Mielipide

Aleksander Barkov on pudonnut Selke-kisasta, muttei omasta syystään

NHL / Kolumni
Florida Panthersin alkukausi on ollut vaikea. Sijaiskärsijäksi on joutunut erityisesti kapteeni Aleksander Barkov, jonka harteille valmennusjohto on kasannut aivan liian suuren taakan kannettavaksi.

Viime kausina ailahtelevasti esiintynyt Panthers aloitti tämänkin kauden heikosti. Ensimmäisestä kymmenestä ottelustaan floridalaiset voittivat vain kaksi ja takamatka alkoi kasvaa jo ensi metreillä.

Lopullisesti Panthersin palettia sekoitti Vincent Trocheckin loukkaantuminen, joka ajoi valmennusjohdon kaatamaan jättimäisen taakan Aleksander Barkovin niskaan. Barkovin kausi on helppo jakaa aikaan ennen Trocheckin loukkaantumista ja sen jälkeen.

Barkovin keskimääräinen peliaika ottelua kohden, 23:12 minuuttia, on koko NHL:n hyökkääjistä suurin. Lähimmäs pääsee Edmonton Oilersin Connor McDavid, joka viihtyy kentällä keskimäärin 22:50 minuuttia ottelua kohden. Trocheckin loukkaantumisen jälkeen Barkovin keskimääräinen peliaika on ollut vieläkin hurjempi, 23:40 minuuttia ottelua kohden. Barkov pelaa siis keskimäärin 50 sekuntia enemmän ottelua kohden kuin seuraavaksi eniten pelannut hyökkääjä.

Barkov pelaa siis keskimäärin 50 sekuntia enemmän ottelua kohden kuin seuraavaksi eniten pelannut hyökkääjä.

Rasitus on näkynyt kapteenin otteissa ymmärrettävästi Barkoville epätyypillisinä virheinä. Monelle muulle pelaajalle Barkovin niin sanotut virheet ovat normaalia suorittamista, mutta Barkov onkin tuoreempana yksi maailman parhaita puolustavia hyökkääjiä.

Oilersia vastaan valmennusjohto peluutti Barkovia lähes viimeiset kaksi minuuttia ilman vaihtoja. Lopputuloksena McDavid pääsi irtautumaan väsyneestä Barkovista ja nautiskelemaan tasoitusmaalista. Toissa yönä Calgary Flamesia vastaan Barkov sai niin ikään todistaa aitiopaikalta ottelun ratkaissutta maalia. Maali ei johtunut Barkovista vaan Jonathan Huberdeaun kiekonmenetyksestä, mutta tuoreempi Barkov olisi mahdollisesti pystynyt maalipaikan pelastamaan.

Tehotilasto ei ole tilastona absoluuttinen totuus, mutta tällä kertaa myös tehotilasto tukee silmien havaitsemia asioita. Trocheck pelasi 18 ottelua kauden alusta. Noissa otteluissa Barkovin tehotilasto oli -2, sekin Barkovin tasoiselle pelaajalle heikohko lukema. Trocheckin loukkaantumisen jälkeisten 25 ottelun tehotilasto on karu -16.

Valmennusjohto ei anna Barkoville siimaa edes pelien jo käytännössä ratkettua. Pittsburgh Penguinsia vastaan päävalmentaja Bob Boughner viltitti tähtikolmikon Mike Hoffman, Keith Yandle ja Huberdeau, kun puolustuspeli oli lepsua. Ottelu oli ennen puoliväliä vastustajille jo 4−0, mutta siitä huolimatta Boughner peluutti Barkovia yli 21 minuuttia.

Eivätkä ongelmat ole vain peliajoissa. Boughner peluuttaa Barkovilla joukkueen vaikeimmat minuutit tilanteista riippumatta. Kapteeni ottaa sekä määrällisesti että suhteessa koko joukkueen hyökkääjistä eniten aloituksia omalta alueelta ja pelaa ilta toisensa jälkeen maailman parhaita pelaajia vastaan saamatta sen enempää tukea ketjukavereiltaan kuin valmennukselta.

Barkov on edelleen yksi maailman parhaista puolustavista pelaajista.

Boughner ei oppinut viime kaudesta mitään, sillä Barkovin pelissä näkyi samoja oireita jo viime kauden lopulla, kun pudotuspelitaistossa kirinyt joukkue kaipasi johtajaansa etulinjaan. Lopulta Barkovilta ja sen myötä Panthersilta loppui menovesi viimeisten runkosarjan otteluiden aikana.

Barkov on edelleen yksi maailman parhaista puolustavista pelaajista. Edelleen sentteri hallitsee kiekonriisto- sekä hankittujen jäähyjen tilastoja, mutta rasituksesta johtuva keskittymisen herpaantuminen on maksanut paljon, eikä syy ole Barkovin. Valmennus- ja seurajohdon on löydettävä lääkkeet, jotta parhaista pelaajista voi saada parhaan mahdollisen suorituksen irti.

NHL:n parhaalle puolustavalle hyökkääjälle jaettava Frank J. Selke Trophy on Barkoville tulevaisuutta, mutta ei vielä ensi kesänä. Siihen saavutukseen Barkov tarvitsee kuitenkin tukea myös ympäriltään.