Salavat Julajev jatkoon Markus Granlundin upealla rangaistuslaukauksella

KHL / Raportti
Markus Granlund ratkaisi ottelun varsinaisen peliajan viimeisellä minuutilla.
Kuva © Joonas Kämäräinen
Salavat Julajev Ufa otti jännittävän ottelun päätteeksi 3-2 -voiton Traktorista ja marssii voitoin 4-1 KHL:n pudotuspelien toiselle kierrokselle. Juha Metsolaa lukuunottamatta kaikki Salavatin suomalaiset onnistuivat maalinteossa.

Salavat Julajev Ufa otti jännittävien vaiheiden jälkeen voiton Traktor Tšeljabinskista ja varmisti jatkopaikan voitoin 4–1. Ottelua Ufa-arenalla seurasi lähes 8000 katsojaa.

Kotijoukkueelta maalinteossa onnistuivat Sakari Manninen, Markus Granlund ja Teemu Hartikainen. Aleksandr Kadeikin syötti kaksi kotijoukkueen osumaa.

Traktorin osumat merkattiin Ilja Poligalovin ja Aleksandr Avtsinin nimiin.

Juha Metsola torjui ottelussa 34 laukausta. Metsola paransi myös omissa nimissään ollutta Salavatin nollaputkea. Nollaputki alkoi ottelusarjan toisen ottelun lopulla ja kesti viidennen ottelun toisen erän puoliväliin asti. Minuutteja putkeen kertyi yhteensä 169 ja sekunteja yhdeksän tämän päälle.

— Mahtava ottelu. Aloitimme ottelun tosi vahvasti, mutta otteemme herpaantui toisessa erässä. Lopulta saatiin sitten upea lopetus pelille, kun Granlund ratkaisi rangaistuslaukauksesta, kommentoi Salavatin päävalmentaja Tomi Lämsä tv-haastattelussa.

— Pari päivää tässä varmasti levätään ja sitten alamme valmistautua tulevaan ottelusarjaan, kertoi Lämsä tulevista suunnitelmista.

Hartikainen aloitti maalinteon

Salavat tuli erittäin vahvasti avauserään ja loi tukun laadukkaita maalintekopaikkoja ensimmäiseen kymppiin.

Erän puolivälissä Traktorin ruotsalaishyökkääjä Pontus Åberg sai kahden minuutin jäähyn poikittaisesta mailasta. Salavat ei kauaa ylivoimallaan aikaillut ennen kuin Hartikainen iski kotijoukkueen johtoon maalin takakulmalta.

Traktor pääsi Salavatin avausmaalin jälkeen peliin kiinni ja pakotti kotijoukkueen ottamaan kolme jäähyä erän loppuun. Yhdestäkään ylivoimasta vieraat eivät maalinteossa onnistuneet, mutta puolustaja Aleksandr Aleksejevin jäähyä jäi vielä vajaat kaksi minuuttia toiseen erään kärsittäväksi.

Metsolan nollaputki ennätys katkesi toiseen erään

Traktor ei onnistunut erän alun ylivoimaansa käyttämään hyödyksi. Tämän jälkeen Salavat pääsi kahdesti peräkkäin ylivoimalle ja jälkimmäisestä kotijoukkue rankaisi. Maalinedustalla rouhinut Kadeikin syötti kiekon taitavasti Manniselle, joka piiskasi kiekon tyhjään maaliin ohi Ivan Fedotovin.

Salavatin 2–0 -maalin jälkeen Traktorin isokokoinen puolustaja Oleg Jevenko sai kaksi loistavaa maalintekopaikkaa minuutin sisään, mutta Metsola piti pintansa.

Salavat sai lopulta juhlia voittoa viidennessä ottelussa.

Vieraat onnistuivat iskemään kavennusmaalin erän jälkimmäisellä kympillä. Lawrance Pilutin laukauksesta irtokiekko päätyi maalin kulmalle Poligaloville, joka iski kiekon ohi voimattoman Metsolan ajassa 32.29.

Traktor sai erän loppupuolella vielä lisää painetta kohti kotijoukkueen maalia, mutta hyvistä yrityksistä huolimatta tasoitusmaali jäi uupumaan.

Vieraat tasoihin ylivoimalla

Traktor jatkoi päätöserässä siitä mihin toisessa erässä jäi, mutta joukkueella oli vaikeuksia murtaa Salavatin tiivistynyttä viisikkoa.

Vierasjoukkueelle tarjoutui maalintekoon loistava mahdollisuus, kun kotijoukkueen Dmitri Kugrišev sai kampituksesta jäähyn erän puolivälissä. Tätä mahdollisuutta ei Traktor jättänyt käyttämättä vaan tasoitti pelin Avtsinin osumalla maalin lähietäisyydeltä.

Traktor pääsi uudestaan ylivoimalle pari minuuttia tasoitusmaalin jälkeen, kun Eduard Gimatov otti täysin turhan rangaistuksen laitataklauksesta. Tätä vieraat eivät kuitenkaan onnistuneet hyödyntämään.

Granlund ratkaisi huikealla osumalla

Kolmannen erän lopussa Salavatin suomalainen ykköskenttä Mannisen johdolla sai valtavan pyörityksen Fedotovin maalille aikaiseksi.

Pyöritys päättyi lopulta siihen, kun Fedotov potkaisi maalin pois paikaltaan ja tuomarit antoivat Salavatille rangaistuslaukauksen.

Rangaistuslaukausta asettui vetämään Granlund, joka iski liutti kiekon viileästi ohi vieraiden isokokoisen maalivahdin ja ratkaisi pelin sekä ottelusarjan Salavatille.