Tuttu tanssipari, tutut askeleet - Jokerien tappioputki poikki Severstalin kustannuksella

KHL / Raportti
Viktor Lööv käynnisti Jokerien maalijuhlat Tšerepovetsissa.
Kuva © Mikko Taipale / Jokerit
Alle kaksi viikkoa sitten Tallinnassa kohdanneet Severstal Tšerepovets ja Jokerit olivat jälleen vastakkain illan KHL-kierroksella. Toisilleen tuttujen joukkueiden kohtaaminen eteni samoin askelin kuin viime kerralla ja pisteet lähtivät Helsinkiin 0-4-lukemin.

Molemmat joukkueet lähtivät illan kamppailuun kolmen ottelun tappioputki niskassaan. Severstal Tšerepovets oli hävinnyt aiemmin Dinamo Riikalle, Torpedo Nizhni-Novgorodille sekä Jokereille.

Jokereiden tappiot olivat puolestaan joukkueen vieraskiertueen aiemmista otteluista TsSKA Moskovaa, Metallurg Magnitogorskia ja Avtomobilist Jekaterinburgia vastaan.

Jokerit ja Severstal kohtasivat toisensa vain pari viikkoa sitten Tallinnassa. Joukkueiden kauden neljä kohtaamista on jaoteltu erikoisesti kauden mitalle, sillä joukkueet kohtaavat jälleen maajoukkuetauon jälkeen Helsingissä.

joukkueet kohtaavat jälleen maajoukkuetauon jälkeen Helsingissä

Vaikka joukkueet olivat toisilleen tuttuja, oli ottelun alku tunnusteleva kuin yläasteen tanssiaisissa. Molempien lähestymisyritykset jäivät puolitiehen ja tilanteisiin mentiin kuin arkaillen.

Maalipaikoilla ei siten avauserässä todellakaan juhlittu ja avausmaalia saatiin odottaa aina erän loppupuolelle asti.

Joukkueiden pelatessa tasavajaalla jokeripuolustaja Viktor Lööv näytti malttamisen mallia ja kiersi itsensä vastustamattomasti vapaaksi.

Tilannetta edelsi Jokerien ensimmäinen kunnon painostusvaihe, kun kentällä olleet Sakari Manninen, Pekka Jormakka ja Sami Lepistö pääsivät kaikki kokeilemaan lähietäisyydeltä.

Jokerit kävelee kotijoukkueen yli

Toiseen erään kaukaloon saapui tyystin erilaiset joukkueet. Avauserän jännitys oli tipotiessään ja molemmat osapuolet uskalsivat heittäytyä innokkaammin tanssin vietäväksi.

Erityisesti Severstal pyrki saamaan hyökkäyksiinsä lisää terää hyökkäämällä enemmän kolmen tai jopa neljän pelaajan voimin avauserän maksimissaan kahden pelaajan sijasta.

Kotijoukkueen askeleet menivät kuitenkin tästä pahasti sekaisin ja niinpä vierasjoukkue Jokerit meni ottelussa menojaan. Toisessa erässä maaleista vastasivat Mika Niemi ja uransa ensimmäisellä jokeriosumalla Max Wärn.

Maalien lisäksi Lepistö ja Brian O´Neill karkasivat läpiajoihin ja aivan erän lopussa Steve Moses kilautti kiekon vielä Severstal-maalin ylärimaan.

Päätöserässä palattiin jälleen ensimmäisestä erästä tuttuihin tarkkailuasemiin, eikä Severstal saanut minkäänlaista kiriä aikaiseksi Jokerien painaessa pitkän hyökkäyksen toisensa perään kotijoukkueen päätyyn.

Ainoasta osumasta ottelun kolmannessa erässä vastasi Marko Anttila, jolle maali oli jo kauden yhdeksäs.

Yhdeksän maalia on samalla Anttilan uran ennätys KHL:ssä, vaikka kautta on takana vasta alle puolet.

Severstalin kone sakkaa

Severstalin kausi on ollut pitkälti mollivoittoinen ja joukkue onkin läntisen konfrenssin toiseksi viimeisenä.

Huolestuttavinta joukkueen kannalta on ollut sen hyökkäystehojen puute, sillä Severstal on tehnyt ylivoimaisesti vähiten maaleja koko KHL:ssä eli 38. Se tarkoittaa noin 1,7 maalia per ottelu, joten ei liene yllätys ettei joukkue ole paljoa voitoilla juhlinut.

Miksi Severstal sitten tekee niin vähän maaleja? Jos Jokereita vastaan käytyä ottelua voidaan käyttää johtolankana, niin suurin syy tähän on joukkueen hyökkäyspelin rakenteessa.

Severstal avaa peliä omista perinteiseen venäläiseen tyyliin vastustajan siniviivalla kärkkyvälle hyökkääjälle tai jos tämä ei ole mahdollista, lyömällä kiekkoa punaisesta päätyyn.

Jos taas joukkue laittaa hyökkäykseen enemmän miehiä aukeaa puolustus totaalisesti

Severstalin ongelma on kuitenkin siinä, että se ei saa riittävästi tukea yksinäiseksi jäävälle hyökkääjälle.

Joukkueen hyökkäykset ovatkin huomattavan usein yhden- tai kahden miehen vahvuisia ja siten alivoimaisia.

Jos taas joukkue laittaa hyökkäykseen enemmän miehiä aukeaa puolustus totaalisesti, kuten Jokereita vastaan tänään kävi useaan otteeseen.

Severstalin valmennusjohdolla Aleksandr Guljavtsevin johdolla onkin paljon tekemistä lyhyen maaottelutauon ajalle lähtien aivan perusasioista.

Tuleeko kehitystä, se nähdään heti ensi viikon torstaina, kun Severstal saapuu Helsinkiin yrittämään jo kolmatta kertaa Jokerien päänahkaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle