Mielipide

Ässien nuoret uusiutuneena liigassa

LIIGA / Kolumni
Paitsi että Ässien edustusjoukkue on pelannut hienon alkukauden SM-liigassa on myös Ismo Läntisen valmentama A-nuorten ryhmä saanut alleen kohtuullisen alun omassa sarjassaan. Seuraavassa hieman pohjustusta siitä minkälaisista asetelmista kauteen lähdettiin sekä loppuun raportti tämän illan ottelusta Ässät-TPS

Joukkue uusiutui merkittävästi

Ässien A-nuorten joukkue uusiutui liigaan palattuaan merkittävästi. Muutoksia tehtiin aina päävalmentajaa myöden kun kävi selväksi ettei Juha Tasku enää jatka tehtävässään. Vastuuvalmentajan työt otti lopulta vastaan Poriin pienen tauon jälkeen palannut Ismo Läntinen. Palkkaamalla penkin taakse kokeneen ja hyvänä juniorivalmentajana tunnetun Läntisen kävi selväksi että seura haluaa panostaa myös nuoriinsa takaamalla heille asiantuntevan valmennuksen. "Iipi" korosti ennen kauden alkua kovan työnteon merkitystä. Tästä todisteena oli kesälläkin joukkueen harjoituksissa havaittavissa kova meno ja tekemisen meininki.

Jos kävivät valmennuksessa muutosten tuulet voidaan samaa sanoa myös pelaaja osastosta. Viime kaudella joukkueen kantaviin voimiin kuuluneet hyökkääjät Janne Mäkelä, Juha Kiilholma sekä Joose Lipponen ovat vakiinnuttaneet paikkansa Mika Toivolan johtamassa SM-liiga miehistössä eikä heitä siis enää tällä kaudella nuorten mukana nähdä. Muista paremmin tunnetuista pelaajista ovat poissa seuran jättäneet Semir Ben-Amor sekä Jarkko Immonen. Kun tähän lisätään Mikko Peltosen ikävä loukkaantuminen ja pitkä sairasloma on hyökkäyksestä poistunut valtava määrä niin taitoa kuin tehojakin. Myös puolustajien suhteen on muutoksia tapahtunut viime kauden jälkeen. Alkukaudella loukkaantumisistakin kärsinyt Mika Rontti on tärkeä osa edustusjoukkueen alakertaa tänä vuonna. Johtavan puolustajan roolia kantaa Läntisen ryhmässä Rontin sijaan upeasti porilaisten kiekkoihmisten tietouteen noussut Atte Valli. Maalivahtina jatkaa viime kautiseen tapaan Matti Järvinen, hänet haastaa kakkosmaalivahtina lupaava Marko Tåg.

Vaikka lähteneiden lista onkin karua katsottavaa on nykyisessä joukkueessa edelleen vanhoja luottomiehiä sekä myös uusia Poriin tälle kaudelle siirtyneitä nuoria. Kapteenin tehtävissä nykyisin toimiva Patrik Forsbacka on yksi heistä. Sen lisäksi että Forsbacka on kapteeni odotetaan häneltä myös paljon tehoja, potentiaalia kyllä löytyy se ei ongelmaksi tule muodostumaan. Viime kaudelta näytöt yhdessä Peltosen kanssa ovat kovat. Muita hyökkääjiä joilta odotetaan paljon ovat mm. Toni Kaarros sekä Ville Valli. Kaarros on luontainen maalintekijä joka viimeistelee suurella prosentilla osuman kun hyvään paikkaan pääsee. Myös luisteluvoimaa ja taitoa häneltä löytyy. Valli taas on hyvin liikkuva ja kovasti töitä tekevä pelaaja. Mies viihtyy kulmissa ja tulee kaksinkamppailuista usein voittajana pois.

Nimekkäimpinä uusina pelaajina porukassa nähdään tällä kaudella Tapparasta Poriin muuttanut Kristian Kuusela sekä Oulusta peliaikaa hakemaan tullut Iikka Törnvall. Molemmille on tiedossa kova sesonki, vastuuta tulee myös SM-liigassa. Kuusela on taitava hyökkääjä jolla kaikki osa-alueet ovat hyvässä kunnossa. Toivottavasti fysiikka kestää kovan kauden rasitukset ja mies jaksaa pelata molempia sarjoja parhaalla mahdollisella teholla. Törnvall on melko pienikokoinen mutta hyvin liikkuva puolustaja joka pystyy myös avaamaan peliä tarvittaessa. Kuuselan tavoin arvokas vahvistus joukkueelleen.

TPS vieraili Porissa

Tänään Ässät sai vastaansa kaksi pistettä enemmän alkukaudella keränneen Turun Palloseuran. Ottelun ensimmäinen erä käytiin melko tasaisissa merkeissä. Kotijoukkue sai maalihanansa auki neljän minuutin pelin jälkeen kun vierailijan puolustuksen virheestä pääsi Kristian Kuusela laittamaan tilanteeksi 1-0. Turkulaiset onnistuivat nousemaan tasoihin noin kymmenen minuuttia myöhemmin kun hyvin ottelussa muutenkin esiintynyt ketju Tuomas Suominen-Jarmo Jokila-Olavi Savolainen järjesti tasoituksen. Maalintekijänä oli Savolaisen syötöstä Suominen. Ässien epäonni erän lopussa jatkui kun se joutui kahden miehen alivoimalle. Tätä tilaisuutta ei TPS jättänyt käyttämättä vaan meni johtoon Max Kolun maalilla, syöttäjänä tilanteessa toimi Olli Lehtinen. Vielä tuli Ässät kuitenkin takaa kun aivan erän viimeisillä minuuteilla pääsi Toni Kaarros viimeistelemään tasoittavan osuman Kuuselan ja Janne Käyhkön esitöiden tuloksena.

Toinen erä oli kotijoukkueelta suhteellisen heikko esitys. Ensimmäisten kymmenen minuutin aikana se sai kyllä yrittää maalia ylivoimallakin mutta ei siinä onnistunut, kiitos hyvin turkulaisten maalilla pelanneen Ari Reunasen. TPS pääsi kuitenkin jälleen maalin makuun hieman ennen ottelun puoliväliä. Asialla oli sama ketjui kuin ensimmäisessäkin osumassa, tällä kertaa maalin viimeisteli Olavi Savolainen Jokilan syötöstä. Isännät saivat lisää kylmää vettä niskaansa kun pari minuuttia myöhemmin Jussi Makkonen laittoi Arttu Virtasen syötöstä kiekon helpon näköisesti ohi Marko Tågin. Tämä riitti Tågille joka vaihdettiin neljän maalin jälkeen Matti Järviseen. Järvinen pääsi otteluun hyvin sisälle ja pitikin joukkuetta lopun erää pystyssä hyvillä torjunnoillaan. Mahtuipa toiseen erään vielä yksi maalikin kun Janne Käyhkö viimeisteli vastahyökkäyksen päätteeksi tilanteeksi 3-4. Tehomerkinnän osumaan sai myös Kaarros.

Kolmanteen erään Ässät lähti siis maalin tappioasemasta. Joukkue sai heti erän alkuun hyvää mylläkkää Reunasen maalille mutta tolppaa lähemmäs se ei vielä kuitenkaan päässyt. Painostus tuotti lopulta tuloksen kun erän puolivälissä Tuomas Vihelä teki tasoittavan maalin. Tilanteen laittoi alulle jälleen maininossa pelivireessä ollut Kaarros. Tämän jälkeen TPS lamaantui ja Ässät pääsi jatkamaan painostustaan. Ottelun voittomaalin sai lopulta nimiinsä puolustaja Riku Sulin, pistetiliään osuman ansiosta kasvattivat myös Kuusela ja Käyhkö. Muutamaa sekuntia ennen loppusummeria pääsi Toni Kaarros viimeistelemään tyhjään maaliin loppunumeroiksi 6-4. Voittonsa ansiosta Ässät nousi tasapisteisiin TPS`n kanssa.

Muutama huomio ottelusta

Illan kamppailu ei mitään suurta viihdettä paikalle saapuneelle yleisölle tarjonnut. Peli oli suurimmaksi osaksi suhteellisen sekavaa molempien joukkueiden osalta.

Ottelun ratkaisivat Ässien puolelta tutut miehet. Varsin hyvässä vireessä oli niin tehojensa puolesta kuin muutenkin ykkösketju Janne Käyhkö-Kristian Kuusela-Toni Kaarros. Kyseisestä koostumuksesta ainakin yksi osapuoli oli mukana jokaisessa joukkueensa viimeistelemässä maalissa. Muuten isäntien hyökkääjät olivat tänään tasaisen vahvaa massaa. Puolustuksen tasaisin kaksikko oli paljon vastuuta saanut pari Antti Pohjalainen-Atte Valli. Maalilla aloittanut Marko Tåg ei pelannut huonosti vaan luultavimmin valmennusjohto halusi herätellä toisessa erässä melko aneemisesti esiintynyttä joukkuettansa. Vaihto oli kuitenkin onnistunut koska Tågin korvannut Järvinen nousi kolmannen erän otteillaan yhdeksi voiton takuumiehistä.

Turkulaisten riveistä erottui ketjun Savolainen-Jokila-Suominen lisäksi parhaiten maalivahti Reunanen sekä puolustuksessa runsaasti peliaikaa saanut Matti Kesseli.

Jatkoaika seuraa Ässä-nuorten kauden edistymistä

Niin kuin otsikko kertoo tulee Jatkoaika raportoimaan myös Ässien nuorten otteista tämän kauden aikana. Luvassa on ainakin otteluraportteja sekä erilaisia katsauksia joukkueen otteista tasaisin väliajoin.