Mielipide

“Katsokaa tätä meteliä” – Sveitsissä fanit kannustavat paremmin kuin Suomessa

Muut Sarjat / Kolumni

Tampereella on kuulemma otettu käyttöön Suomen uusin, suurin, hienoin ja puhuttavin jäähalli. Sekä ensimmäinen että nykyinen sponsorinimi ovat nostattaneet kritiikkiä, mutta vielä enemmän pahaa olen kuullut katsomojen toimimattomuudesta.

Seisomakatsomossa ei saa seistä eikä pomppia, isoja lippuja ei saa heiluttaa eli: upouudessa hallissa on mahdotonta kannustaa.

kotijoukkueen faniryhmä piti tunnelmaa yllä koko ottelun ajan – meteli vain yltyi, kun jäällä tapahtui jotain kannustamisen tai "fuck you" -huudon arvoista.

En ole voinut todentaa kuulopuheiden oikeellisuutta, koska olen ollut Nokia Arenan avajaisviikonlopun seuraamassa Sveitsin pääsarjaa. Genèven vuonna 1958 valmistunut Sveitsin vanhin halli oli monella tapaa sympaattinen, mutta yllätyksekseni vierasjoukkueen rumpuryhmä piti yhtäjaksoisemmin ääntä kotifaneihin verrattuna, mikä oli kuulemma koronapoikkeus.

Biel/Biennen vuonna 2015 valmistuneessa hallissa sen sijaan kotijoukkueen faniryhmä piti tunnelmaa yllä koko ottelun ajan – ja meteli vain yltyi, kun jäällä tapahtui jotain kannustamisen tai “fuck you” -huudon arvoista.

Syy on yksinkertainen: Biel/Biennen kotihallin Tissot Arenan koko toinen pääty on seisomakatsomoa, joka oli myös hallin ainoa täyteen pakkautunut osa. Lisäksi vierasjoukkueen faneille oli toisessa päädyssä hyvän kokoinen seisomakatsomo.

Fanikulttuuria ja tunnelmaa otteluissa ovat kehuneet Sveitsin suomalaiset Valtteri Filppulasta Antti Törmäseen, ja ennen koronaa yleisömäärät ovat olleet huomattavasti suurempia.

Korona-aikanakin lauantai-illan ottelu sarjan hännillä olevaa Genève-Servetteä vastaan oli houkutellut halliin yli 5 000 katsojaa. Vertailun vuoksi Liigan tämän kauden yleisökeskiarvoissa vain HIFK, Ilves ja Tappara ovat ylittäneet 5 000 katsojan rajan. Esimerkiksi hallitsevan mestarin Lukon yleisökeskiarvo on vaivaiset 2 940.

Kun Leijonat voitti ensimmäisen maailmanmestaruuden Globenissa 7.5.1995, Antero Mertarannan selostuksesta on jäänyt mieleen huikea lausahdus: “Katsokaa tätä meteliä.” Sveitsissä meteli oli helppo nähdä ja uskollista fanikulttuuria pystyi lähes hengittämään.

Fanit tekevät tunnelman, ja kun faneille luodaan hyvät puitteet kannustaa, he myös tulevat paikalle.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös