Mielipide

Altavastaajan Stanley Cup -voitto vaatii maalivahdilta huippusuoritusta – Carey Pricen on pystyttävä venymään Andrei Vasilevskia paremmin

NHL / Kolumni
Tampa Bay Lightning on kenttäpelaajamateriaaliltaan selvästi Montréal Canadiensia parempi. Maalivahtipeli on ainoa osa-alue, jolla kanadalaiset ovat pystyneet kilpailemaan hallitsevan mestarin kanssa, mutta finaaleissa Carey Price on toistaiseksi jäänyt toiseksi Andrei Vasilevskille.

Montréal Canadiens on kiistatta altavastaaja Stanley Cup -finaaleissa hallitsevaa mestaria Tampa Bay Lightningia vastaan. Canadiens pääsi vähäisimmällä pistemäärällä pudotuspeleihin eikä Toronto Maple Leafsin, Winnipeg Jetsin ja Vegas Golden Knightsin yllättänyt joukkue ole pystynyt laittamaan hanttiin Lightningin erinomaisesti toimivalle viisikkopelille.

Altavastaajan pärjäämisen kannalta maalivahtipelin onnistuminen on ensiarvoisen tärkeää. Carey Price on pelannut upeat pudotuspelit ja kanadalaistorjuja voitti aiemmilla kierroksilla tärkeimmät kilpakumppaninsa eli Maple Leafsin Jack Campbellin sekä Golden Knightsin Marc-André Fleuryn ja Robin Lehnerin.

Jetsin Connor Hellebuyck pelasi edistyneiden tilastojen mukaan itse asiassa Pricea paremmin, mutta joukkuetta haavoitti vielä pahemmin ykkössentteri Mark Scheifelen pelikielto. Finaaleissa Price on joutunut toteamaan paitsi Lightningin Andrei Vasilevskin paremmakseen myös oman suoritustasonsa laskeneen.

Canadiensin voitto vaatii Pricen voittoa Vasilevskista.

Viime kauden pudotuspeleissä Dallas Stars oli Canadiensin kaltainen altavastaaja, joka eteni finaaleihin asti ennen kaikkea Anton Hudobinin loistavan torjuntavireen ansiosta – Vasilevski oli kuitenkin maanmiestään parempi. Jordan Binnington puolestaan oli suurin yksittäinen syy St. Louis Bluesin Stanley Cup -tuhkimotarinalle vuonna 2019.

Jonathan Quick on torjunut Los Angeles Kingsin mestariksi peräti kahdesti altavastaajan asemasta: kaudella 2013–2014 Kings yllätti kolme runkosarjassa paremmin sijoittunutta Läntisen konferenssin joukkuetta – San Jose Sharksin, Anaheim Ducksin ja Chicago Blackhawksin – sekä nujersi vielä finaaleissa toisen yllättäjäjoukkueen New York Rangersin.

Kevään 2012 Stanley Cup oli Kingsiltä vielä kovempi suoritus, sillä matkan varrella kaatui muun muassa runkosarjan voittanut Vancouver Canucks. Kyseisellä kaudella Quick palkittiinkin pudotuspelien arvokkaimpana pelaajana Conn Smythe Trophylla. Vuotta aiemmin Boston Bruinsin Tim Thomas torjui Stanley Cupin finaaleissa voiton silloinkin runkosarjan voittaneesta Canucksista.

Lightningin pelaajamateriaali on ylivertainen Canadiensiin verrattuna. Nikita Kutšerov on tehnyt enemmän pisteitä kuin montrealilaisten kaksi tehokkainta pelaajaa Nick Suzuki ja Tyler Toffoli yhteensä, puolustaja Victor Hedmanilla on enemmän tehopisteitä kuin Canadiensin pistekärjellä Suzukilla ja koko pudotuspelien pistepörssissä on viiden Lightning-pelaajan kärki ennen Suzukia.

Maalivahtipeli on ollut ainoa osa-alue, jolla Canadiens on pystynyt kilpailemaan.

GP GAA Sv% GSAx
Vasilevski 22 1,99 93,5 15,62
Price 21 2,34 92,2 6,28

GP = pelatut ottelut GAA = päästettyjen maalien keskiarvo Sv% = torjuntaprosentti GSAx = edistynyt tilasto, joka mittaa, montako maalia maalivahti on estänyt suhteessa päästettyjen maalien odottamaan.

Vaikka Vasilevski on edellä Pricea koko pudotuspelien osalta, ero kasvaa merkittävästi, kun tarkastellaan pelkkää finaalisarjaa.

GP GAA Sv% GSAx
Vasilevski 4 1,97 93,2 1,13
Price 4 3,73 86,7 -2,74

Toisessa finaaliottelussa Canadiens oli maaliodottamalla mitattuna parempi, mutta Price päästi taakseen kaksi matalan todennäköisyyden laukausta ja Vasilevski torjui kaikki viisi korkean todennäköisyyden laukausta.

Viimeisimmässä ottelussa, joka on ainoa, jonka Canadiens on toistaiseksi voittanut, Price joutui selvästi Vasilevskia kovempaan testiin. Kotiyleisönsä edessä Price kuitenkin suoriutui selvästi venäläistorjujaa paremmin sekä korkean että matalan todennäköisyyden laukausten kanssa.

Sama täytyy toteutua jatkossakin: Canadiensin voitto vaatii Pricen voittoa Vasilevskista.

Lähteet: NHL.com, Evolving-Hockey, Natural Stat Trick

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös