Mielipide

Škoda ulos, Minsk ulos, Fasel ulos

MAAJOUKKUE / Kolumni
Kansainvälinen jääkiekkoliitto päättää alkavan viikon aikana MM-kisojen siirtämisestä pois Valko-Venäjän Minskistä. IIHF:n puheenjohtaja René Fasel yritti pitää viimeiseen asti kiinni kisojen viemisestä poliittisen mustan aukon pyörteissä kierivään maahan, mutta hävisi lopulta pelin täysin pystyyn.

Kun jääkiekon MM-kisojen ja IIHF:n pitkäaikainen yhteistyökumppani Škoda ilmoitti, että se vetäytyy MM-kisojen sponsoroinnista, mikäli kisat järjestetään diktaattori Aljaksandr Lukašenkan Valko-Venäjällä, oli se viimeinen naula René Faselin haaveiden arkkuun.

Menneinä viikkoina eri maiden jääkiekkoliitot ovat ilmoittaneet, että he haluavat kisat siirrettäväksi pois Valko-Venäjältä ja myös poliittinen johto on tukenut tätä näkemystä − Suomessakin pääministeri Sanna Marin otti asiaan kantaa ja kertoi, että kisoja ei pitäisi järjestää maassa vakavien ihmisoikeusrikkomuksien vuoksi.

Viimein raha kuitenkin puhui karua kieltään Faselille, frangi kerrallaan. IIHF:n johto oli valmis taistelemaan Lukašenkan puolesta ja lähes koko muuta kiekkoyhteisöä vastaan, mutta kun Škodan miljoonat katosivat, ei puheenjohtajallekaan jää enää muuta mahdollisuutta kuin suostua myöntämään tappionsa.

Silti Fasel on jatkanut tuhoon tuomittua taisteluaan, käynyt halailemassa Lukašenkaa ja hänen kätyreitään sekä jaksanut viimeiseen asti väittää, että MM-kisat pelataan Minskissä. Jotain Faselin vaihtoehtoisen todellisuuden absurdiudesta kertoi se, että IIHF-pomo väitti Valko-Venäjän poliittisen opposition kannattavan kiekkokisojen pelaamista Minskissä, koska ne "yhdistäisivät kansan".

Oppositiojohtaja ja presidentinvaalit todellisuudessa todennäköisesti voittanut Svjatlana Tsih'anouskaja torppasi Faselin harhaiset väitteet pikaisesti.

Fasel on menettänyt viimeisten kuukausien aikana lähes kaikki viimeisetkin tukijansa. Sveitsiläinen puheenjohtaja ja IIHF:n varapuheenjohtaja Kalervo Kummola ovat vuosikaudet pelanneet hyvin yhteen kuin kokenut ja varmaotteinen pakkipari, vaikka kokeneet kiekkojohtajat eivät aina kaikesta olekaan olleet samaa mieltä.

Nyt Kummola on ilmoittanut useaan kertaan, että kiekkoväen kannattaa rauhassa odottaa IIHF:n päätöksiä ja tehnyt rivien välissä selväksi, että Minskissä kiekko ei keväällä jäähän putoa. Samanaikaisesti Fasel kertoi Venäjän valtiollisen uutistoimisto TASS:n haastattelussa, että Kummola on hänen poliittinen vastustajansa ja taipunut urheilun ulkopuolisen poliittisen painostuksen alla.

− On hyvin surullista, kun politiikka on osa urheilua. Se saa minut hyvin järkyttyneeksi ja surulliseksi, että näin tapahtui, Fasel kertoi TASS:lle.

Kaikki nämä kommentit ja diktaattorien halailut saavat epäilemään, että 70-vuotias sveitsiläinen on menettänyt kosketuksensa todellisuuteen.

Kun IIHF ensi viikolla päättää Valko-Venäjän kisajärjestäjän aseman poistamisesta, tulisi sen olla myös viesti Faselille. Liittokokous päättää syyskuussa uudesta puheenjohtajasta, ja olisi varmasti kaikkien etu, jos 27 vuotta IIHF:ää hallinnut Fasel vetäytyisi puolen vuoden eläkeputkeen heti ensi viikon päätösten jälkeen.

Ja jälleen kerran kabineteissa voittajaksi selviytyy rautakansleri-Kale, kuinkas muutenkaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös