Mielipide

"13 jätkää oli heti tulossa vetämään turpiin" – Karri Kiven tärkein tehtävä voittamisen ohella on palauttaa Ässät porilaiseksi joukkueeksi

LIIGA / Kolumni
Ässien paluuta voittavaksi joukkueeksi ruokkii parhaiten se, että seura ja porilainen yleisö löytäisivät kadoksissa olleen perusidentiteettinsä.

Juttelin taannoin entisen Ässien pelaajan kanssa, ja tietysti yksi puheenaihe oli patapaitojen nykyinen meno. Mieleeni jäi hänen sanansa ajasta, jolloin tunnelma Porissa oli hieman erilainen kuin nykyään.

– Jos vähänkin hölmöilit harjoituksissa, 13 jätkää oli heti tulossa vetämään turpiin.

Tämä oli siis ajankuva Ässistä 2010-luvun alkuvuosilta, jolloin nyt päävalmentajaksi paluun tekevä Karri Kivi luotsasi joukkuetta kohti kevään 2013 sensaatiomaista mestaruutta.

Tuon mestaruuden jälkeen Ässät on pitkälti ollut tuuliajolla niin pelinsä kuin identiteettinsä kanssa. Perusporilaisuus on vähitellen karissut toiminnasta, kun menestys on ollut surkeaa, pelaajaliikenne valtavaa ja peliesitykset laimeita.

Tästä isoa vastuuta kantaa urheilupuolesta vastaava kehitysjohtaja Tommi Kerttula, joka ei ole lupaavista puheistaan huolimatta onnistunut rakentamaan Ässien perusidentiteetin näköistä joukkuetta. Kiven palauttaminen seuraan vaikuttaa vastaukselta juuri tähän ongelmaan.

menestys perustuu vahvemmin hurmokseen kuin suurimmalla osalla muista liigaseuroista.

Ei ole sattumaa, että Ässien yleisömäärät ovat olleet umpisurkeita viimeisten vuosien ajan, vaikka joukkueessa onkin nähty varsin nimekkäitä pelaajia liigatasolla. 

Tunne kuuluu erittäin olennaisena osana porilaiseen jääkiekkoon, ja se on ollut täysin kadoksissa. Ässät onkin seura, jonka menestys perustuu vahvemmin hurmokseen kuin suurimmalla osalla muista liigaseuroista.

Tietysti Kiven ykkösprioriteetti on palauttaa Ässät voittavaksi joukkueeksi, mutta seuran kannalta olisi melkeinpä olennaisempaa, että pitkään kadoksissa ollut porilainen "meille ei muuten vittuilla" -asenne palaisi Isomäkeen.

Kuten hyvin tiedetään, Isomäki tunnetaan parhaiten ainutlaatuisesta tunnelmastaan. Kun porilainen yleisö saa sytykettä kaupunkinsa näköisestä, keskisormet ylpeästi pystyssä tapahtuvasta toiminnasta, positiivinen kierre on helppo saada aikaiseksi.

Lienee sanomattakin selvää, että porilaiset ovat täysin kyllästyneitä harmaaseen joukkueeseen ja siihen, että verivihollinen Lukko murskaa aina Ässät selvin lukemin joukkueiden välisissä kohtaamisisssa. Viha on kytenyt, nyt on aika vapauttaa se.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös