Mielipide

Ärrä-cup avaa tosipelit Areenalla

LIIGA / Kolumni
Helsingin Jokereiden isännöimä uutta kautta edeltävä harjoitusturnaus, Ärrä-cup, pelataan jälleen tänä viikonloppuna Hartwall Areenalla. Neljän ottelun miniturnaukseen osallistuvat tällä kertaa isäntäjoukkueen lisäksi Tampereen Tappara, Oulun Kärpät, sekä vieras hieman lähempää, Helsingin IFK.

Samalla kun hellekausi lähenee loppuaan, alkavat miehet jäällä hikoilla yhä enemmän. Ärrä-cup on perinteisesti ollut turnaus, jossa huippujoukkueet ensimmäisen kerran tosissaan tutkailevat toistensa välisiä asemia tulevaa kautta ajatellen. Tämän vuoden turnauksesta tulee varmasti tähän mennessä kovatasoisin kautta edeltävä kisailu Areenalla, sillä mukana ovat molemmat viime kevään finalistit sekä kaksi nälkäistä, huippuvahvistuksia kesän aikana hankkinutta joukkuetta.

Katsojalle leppoisa cup aloitetaan siis suoraan välierävaiheesta. Perjantaina kello 16.00 kohtaavat ulkopaikkakunnan joukkueet Tappara sekä Kärpät. Perjantai-illan huumasta vastaavat sitten kauden ensimmäiseen paikalliskahinaan käyvät Jokerit sekä HIFK, alkaen kello seitsemän. Lauantain kaavio on myös yksinkertainen, häviäjät kohtaavat pronssipelin merkeissä kello 15.00, ja le grande finalessa kello 18.00 taistelevat välierien voittajat himoitusta Ärrä-cupista.

Peli nimeltä jääkiekko tekee siis paluun pääkaupunkiseudulle mestaruushuuman jälkeen. Kuten harjoitusturnauksissa yleensä, saattaa peli välillä karata havaijilaisversion puolelle, mutta katsojilla on riittävästi työtä jo uusien pelaajien bongaamisessa, ja silmän totuttamisessa jalkapalloa sähäkämpään vauhtiin. Itse maalien tekemisen lisäksi nähtäneen kentällä jälleen kerran myös muuta mielenkiintoista. Huippujoukkueet eivät taatusti halua toisen joukkueen ottavan ns. henkistä yliotetta missään lajissa kaukalon sisällä.

Ohessa lomalta palaavalle kiekkofanille nopea pikakelaus kesällä näkemättä jääneisiin pelaajakauppoihin eli lyhyt katsaus joukkueiden miehityksiin sekä nykykuntoon.

Kärpät puolustaa turnausvoittoaan

Ärrä-cupin hallitseva mestari Kärpät tulee Pasilaan puolustamaan titteliään. Viime vuonna hiukan takaoven kautta (TPS jäi pois) turnaukseen päässyt joukkue voitti välierissä Bluesin rangaistuslaukauksilla ja finaalissa kaatui isäntäseura Jokerit maalein 8-6. Tuossa ottelussa kunnostautui etenkin nykyinen kärppäkapteeni Lasse Kukkonen saalistamalla puolustajalle mukavat tehot 3+1.

Paljon on muuttunut sitten viimevuotisen turnauksen. Kärpistä lähti paljon kokemusta sekä tärkeitä pelaajia. Aukot on pyritty paikkaamaan hankkimalla taitoa sekä tehoja hyökkäyspäähän. Petr Tonin ja Petr Tenkratin tulo nosti Oulun kiekkobuumiin uudelle tasolle. Viimeisten vuosien aikana muutaman kerran ulkomaalaispelaajien hankinnassa epäonnistunut Kärpät sai kaksi liigan ehdotonta tähteä. Maalille hankittiin flopanneesta Tukholman AIK:sta Niklas Bäckström, joka oli useiden oululaiskannattajien mielestä riskihankinta. Toistaiseksi pelaamansa harjoitusottelut tämä tuore maajoukkuemaalivahti on hoitanut kiitettävästi ja viimeisestä harjoitusottelussa taskussa on mukava voitto Jokereista. Bäckströmin hyvät otteet ovat antaneet uutta puhtia myös Markus Korhoselle, joka on pelannut omat ottelunsa loistavasti. Maalivahdit tulevat pelaamaan turnauksen puoliksi.

Kärppien akilleen kantapää ja heikko kohta on puolustus. Vahvistusta etsitään kuumeisesti P-Amerikasta, mutta mitään paniikkia asian kanssa ei ole. Tulevan pelaajan on oltava selkeästi puolustuksen johtohahmo, joka esimerkillään saa muutkin pelaamaan paremmin. Kärppien puolustus on liigatasolle todella nuori, ainoastaan Mikko Myllykoskella ja Kimmo Lotvosella on enemmän kokemusta . Nuoresta kaartista nousua parrasvaloihin odotetaan Topi Jaakolalta. Tämä vuonna 1983 syntynyt puolustaja on tehnyt vahvaa tuloaan liigakentille Joni Pitkäsen vanavedessä ja on hienoilla otteillaan lunastanut paikan tshekkikaksikon takana. Myöskin ensimmäinen Muhoksen kasvatti liigakentillä, Mikko Palomäki, saa viime kautta enemmän vastuuta. Raamikasta ja hyvän laukauksen omaavaa Palomäkeä kannattaa turnauksessa seurata tarkemminkin.

Hyökkäyksessä Kärpillä on esittää liigatasolle kolme kovaa ketjua. Viimeiset kaksi liigakautta joukkueen ykkösparina pelannut Andrei Potaichuk - Brett Lievers onkin nykyään vasta kolmoskenttä. Heidän edellään peluutuksessa on Mika Pyörälän johtama jarrukenttä sekä Jari Viuhkolan johtama tshekkikenttä. Kuitenkin Lieversin ja Potaichukin yhteistyö on pelannut harjoituskaudella viime kautista paremmin. Yhtenä suurena syynä tähän on laituriksi istutettu Jussi Jokinen, joka sopii kaksikon viereen todella hyvin. Nelosketju on pyhitetty täydellisesti seuran junioreiden temmellyskentäksi. Tämän ketjun kokoonpano saattaa elää paljonkin turnauksen edetessä, koska joukkueella on mukanaan 14 hyökkääjää. Kärpillä on meneillään erittäin kova treenijakso, joka saattaa vaikuttaa joukkueen otteisiin turnauksessa.

Kärppien pelaamat harjoitusottelut

Kärpät-TPS 1-4
Kärpät-Luleå 7-1
Kärpät-JYP 4-3
Kärpät-Skellefteå 7-2
Kärpät-Jokerit 2-1

Kärpät pelaavat turnauksessa viimekautisilla pelipaidoilla, koska Tacklan uudet paidat ovat vasta tehtaalla. Joidenkin pelaajien numerot ovat erilaiset kuin mitä ne tulevalla kaudella tulevat olemaan.

Kokoonpano:

#21 Sami Mettovaara - #17 Mika Pyörälä - #39 Sakari Palsola
#3 Lasse Kukkonen(C) - #50 Mikko Myllykoski

#25 Petr Ton - #24 Jari Viuhkola - #76 Petr Tenkrat
#7 Topi Jaakola - #4 Joni Pitkänen

#8 Jussi Jokinen - #20 Brett Lievers - #67 Andrei Potaichuk
#26 Mikko Lehtonen - #29 Kimmo Lotvonen

#43 Antti Aarnio - #12 Pekka Saarenheimo - #27 J-P Haataja
#28 Mikko Palomäki - #37 Henrik Juntunen/ #23 Juho-Tuomas Appel

Seuraa heitä:

Antti Aarnio: Todellinen jässikkä. Saa kovilla taklauksillaan ja härnäyksellään vastustajat raivon partaalle. Kiekollinen peli parantunut. Vastaa suurelta osalta joukkueen fyysisestä pelistä.

Jari Viuhkola: Elämänsä paikassa tshekkikaksikon välissä. Nyt pitäisi pystyä myöskin hyökkäävään peliin. Aiemmat harjoitusottelut osoittaneet, että pisteitä syntyy. Kaksi hienoa maalia Jokereita vastaan. Maajoukkuemies kauden edetessä?

Lasse Kukkonen: Puolustuksen paras tähän mennessä. Sai kapteenin viran luontaisten johtajanominaisuuksien ansiosta. Todellinen tsemppari. Pitää fyysisestä pelistä ja puhdistaa maalinedustan parhaiten omasta joukkueestaan. Alivoimaexpertti.

Tappara jatkaa harjoittelua Ärrä-cupissa

Tampere-cupissa finaaliin selvinnyt Tappara lähtee Ärrä-cupiin viikon harjoitteluun keskittyneenä. Tampereella pelatussa turnauksessa kirvesrintojen otteissa oli paljon positiivista, mutta myös hieman negatiivista. Hakametsässä pelattu turnaus alkoi Tapparan kohdalla pirteästi voitolla HV-71:stä, mutta päättyi täydelliseen romahdukseen finaalipelissä venäläistä Neftehimikiä vastaan.

Ärrä-cup poikkeaa Tampere-cupista melkoisesti, sillä Helsingissä järjestettävässä turnauksessa on vain neljä joukkuetta ja kaksi peliä kullekin joukkueelle. Tampereella tahkottiin neljä ottelua neljässä päivässä. Menestysmahdollisuuksia ajatellen tämä lupaa hyvää tamperelaisjoukkueelle, sillä Tampere-cupissa Tapparan otteet heikkenivät turnauksen venyessä, ja väsymys paistoi selvästi joidenkin pelaajien otteissa.

Ärrä-cup tarjoaakin Tapparalle hieman erilaisia haasteita. Vastaan asettuu Kärpät ensimmäisessä ottelussa ja sijoitusottelussa vastaan tulee HIFK tai Jokerit. Turnauksen osanottajakaarti onkin kovaa luokkaa, sillä kaikilla neljällä joukkueella on varteenotettavat mestaruusmahdollisuudet pian alkavassa SM-liigassa. Kun kirvesrinnat hakivat pelituntumaa yllättävänkin kesyjä ruotsalaisjoukkueita vastaan Tampere-cupissa, joutuu joukkue nyt todelliseen testiin.

Pieniä muutoksia ja piristysruiskeita

Pelillisesti Tapparassa tapahtuneet muutokset edelliskaudesta ovat pieniä. Myös pelaajarintamalla ovat muutokset olleet määrällisesti pieniä. Hankinnat ovat kuitenkin tuoneet mukavasti lisää väriä Tapparan joukkueeseen. Kimmo Koskenkorva on esiintynyt mallikkaasti harjoitusotteluissa pelaten Janne Ojasen rinnalla. Nopeakinttuinen Kärpistä siirtynyt laituri on aiheuttanut vastustajille päänvaivaa tuon tuostakin, ja maalintekokin on onnistunut mallikkaasti. (tehot 3+1 viidessä ottelussa) Viimeistelyssä on Koskenkorvalla toki yhä parantamista, mutta toistaiseksi yhteispeli Ojasen kanssa on onnistunut yllättävänkin hyvin. Mielenkiintoista on nähdä syttyykö "Kossu" vielä hurjempaan vireeseen kasvattiseuraansa vastaan.

Toinen hyökkäyspään hankinta, Toni Mäkiaho, tuokin sitten hieman toisenlaista ulottuvuutta tamperelaisjoukkueen hyökkäykseen. Ilveksen juniorikoulun tuote siirtyi Tapparaan HIFK:sta saadakseen uransa uuteen nousuun. Pientä piristystä Mäkiahon otteissa ollaankin nähty jo nyt. Taklauspeli on tappelutaidoistakin tunnetun laiturin vahvimpia osa-alueita. Mäkiaho taklaa usein ja kovaa. Tästä on saanut Tapparan joukkue nauttia jo harjoitusotteluissa. Suurimmat puutteet ”Mäkkärillä” on luistelussa. Polvivammoista kärsineen Mäkiahon kiekollinen peli kärsii selvästi vielä heikohkosta luistelusta. Toisaalta toista vahvaa osa-aluetta, hyvää laukausta, on Ilves-kasvatti esitellyt jo muutamaan otteeseen. Huomattavaa on myös Mäkiahon suuri vastuu alivoimapelaamisessa.

Oman piristyksensä Tapparan otteisiin antavat myös ringissä mukana olevat junioripelaajat. Puolustajista Ville Mäntymaa ja Antti Uitto ovat esittäneet pirteitä otteita, mutta murtautuminen Tapparan raudanlujaan puolustusseitsikkoon on työn ja tuskan takana. Lisää mahdollisuuksia antanee Mikko Luoman loukkaantuminen. Hyökkäyspään pelaajat ovatkin ehkä esittäneet valmiimpia otteita. Tomi Laurila on onnistunut erityisesti fyysisessä pelissä esittäen jo täysin liigakelpoisia otteita. Petri Koskisen vahvimmat taidonnäytteet on taasen nähty kiekollisena. Nuorukainen uskaltaa tehdä riittävästi omia järkeviä ratkaisuja kiekon kanssa. Teemu Nurmi on nuorin kokeella olevista hyökkääjistä, mutta samalla lupaavin. Nurmi on nuorten maajoukkueiden vakiokalustoa ja sen näkee myös jäällä. Kiekollinen taito ja röyhkeys harhautuksissa ovat herättäneet odotuksia tamperelaisyleisössä tulevaisuutta ajatellen. Toisaalta Nurmi vaatii kuitenkin vielä kauden kehittymistä juniorisarjoissa tai Mestiksessä tullakseen hyväksi liigapelaajaksi.

Maalivahtiosastolla nähdään Tapparan kohdalla myös muutos. Mika Lehto hankittiin Thomas Draperin korvaajaksi ja on toistaiseksi suoriutunut kelvollisesti. Suuremman yllätyksen on kuitenkin tehnyt jo viime kaudella muutaman ottelun kovin lukemin torjunut Sasu Hovi. Hovi pelasi itsensä Tapparan kannattajien sydämiin Tampere-cupin paikallispelissä pitäen nollan useiden huipputorjuntojen turvin. Hovi pystyykin varmasti haastamaan kokeneemman Lehdon vakavasti taisteluun ykkösmaalivahdin asemasta, vaikka tällä kaudella Hovilla onkin vielä armeija rasitteena.

Isäntäjoukkue Jokerit – joko mestaruuskrapula on ohi?

Jokerit on pelannut pitkäksi venähtäneen viime kauden jälkeen harvinaisen vähän harjoitusotteluita, vain kaksi ottelua liigajoukkueita vastaan. Se tuleekin ÄrräCupiin selkeästi vähiten valmiina, sillä joukkueen pelaajistokin muuttui viime kauden jälkeen melkoisesti. Päävalmentaja Raimo Summasen piiskaama joukkue on kuitenkin kesällä varmuudella harjoitellut lujaa, ja myrskyvaroitusta voi odottaa jo Ärrä-cupissa. Odotuksia perjantain IFK-otteluun on kuitenkin vaikea ladata, sillä naapuri on pelannut jo lukuisasti enemmän otteluita.

Maalivahtitilanne Jokereilla on sama, kuin millä lähdettiin mestaruuskauteen – paitsi että Kari Lehtonen on vuoden vanhempi, kokeneempi, parempi ja mestaruuden voittanut maalivahti. Viime vuonna tyhjän arpalapun käteensä saanut Markus Helanen nyt kakkosena.

Kun herrat Kari Haakana, Tom Koivisto ja Alex Brooks ovat poissa, voi Jokereiden puolustuspajatson nähdä tyhjentyneen. Kovin luu, pehmein kosketus ja varmin luutija ovat siis poissa, mutta ei hätää, Matti Virmanen on tehnyt jälleen miehen työn kesän aikana. Jokeripakisto on saanut uutta ja hieman vanhaakin verta herrojen Markus Kankaanperä, Arto Tukio, Mika Strömberg, sekä Antti-Jussi Niemi. Varsinkin Strömbergin ja Niemen paluu on monelle katsojalle varmasti fanipaitaa lämmittävä asia. ÄrräCup antaakin kotiyleisölle mielenkiintoista ensimakua miesten nykyisestä jääkiekkoilullisen osaamisen tasosta. Vahvat huhupuheet kertovat, että Jokereiden yllätyshankinta Irlannista, Terran Sandwith, taasen saa Ärrä-cupissa viimeisen mahdollisuutensa todistaa mahdollista osaamistaan, ennen tryout –kontrahdin päättymistä.

Hyökkäyksen monipuolinen taiturisikermä on ainakin paperilla viimevuotisen veroinen. Pavel Rosan lähdettyä isommille jääkentille on hyökkäyksen ja koko joukkueen kiistaton johtaja kapteenin arvon veroisesti Ville Peltonen. Häntä avittaa SM-liigan parhaimpiin kuuluva sentteri, Tampereen lahja b-pisteelle, Petri Pakaslahti. Tämän tehokaksikon lisäksi hyökkäyksen kolmen ensimmäisen kentän vakiopelaajiin kuuluvat viime vuodesta tutut pelaajat ovat tarkk’ampuja Frank Banham, sentteri Antti Aalto, Jussi Pesonen, sekä Tomek Valtonen.

Uusia haastajia ilmaantui pukukoppiin kesän aikana jälleen ketjullinen. Pisteahne Tommi Turunen vaihtoi pussileuan narripaitaan, ja haluaa varmasti näyttää kotiyleisölle parastaan välittömästi. Timo Vertala tuli Jokereihin hakemaan uutta nostetta NHL-haaveilleen, ja Toni Sihvonen evakuoitui Tukholman AIK:sta Areenalle. Toissakaudella runkosarjassa maaleja nakutellut, ja nyt ensimmäisen Atlantin ylityksen jälkeen uutta tuulta purjeisiin hakeva Jukka Hentunen sen sijaan ei vielä viikonloppuna esiinny Jokereiden riveissä, vaan parantelee polveaan. Muita toipilaita ovat ainakin äkäisiä lyöntilaukauksia siniviivalta pommittava Ilkka Mikkola, sekä veljensä poluille harhautumaton ikiraataja Mikko Ruutu.

Tarkkaavainen katsoja voi edeltämainittujen lisäksi bongata myös liudan vielä nuoruuden innolla kirmaavia tulokkaita A-junnuista.

IFK pyrkii takaisin parrasvaloihin

Sekavan viime kauden jälkeen perinteikäs liigaseura Helsingin IFK pyrkii takaisin liigan kärkeen. Mennyt kausi oli varmasti raskas monelle IFK-fanille: Valmentaja vaihdettiin kesken nuorennusprojektin, koulutettiin tuomaritarkkailijoita ja pelaajaruletti oli varsin kiivasta. Taloudellisesti kausi ei kuitenkaan ollut pettymys, seuran viime tilikausi jäi reilusti voitolle. Se on nykyisessä SM-liigassa upea saavutus.

Nuorennusleikkauksessa oli myös hyvätkin puolensa. Nordenskiöldinkadulla löydettiin ne pelaajat, joiden potentiaali riittää pelaamaan liigatasolla. Nuorisosta esille nousivat etenkin viime kaudella maajoukkueessakin esiintyneet Ilkka Pikkarainen ja Joonas Vihko sekä upeilla maaleillaan yleisön huomion saanut Toni Häppölä. Myöskin Kim Hirschovits pelasi mallikkaan kauden. Vuoden liigarytmiä kokeilleena kyseisiltä pelaajilta voidaan odottaa entistä vahvempaa panosta parin viikon päästä starttaavalla kaudella.

IFK vahvisti joukkuettaan varsin kovilla pelureilla: NHL:stä joukkueeseen liittyivät Timo Pärssinen ja Roman Simicek. Molemmilta odotetaan rutkasti pisteitä. Viime kaudella ajoittain sekaisin olleeseen maalivahtitilanteeseen IFK löysi ratkaisun Tampereelta: Kokenut Tom Draper saa kovan vastuun kiekkojen torjumisesta. Valitettavasti Draperin tulon myötä IFK menetti lupaavan kotimaisen Juuso Riksmanin, joka halusi siirtyä varmemman peliajan myötä MoDoon. Puolustukseen hommattiin ainoana vahvistuksena viime kaudella vaisusti pelannut Pasi Saarinen. Viimeisenä IFK hankki naapurileiristä "takaisin kotiin" palanneen Tuomo Ruudun. Suurin vahvistus oli kuitenkin se, että Marek Zidlicky saatiin pidettyä punaleirissä.

IFK jatkaa perinteisellä tyylillään. Taitojääkiekkoon perustuvaa, fyysistä kamppailupeliä. Kokoonpanoa katsoessa ei liene ihme, jos IFK hankkii kauden aikana eniten rangaistusminuutteja. Joukkueen puolustukseksi täytyy sanoa, että IFK pelaa kuitenkin suhteellisen reilua jääkiekkoa. Seuran linjaan ei kuulu monien harrastama kahvaamis -ja estämiskiekko. Ylilyöntejä kuitenkin on tälläkin kaudella luvassa.
Seuraa heitä

Seuraa heitä:

Roman Vopat: Fanien suosikki. Liigan kovin mies. IFK-tyylinen. Osaa myös pelata jääkiekkoa, alivoimalla hyvä. Mielenkiinnolla odotan mitä Vopat keksii Ärrä-cupissa.

Ilkka Pikkarainen: Fyysinen laitahyökkääjä, jolla valoisa tulevaisuus edessään. Poikkeuksellinen suomalaispeluri, ei pelkää ketään. Hyvä laukaus, taklaa, raastaa. Tulevaisuuden NHL-pelaaja?

Timo Pärssinen: Reissu P-Amerikkaan totaalisesti penkin alle. Huokuu näyttöhaluja. Liigan ehdotonta eliittiä. Kunnossa ollessaan "Pärällä" on jo nyt paikka kotikisoihin.

Niclas Hedberg: Mitäpä tähän nyt sanoisi? Hyvienkin hankintojen joukkoon mahtuu aina yksi huono. On saanut niin paljon haukkumisia, että heikompaa hirvittää. Ei IFK-tyylinen.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös