Mielipide

Ässät nousi Nick Merkleyn hankinnallaan samaan kastiin jopa SHL-seurojen kanssa − muiden Liiga-seurojen kannattaisi hyödyntää sama tilaisuus

LIIGA / Kolumni
Kotimaisten NHL-lainojen sijaan Liiga-seurojen kannattaisi tähyillä Pohjois-Amerikasta nuoria lupauksia, jotka tavoittelevat NHL-paikkaa.

NHL-kauden 2020−21 siirtyminen myöhemmin alkavaksi on tuonut Liigaan merkittäviä NHL-lainoja, kuten Ilveksen Lukáš Dostál, Lassi Thomson ja Arttu Ruotsalainen sekä KalPan Otto Leskinen ja Eetu Luostarinen. Tutut ja laadukkaat pelaajat vahvistavat kunkin joukkueen kokoonpanoa selvästi, mutta haittapuolena lainasopimuksissa on aukon paikkaaminen, kun NHL-pelaaja palaa varsinaisen työnantajansa leipiin.

Esimerkiksi Lukon urheilujohtaja Kalle Sahlstedt on ilmaissut suoraan, että seura joutuu hakemaan vahvistusta puolustukseen kesken kauden, kun Ville Heinola palaa Winnipeg Jetsin organisaatioon.

Siinä mielessä on merkittävää, että Ässät onnistui hankkimaan yhden kauden sopimuksella kanadalaishyökkääjä Nick Merkleyn, joka pelasi viime kaudella neljä peliä NHL:ssä ja on tehoillut AHL:ssä usealla kaudella. Merkleyn sopimuksessa on tosin joulukuun puoleen väliin kestävä NHL-optio, mutta se on kuitenkin seuran kannalta edes aavistuksen turvallisempi vaihtoehto kuin varma paluu NHL-seuraan.

Pohjois-Amerikan sarjoissa olisi valtavasti nuoria pelaajia, jotka kaipaavat peliaikaa ennen kauden alkua. tuttujen pelaajien lainasopimus on helpommin neuvoteltu, mutta koko kauden sopimus olisi seuralle potentiaalisempi.

NHL-miehiä on tullut lainalle Liigan lisäksi muun muassa Tšekin Extraligaan, SHL:ään ja KHL:ään − sekä Jokereihin suomalaiset Mikko Lehtonen ja Eeli Tolvanen että venäläisseuroihin esimerkiksi Philadelphia Flyersin German Rubtsov HK Sotšiin.

Merkleyn lisäksi koko kauden sopimukset ovat kuitenkin olleet harvassa − Pittsburgh Penguinsin organisaatiosta KooKoon riveihin ensi kaudeksi lainalle siirtyvä Kasper Björkqvist on aavistuksen erilainen tapaus, sillä 23-vuotias suomalaishyökkääjä hakee ensisijaisesti pelituntumaa rikkonaisen viime kauden jälkeen.

Muutama esimerkki kuitenkin irtoaa SHL:stä. Carolina Hurricanesin kakkoskierroksen varaus vuodelta 2018 Jack Drury siirtyy Harvardin yliopistosta ensi kaudeksi Växjö Lakersiin. Boston Bruinsin 25-vuotias slovakkihyökkääjä Peter Cehlárik teki Leksands IF:n kanssa sopimuksen kauteen 2021−22 asti. Edmonton Oilersin 19-vuotias Raphaël Lavoie puolestaan pelaa Röglessä lainasopimuksella koko ensi kauden.

Näistä ainakin Drury ja Lavoie ilman muuta tavoittelevat vielä NHL-paikkaa, Cehlárikin korkeampi ikä ja pidempi sopimus saattavat enteillä jäämistä Eurooppaan − toki hyvät otteet SHL-kaukaloissa voivat tarjota uuden näytönpaikan taalakaukaloissa. Lisäksi kokeneemmat hyökkääjät Brian Gibbons ja Mikkel Bødker siirtyivät Pohjois-Amerikasta NLA:han, mikä todennäköisesti tarkoittaa NHL-uran hautaamista.

Merkleyn, Druryn ja Lavoien lisäksi Pohjois-Amerikan sarjoissa olisi valtavasti potentiaalisia nuoria pelaajia, jotka kaipaavat peliaikaa ennen NHL- tai AHL-kauden alkua. Ennestään tuttujen pelaajien lainasopimus on tietysti helpommin neuvoteltu, mutta koko kauden sopimus nuoren lupauksen kanssa olisi seurallekin potentiaalisempi.

Ässien korkattua Merkleyllä kenties muutkin Liiga-seurat uskaltaisivat kokeilla epävarmempaa mutta potentiaalisempaa vaihtoehtoa.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös