Jokereille avaustappio – helsinkiläiset kadottelivat kiekkoja ja Pietari kiitti

KHL / Raportti
Nicklas Jensen summasi tehot 1+1 ylivoimilla.
Kuva © Pekka Rautiainen / Jokerit
Jokerit kärsi kauden ensimmäisen tappionsa KHL-kauden viidennessä ottelussaan, jossa erityisesti joukkueen oman alueen pelaaminen oli huolimatonta. Erikoistilannepelaaminen puolestaan toimii. Ottelussa riitti viihdettä ja tapahtumia.

Pietarin SKA oli korkean hyökkäysalueen paineensa kanssa Jokereille liian kova pala torstai-illan huippukamppailussa. Helsinkiläisjoukkueen oman alueen pelaaminen oli huolimatonta ja erityisesti avauspeli tukkoista.

Vaikka Jokerit sai pelin tasoihin vielä kolmannen erän puolivälin jälkeen Sakari Mannisen maalilla, voi se syyttää tappiosta vain typeriä virheitään. Kaikki kotijoukkueen varsinaisen peliajan maaleista syntyivät helsinkiläisten omista kiekonmenetyksistä.

Ottelun ratkaisu syntyi vasta jatkoajan loppupuolella, kun SKA pääsi pyörittämään ylivoimaa neljällä kolmea vastaan. Voittomaalin iski ruotsalainen puolustajakolossi Patrick Hersley. Voittolukemat olivat varsinaisen peliajan jälkeen ratkenneessa otelussa 4-3.

Jokerien erikoistilannepelaaminen on loistanut

Yksi alkukauden suurimpia valopilkkuja suomalaiselle KHL-joukkueelle ovat olleet erikoistilanteet. Ne ovat toimineet loistavasti, eikä ottelu SKA:n huippuryhmää vastaan tuottanut poikkeusta.

Jokerit on pelannut alkukaudella kurinalaista alivoimaa eikä se varsinaisella peliajalla Pietarissakaan miesvajaalla osumia päästänyt. Jäähypenkkiä joukkue ei kuluttanut kuin neljän minuutin edestä, mutta selviytyi loistavasti alivoimaisena onnistuen pitämään SKA:n poissa parhailta maalintekopaikoilta vajaamiehisenä ennen jatkoaikaa.

Vasta kauden toisen maalin alivoimaisena tänään päästänyt helsinkiläisryhmä onnistui jälleen myös ylivoimalla. Helsinkiläiset tinttasivat kiekon osoitteeseen molemmilla kahden minuutin miesylivoimistaan. Sadan prosentin ylivoimatehokkuus on kovaa valuuttaa SKA:n tasoista joukkuetta vastaan.

Helsinkiläisten ylivoimayksikkö, jossa laidoilla operoivat Nicklas Jensen sekä Pekka Jormakka, täräytti Jokerien molemmat erikoistilannemaalit. Ensin tämä ylivoimaketju tasoitti pelin lukemiksi 1-1 ja myöhemmin 2-2.

Jokerien avausmaaliin ensimmäisen erän lopun ylivoimalla esityön teki Jensen, jonka laukaus kimposi päätylaudan kautta Jormakan lapaan ja tämä pääsi lapioimaan limpun rystyllä maalin kattoon. Kakkossyötön itselleen merkkautti Sami Lepistö.

– Se on tärkeä asia, että ylivoima toimii. Laadukkaat syötöt ja kova työnteko ovat tehneet siitä hyvän. Jatketaan vaan kovaa työntekoa, niin maaleja tulee varmasti jatkossakin, kommentoi Jormakka taiston tauottua.

Toinen ylivoimaosuma nähtiin toisen erän alussa. Samat miehet häärivät maalintekotalkoissa, ainoastaan osat vaihtuivat. Tällä kertaa Jormakka tarjoili kiekon tyylillä SKA:n neliön lävitse ja Jensen räväytti suoraan poikittaissyötöstä kiekon komeasti verkon perukoille.

Kolmossentteri isäntien syömähampaana

SKA:n kolmosketjun keskushyökkääjänä ottelussa pelannut Nikolai Prokhorkin tehtaili kiihkeässä kamppailussa kaksi maalia. Maaliahne hyökkääjä on nyt tehnyt tällä kaudella neljään pelaamaansa otteluun viisi maalia ja näillä osumilla mies on pietarilaisjoukkueen paras maalintekijä.

Erityisen tyylikäs oli isäntien avausmaali, jossa Jokerit-puolustus hukkasi kiekon ja Alexander Barabanov nappasi sen mukaansa jalkakikalla tarjoillen hetkeä myöhemmin Prokhorkinille, joka liukui maalia kohti. Prokhorkin sai kiekon sujautettua ohi Jokerien maalilla jälleen kelposuorituksiin venyneen Janis Kalninsin.

Pietarilaisten illan tähti vastasi myös isäntien 3-2 johto-osumasta ottelun kolmannen erän alussa. Maalin alusti niin ikään Barabanov. Tästäkään maalista, kuten ei muistakaan, käy erinomaisesti kautensa aloittanutta latvialaiskassaria Jokerien leirissä syyttäminen.

Jokereilla parannettavaa huolellisuudessa

Isäntien avauserän maali sai alkunsa Karl Stolleryn huonon purkukiekon pompittua miesmassan kautta Barabanovin lapaan. Pietarilaisten toinen osuma puolestaan syntyi Mannisen ja Tommi Kivistön oman alueen sekoilun seurauksena. Lopulta Artyom Zub laukoi suoraan Kivistön syötöstä kiekon Jokerien reppuun toisen erän alussa.

SKA:n kolmas osuma syntyi toisen erän loppupuoliskolla, kun yhdysvaltalaisen Alex Grantin ja Kivistön muodostama puolustajapari oli kentällä. Kivistölle ei auennut syöttöpaikkoja, joten hän lähti puskemaan omalta alueelta keskialueelle. Punaviivan tuntumassa kosahti, kun Prokhorkin riisti kiekon ja karkasi läpiajoon.

– Päästimme ihan liian helppoja maaleja. Meidän täytyy olla jatkossa huolellisempia kiekon kanssa, Jormakka kertaili tapahtumia.

Jokerien ottelurumba jatkuu perjantaina, kun joukkue pelaa Vitjaz Podolskia vastaan viikon viimeisessä ottelussa vieraskaukalossa. Tämän jälkeen edessä on kolmen kotiottelun viikko.