Mielipide

Älä ylireagoi Krakenin varauksiin – tulokasseura kasasi pätevän rungon, jonka ympärille on hyvä rakentaa menestyvä joukkue

NHL / Kolumni
Seattle Krakenin valintoja kritisoidaan paljon siihen nähden, että kyseessä on potentiaalinen NHL:n pudotuspelijoukkue heti tulevalla kaudella. Aikaa tulokasjengi silti tarvitsee.

Seattle Kraken valitsi NHL:n laajennusvaraustilaisuudessa itselleen yhden pelaajan kustakin muusta seurasta. Joukkueen nimekkäimpänä pelaajana voitaneen pitää Calgary Flamesin entistä kapteenia Mark Giordanoa, mutta muutoin ryhmässä ei ole tähtisikermää − tai ainakaan sellaisesta ei jääkiekkoa seuraavalla maailmalla ole vielä yhteneväistä mielipidettä.

Krakenia on luonnollista verratta Vegas Golden Knightsiin, joka aloitti taipaleensa kaudella 2017−18 ollen heti hyvin menestyksekäs. Tuoreen NHL-joukkueen unelmakausi aiheuttaa vääristymän ensi kaudella mukaan uiskentelevan Krakenin kohdalla.

"Ei tuollaisella porukalla voi menestyä". Kyllä voi. Ei Golden Knightsillakaan ollut heti käytettävissään ilmiselviä huippupelaajia, mutta monesta kuoriutui sellainen nopeasti. Ennen kaikkea joukkue omaksui vikkelästi identiteettinsä ja yhteisen tavoitteensa. Tuo elementti kasvattaa myös yksilöitä joutuisammin kohti potentiaalinsa huippua.

Krakenilla on myös saumansa. Tyynenmeren divisioonan heikohkon tason ansiosta sen kannattaa tavoitella pudotuspelipaikkaa heti avauskaudellaan. Vaikka palkkakattoon jäikin varausten jälkeen vielä runsaasti tilaa ja osa pelaajista jatkaa kauppojen myötä matkaansa, on seuralla hyvä mahdollisuus naarata isoja tähtiä riveihinsä.

Tästä tulokasporukasta ei saa nyky-NHL:ään farssin tuntua sen enempää kuin Buffalo Sabresista tai Detroit Red Wingsistä − kyllä tämä Kraken nuo niput syö.

Kun Krakenia tarkastelee toden teolla huomataan, että kasassa on oikeastaan tasapainoinen ja kyvykäs ryhmä. Sen pelaajista valtaosa on jäänyt aiemmissa joukkueissaan suurten ja valovoimaisten supertähtien varjoihin.

Esimerkiksi Lightningista tullut Yanni Gourde on erinomainen pelaaja, joka puursi menestyksekkäästi Steven Stamkosin, Nikita KutšerovinBrayden Pointin ja kumppaneiden vanavedessä keräämättä jättiotsikoita.

Kun Krakenia tarkastelee toden teolla huomataan, että kasassa on oikeastaan tasapainoinen ja kyvykäs ryhmä.

Myös Rangersin Colin Blackwell ja Islandersin Jordan Eberle menevät samaan kastiin. He ovat erinomaisia hyökkääjiä, vaikka eivät olleetkaan aivan näkyvimpiä nimiä aiemmissa seuroissaan.

Jared McCann, Brandon Tanev ja Calle Järnkrok ovat pelaajia, jotka pystyvät kantamaan kakkos-kolmosketjun roolin tyylikkäästi ja vakaasti. Suomalaista laatua kärkiketjuihin tuo lisäksi Joonas Donskoi. Näitä nimiä pyöritellessä Krakenin hyökkäyksen runko alkaa muodostua. Luetellut pelaajat eivät ehkä vielä ole puhjenneet kukkaan, mutta se johtuu lähinnä siitä, ettei siihen ole aiemmin ollut näin hyvää tilaisuutta.

Puolustuksessa Giordano on johtava pelaaja ja tärkeä palanen. Hänen takanaan Jamie Oleksiak, Adam Larsson, Vince Dunn ja Jeremy Lauzon muodostavat NHL:n mittapuulla kilpailukykyiset parivaljakot. Olivathan he jo aiemmin joukkueidensa vakiomiehistöä. Oma pää ei tule vuotamaan.

Maalivahtiosastolla Chris Driedger oli hintasakin puolesta ilmiselvä valinta, sillä näytöt Panthersissa puhuvat puolestaan. Hän on valmis uuden organisaation tukipilariksi. Vitek Vanecek antoi viime kaudella lupaavia näyttöjä Capitalsissa, ja näin ollen Krakenilla on käsissään tasapainoinen maalivahtikaksikko.

Kraken vaikuttaa joukkueelta, jossa on liuta NHL-joukkueiden syvyyspelaajia. Näin on aiemmin ollutkin, mutta lähinnä siksi, ettei heille ole ollut tilaa ykkösrivissä. Nyt nämä valitut pelaajat saavat tilaisuutensa osoittaa epäilijöiden olevan väärässä.

Kolmosketjun pelaajista tulee ykkös- ja kakkosketjun pelaajia, he saavat ja ottavat vastuuta − tekevät pisteitä ja voittavat otteluita. Tuoreelle joukkueelle pitää antaa aikaa tehdä kauppoja ja organisoitua niin pelillisesti kuin hallinnollisestikin.

On todennäköistä, ettei Kraken menesty ensimmäisellä kaudellaan yhtä hyvin kuin edellinen laajennusjoukkue kasinokaupungista, mutta seattlelaisten mahdollisuudet pikaiseen nousuun lepäävät pitkälti samoissa aseissa kuin Golden Knightsilla.

» Lähetä palautetta toimitukselle