Nicklas Jensenistä Jokereiden sankari - Mikko Lehtonen lähenee seuraennätystä

KHL / Raportti
Janis Kalnins torjui kauden 30. voittonsa. Tekeekö latvialainen seuraennätyksen?
Kuva © Mikko Taipale / Jokerit
Helsingin Jokerit nappasi neljännen voiton putkeen KHL:ssä kaatamalla Metallurg Magnitogorskin vieraissa jatkoaikamaalilla lukemin 4-3.

Metallurg Magnitogorskin ja Helsingin Jokereiden välinen kamppailu torstain KHL-kierroksella oli todella vaiherikas. Jokerit voitti tämän kamppailun lopulta jatkoajan jälkeen lukemin 4–3 Nicklas Jensenin illan toisella osumalla. Vierailta maalinteossa onnistui Jensenin lisäksi Saku Mäenalanen ja Teemu Eronen ottelun avauserässä. John Norman syötti kaksi ja Veli-Matti Savinainen kolme maalia.

Jokerit karkasi avauserässä kahden maalin johtoon, mutta lähti maalin tappioasemasta kolmanteen erään.

— Synkkä kakkoserä, mutta silti taisteltiin voitto kotiin. Se on hyvän joukkueen merkki, kehui päävalmentaja Lauri Marjamäki suojattejaan Jokereiden tiedotteessa.

Janis Kalnins pelasi jälleen varmasti narripaitojen maalilla torjuen 30 kertaa voiton eteen. Voitto oli latvialaisen kauden 30. Tim Thomas pitää Jokereiden yhden kauden voittoennätystä nimissään ja se on 34 voittoa kaudelta 2004-05.

Puolustaja Mikko Lehtonen syötti Jensenin kolmannen erän tasoitusmaalin ja nousi näin jakamaan Jokereiden seurahistorian puolustajien yhden kauden piste-ennätystä Mika Strömbergin kanssa 42 pisteellä. Lehtosella on myös loistava mahdollisuus tämän kauden aikana rikkoa Esa Pirneksen nimissä oleva yhden KHL-kauden suomalaisten piste-ennätys. Pirnes teki parhaalla KHL-kaudellaan 50 tehopistettä.

Jokereilta äärimmäisen vahva alku otteluun

Metallurg Magnitogorsk jäi ottelun avauserässä täysin telineisiin vieraiden kovan paineen alla. Jokereiden paine tuotti kahdesti erässä tulosta. Ensin vastahyökkäyksen päätteeksi puolustaja Eronen laukoi hyökkäyssiniviivan tuntumasta kiekon suoraan syötöstä ohi Vasili Košetškinin.

Vieraat siirtyivät kahden maalin johtoon erän loppupuolella, kun Mäenalanen iski maalinedustalta kauden toisen osumansa.

— Olimme valmistautuneet hyvin ja pelattiin todella ehjän oloinen ensimmäinen erä. Hyökättiin tosi laadukkaasti ja tehtiinkin kaksi maalia suorista hyökkäyksistä, kehui Marjamäki.

Metallurg käänsi pelin toisessa erässä

Ottelun ensimmäiset jäähyt tuomittiin toisessa erässä, mutta kumpikaan joukkue ei onnistunut erikoistilanteita käyttämään hyväkseen.

Kotijoukkue tuli peliin mukaan ottelun 25. peliminuutilla, kun ex-jokeri Brandon Kozun ohitti Kalninsin. Erän jälkimmäisellä kympillä Denis Parshin nosti kotijoukkueen tasoihin hieman helpohkosti. Parshin ajoi kohti Jokereiden maalia ja laukoi kiekon heikosti tilanteessa sijoittuneen Kalninsin ohi etukulmasta.

Erän lopulla Jokerit teki kammottavan virheen omalla puolustusalueella, kun Sergei Mozjakin katkaisi poikittaissyötön ja karkasi läpiajoon. Kautta aikain KHL:n kovimmalla pistemiehellä oli helppo työ iskeä läpiajosta kiekko Kalninsin jalkojen välistä maaliin ja viedä kotijoukkue johdossa kolmanteen erään.

— Vahvasta avauserästä jatkaa, mutta kakkoserässä ei tapahtunut mitään. Lopetettiin työnteko ja vastustaja totta kai parantaa aina kotiyleisön edessä. Tuollaista meille ei saisi tapahtua 2–0 -johdossa, Marjamäki jatkoi.

Joensuu suihkuun kolmannessa erässä – Jokereilta ketjumuutoksia

Vaikean toisen erän jälkeen Jokereiden valmennusjohto teki muutoksia kokoonpanoon ja vaihtoi Jensenin sekä Jesse Joensuun paikkoja kärkiketjuissa. Uusien sommitelmien toimimista ei torstain ottelussa päästy missään vaiheessa arvioimaan, sillä Joensuu lensi erän toisella minuutilla huitomisesta suihkuun.

Viiden minuutin ylivoimalla kotijoukkue ei saanut juuri mitään aikaiseksi, vaikka joukkueella oli täydellinen paikka päättää koko peli. Pitkässä erikoistilanteessa näkyi ehkä koko Metallurgin kausi pienoiskoossa, sillä joukkueen pelaaminen on ollut ajoittain todella heikkoa ja halutonta.

Kestettyään alivoiman Jokerit lähti virittelemään kiriä, mutta 11 hyökkääjällä pelatessa joukkue ei tuntunut saavan kovinta mahdollista painetta kotijoukkueen alueelle. Parhaassa iskussa oli Normanin johtama kolmoskenttä, joka oli koko pelin samassa muodossa.

Jensenistä Jokereiden sankari – Pitkä tappioputki Magnitogorskissa päätökseen

Jokerit alkoi saada varsinaisen peliajan viimeisillä minuuteilla painetta kotijoukkueen päähän, mutta Magnitogorskin maalille toiseen erään vaihdettu Vasili Demchenko kesti pahimmat yritykset.

Jokereiden valmennusjohto reagoi jo hyvissä ajoin ja otti aikalisän vajaat kolme minuuttia ennen varsinaisen peliajan loppua. Samaan aikaan vierasjoukkue otti maalivahdin pois ja lähti kuudella miehellä hakemaan tasoitusmaalia.

Hyökkäyspään aloitusvoiton jälkeen Jokerit sai hyvän mylläkän Metallurgin maalille ja lopulta Jensen laukoi Lehtosen syötöstä b-pisteen kaarelta kiekon Demchenkon kainalosta maaliin tasoittaen pelin reilut kaksi minuuttia ennen päätöstä.

— Alivoima oli tänään erinomaista, jätkät pelasivat uhrautuvasti. Tietysti se vei vähän energiaa, eikä meinattu saada loppukiriä aikaiseksi, mutta monta kertaa olemme tulleet tappioasemasta takaisin peliin ja niin kävi nytkin, Marjamäki kiitteli omiaan.

Varsinaisen peliajan lopussa ei nähty enää lisäosumia, joten ottelussa siirryttiin jatkoajalle. Ratkaisijaksi nousi tasoitusosuman värkännyt Jensen.

Vieraiden tähtipuolustaja Lehtonen nousi kiekon kanssa hyökkäysalueelle, jossa kiekko päätyi Savinaisen lapaan maalin kulmalle. Haapala syötti kiekon maalin edustalle nousseelle Jensenille, joka laukoi tilaa saatuaan kiekon Demchenkon jalkojen välistä maaliin päättäen ottelun.

Jokereiden voitto tarkoitti sitä, että reilun neljän vuoden mittainen tappioputki Magnitogorskissa on ohi. Edellisen kerran helsinkiläiset juhlivat voittoa Metallurgin vieraana Erkka Westerlundin valmennuskauden aikana syksyllä 2015, kun Mathis Olimb teki 4–3 -voittomaalin kolmannessa erässä. Tuon kauden joukkueesta vain Peter Regin edustaa tällä hetkellä Jokereita.

Metallurgin kausi jatkuu lauantaina kotipelissä Avtomobilist Jekaterinburgia vastaan. Pisteet alkavat Metallurgillekin olemaan todella arvokkaita, sillä joukkue pitää hallussaan KHL:n itäisen konferenssin kahdeksatta sijaa 56 pisteellä. Takana oleva Admiral Vladivostok on neljän pisteen päässä pelin vähemmän pelanneena.

Jokerit jatkaa kauttaan lauantaina äärimmäisen tärkeässä vierasottelussa Lokomotiv Jaroslavlia vastaan. Torstain voitolla joukkue tukevoitti asemaansa konferenssin kolmannella sijalla. Joukkue on neljä pistettä Dinamo Moskovaa edellä ja neljän pistettä pelin enemmän pelannutta SKA Pietaria perässä.

Mikäli pudotuspelit alkaisivat huomenna, kohtaisi Jokerit ensimmäisellä kierroksella lauantaisen vastustajansa ja Metallurg saisi vastaansa Ak Bars Kazanin.