SKA Pietari antoi Jokereille huippukamppailussa muistutuksen tehokkuudestaan

KHL / Raportti
Jori Lehterä syötti SKA:n voittomaalin, kun helsinkiläiset kävivät vierailulla.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com
Helsingin Jokerit lähti hakemaan ensimmäistä kertaa KHL-historiansa aikana toista peräkkäistä voittoa Pietarin SKA:sta, mutta toisin kävi. SKA otti Helsingin murskatappiosta opikseen ja kaatoi Jokerit kliinisesti kotijäällään.

Helsinkiläisiltä sivussa illan ottelusta loukkaantumisten ja sairastumisten takia oli yhteensä kahdeksan pelaajaa. Pietarilaisten kokoonpanosta puuttui loukkaantumisten vuoksi tehohyökkääjät Aleksandr Barabanov, Anton Burdasov sekä Miro Aaltonen. Kotijoukkueen kapteeni Sergei Plotnikov kärsi illan ottelussa pelikieltoaan.

Täpötäydessä Pietarin Jääpalatsissa nähtiin kahden seuran upea kiekkonäytös. Ottelun alku oli tunnustelevaa, mutta kellon käydessä eteenpäin joukkueet lisäsivät tempoa.
Pietarilaisilla on yksi sarjan heikoimmista ylivoimista ja sitä se todellakin illan ottelussakin oli. SKA sai luotua vain muutamia vaarallisia tilanteita ylivoimiensa aikana, mutta ei yhtäkään maalia.

Vieraiden ylivoima on tilastollisesti sarjan parhaimmistoa ennen illan ottelua, mutta Pietarissa Jokereiden ylivoima ei tehnyt tuhojaa. Vieraat eivät tehneet ottelussa ainuttakaan ylivoimamaalia.

Nail Jakupov juhli ottelun avausmaalia, kunnes videotuomari päätti toisin

Ottelun ensimmäisen rangaistuksen jälkeen paine siirtyi kotijoukkueelle, mutta alivoiman loistavasti taistellut helsinkiläisryhmä jatkoi uhrautuvasti taisteluaan. Nail Jakupovin tekemää ottelun avausmaalia avauserän puolessavälissä tarkasteltiin pitkään videonauhoilta, joka lopulta hylättiin monien minuuttien tarkastelun jälkeen.
Tarkastus ei kuitenkaan latistanut erän vauhtia, mutta erässä eniten töitä sai tehdä Jokereiden puolustus sekä maalivahti Janis Kalnins.

Toisen erän ensimmäiset kuusi minuuttia aiheutti kotiyleisölle aihetta sydämentykytyksiin Magnus Hellbergin seikkailessa kaukana pois maaliltaan, mutta shokki vaihtui nopeasti iloon ja maalijuhliin juhliessa ottelun avausosumia.
Kaksi pikamaalia syntyi Vladimir Tkatšovin ja Vasili Tokranovin laukomina. Tkatšov kaunisteli vielä erän loppupuolella lukemiksi 3–0. Kotijoukkueen kolme maalia tuli vieraiden maalineduspelin heikkouden ansiosta.

Päätöserässä vieraat sai maalihanat auki

Kolmas erä jatkui siitä mihin aiemmat erät jäivät, sillä pietarilaiset hyökkäsivät ja helsinkiläiset puolustivat. Kunnes ketjumuutokset vaikuttivat positiivisesti ja Petri Kontiola kavensi pelin erän avausminuuteilla lukemiin 3–1 tarkalla laukauksella.
Jokereiden annettua painetta SKA Pietari oli pakotettu ottamaan aikalisän ja rauhoitettuaan pelaajisto. Tämä auttoi, sillä paineistus siirtyi pikkuhiljaa takaisin kotijoukkueen puolelle vieraiden panostaessa vastahyökkäyksiin.

Erän loppupuolella saatiin tunnetta enemmän Jesse Joensuun ja Lukas Bengtssonin nahistellassa vihellyksen jälkeen matkallaan vaihtoaitioon.
Loppulukemat 4–1 iski Jevgeni Ketov kotijoukkueen ylivoimahyökkäyksen päätteeksi erän viimeisillä peliminuuteilla.

Kokoonpanomuutokset vaikuttivat helsinkiläisten otteisiin ja Hellbergin pitkä nollaputki katkesi illan huippukamppailussa

Alex Grantin poissaolo vaikutti negatiivisesti varsinkin pakkiparinsa Mikko Lehtosen otteisiin, sillä Lehtonen ei päässyt kauden aiemmissa otteluissa esittämiinsä otteisiinsa.

Hellberg piti maaliansa puhtaana pietarilaisseurassa yhtäjaksoisesti 156 minuuttia ja 26 sekuntia, kunnes hän joutui antautumaan Kontiolalle. Ottelussa pietarilasten maalivahti teki muutamia loistotorjuntoja.

Jokerihyökkääjä Nicklas Jensenin 11 ottelun pisteputki katkesi illan ottelussa.

Viktor Löövin uran 100:s KHL-runkosarjaottelu sujui puolustajan silmin vaikeahkosti, sillä kotijoukkueen 2–0 -maali syntyi ruotsalaisen hölmöilyn jälkeen.
Kolmannessa erässä otteet parantuivat niin Löövillä, kuten koko joukkueella. Ruotsalaispuolustaja syötti helsinkiläisten ainoan osuman.

Lehtonen juhlii syntymäpäiviään luutiessa Jokereiden puolustuslinjalla 24 minuuttia ja 37 sekuntia.