rotaatiopelaajaksi Mestiksen häntäpään joukkueissa. Jerkko Virtala oli Ässien U20-joukkueen kärkipelaajia, kun taas Lauri Toikka jäi Jukureiden nuorissa pienempään rooliin.

Omista nuoristaan Jokerit on nostanut mukaan Kalle Kankaan ja Tuomas Nissisen. Viime talvena U18-ikäluokan MM-kisoissakin pelannut Kangas on iso lupaus, mutta hänellä ja vuotta vanhemmalla Nissisellä on edessään iso haaste, sillä kumpikin on pelannut U20-sarjaakin vain yhden kauden ajan.

Vertailun vuoksi: Ketterän viime kauden pakistossa ainoa tulokaspelaaja oli HIFK:n U20-joukkueen runkopelaajana aiemmin kiekkoillut Leevi Tanskanen. Hän mahtui pelaamaan Mestiksen kärkipään joukkueessa ensimmäisellä kaudellaan vain satunnaisesti.

Arvio: Jokereiden puolustus on ainakin tässä vaiheessa kaukana Mestiksen kärkipään tasosta. Nuorille on tarjolla isoja tontteja ja näyttöpaikkoja. Pakistoa vahvistettaneen viimeistään kauden aikana, mutta nuorten sisäänajoakin ajatellen voisi olla hyvä asia, jos mukaan saataisiin jo ennen syksyä yksi tai kaksi kokeneempaa varmaotteista puolustajaa.

Nuorella, mutta riittävällä kaksikolla kauteen

Jokereiden ykkösvahdin viittaa asetellaan Severi Auvisen harteille. Auvinen nousi Ketterän ykkösvahdiksi kesken viime kauden ja jätti kokeneen mestarivahti Santeri Lipiäisen istumaan penkille tosipelien ajaksi. Tämä kertoo siitä, että Imatralla oli käytössään kaksi hyvää vaihtoehtoa.

Mutta kaksi hyvää vaihtoehtoa voi olla Jokereillakin. Henri Risikko ei lukeudu kaikista kovimpiin lupauksiin ikäluokassaan, mutta oli viime kaudella U20 SM-sarjan eliittiä. Maalivahdille hyppy nuorten peleistä aikuisten sarjaan voi sujua helpommin kuin kenttäpelaajille, ja Risikko saattaakin haastaa Auvisen tosissaan jo heti tulokaskaudellaan.

Arvio: Jokereiden tandemista puuttuu Lipiäisen kaltainen kokenut ja tasonsa todistanut luottomies, mutta kahdella nuorella, urallaan eteenpäin pyrkivällä maalivahdilla kelpaa lähteä tavoittelemaan menestystä Mestiksessä.

Puuttuvat palaset voivat ratkaista paljon

Sentteriosastoa lukuun ottamatta Jokereiden joukkue ei pärjää vertailussa viime kausien kovimmille nipuille, mutta ei sen välttämättä tarvitsekaan pärjätä – ainakaan tässä vaiheessa vuotta.

Jokereilla riittää resursseja pelaajavahvistuksiin. Jos lisähankintoja ei tehdä jo ennen kauden alkua, niin viimeistään runkosarjan aikana. Voi myös olla, että Mestiksen kärkipään taso ei tule olemaan yhtä kova kuin viime kaudella: esimerkiksi Ketterällä on nyt kasassa huomattavasti nuorempi ja kokemattomampi pelaajisto kuin viime kaudella.

Kaikki Mestis-seurat kartoittavat vielä viimeisiä palasia joukkueisiinsa, joten sarjan todellisia voimasuhteita voidaan vertailla vasta syksyllä. Jo tässä vaiheessa voi kuitenkin sanoa, että Jokereilla on kasassa hyvä runko, jolla on realistiset mahdollisuudet kamppailla sijoituksista aivan sarjan terävimmässä kärjessä.

Jokerit tulee kauden alkaessa olemaan sarjan seuratuin porukka. Mitään selvää, saati ylivoimaista, ennakkosuosikkia siitä ei kuitenkaan voida leipoa – ellei sen mahdollisiksi viimeisiksi vahvistuksiksi kaiveta hatusta vielä jotain todellisia yllätyskaneja. 

» Lähetä palautetta toimitukselle