Mestari-TsSKA jyräsi Helsingissä – Jokereiden vaikea alkukausi sai jatkoa

KHL / Raportti
TsSKA juhli Jokereita vastaan.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com
Moskovan TsSKA oli tyly vieras Helsingissä ja kukisti Jokerit peräti 5–1. Jokerit oli toisen erän väläytyksiä lukuunottamatta aneeminen.

"Tavoitteemme on selkeä: haluamme kaapata himoitun Gagarin Cupin ensi keväänä Helsinkiin."

Näin julisti Helsingin Jokereiden hallituksen puheenjohtaja Jari Kurri ennen kauden alkua seuran mainoskampanjassa muun muassa Helsingin Sanomien etusivulla.

Jokerit pääsi keskiviikkona mittaamaan tasoaan viime keväänä Gagarin Cupin eli KHL:n mestaruuden kaapannutta TsSKA Moskovaa vastaan. Hyvä testi siis Jokereille nähdä, missä se menee tällä hetkellä.

Joku voisi sanoa, että ei ainakaan kovin korkealla. Nimittäin kauden vahvasti aloittanut TsSKA, joka on jälleen yksi suurimmista KHL:n mestarisuosikeista, oli Helsingissä suvereeni ja nappasi 5–1-voiton.

– Eka erä ja erikoistilannepelaaminen. Niihin me tänään hävisimme, summasi peliä Jokereiden päävalmentaja Lauri Marjamäki Viasatin haastattelussa.

Kurrin ja Jokereiden onneksi nyt on vasta syyskuu, sillä kausi on alkanut nihkeästi. Jokerit on voittanut vasta kolme peliä ja on vajonnut läntisessä konferenssissa häntäpäähän. Mestari-TsSKA:ta vastaan Jokereilla oli hetkensä, mutta oli kokonaisuutena askeleen jos toisenkin perässä.

Vastassa oli yksi KHL:n kuumimmista ketjuista, TsSKA:n ykkösvitja, jota tahdittaa tehomies Kirill Kaprizov. Jokerit onnistui pitämään ketjun pimennossa kaksi ja puoli minuuttia. TsSKA paineli 1–0-johtoon, kun Kaprizov ohjasi siniviivalaukauksen Antti Niemen ohi.

Jokereiden avauserä oli aneeminen. TsSKA kontrolloin kiekkoa ja peliä, Jokerit roikkui perässä minkä ehti.

– Kova työ tehtiin Jaroslavlissa, että luonne löytyisi ja olisimme valmiita pelaamaan. Olimme kuitenkin vajaita alussa, Marjamäki manasi.

Jokerit oli voittanut edellisen ottelunsa toissa päivänä Lokomotiv Jaroslavlia vastaan vieraskaukalossa. Hyvä vire ei siirtynyt kotikentälle.

Ero TsSKA:n ja Jokereiden pelaamisessa viisikkotasolla oli näkyvissä. TsSKA pelasi toisteisesti kiekon kanssa tiettyjen lainalaisuuksien mukaan. Se esimerkiksi pysähtyi useampaan kertaan oman maalin taakse ja vaihtoi kiekon kanssa. Jokereiden pelaamisesta sen sijaan puuttui rakenne ja toisteisuus. Se oli sekavaa ja päämäärätöntä, kuten nyt alkukaudella sillä on ollut tapana.

Konsantin Okulov vei vieraat jo 2–0-johtoon ylivoimalla ensimmäisessä erässä, mutta Jokerit ryhdistäytyi. Toinen erä oli siltä vahvempaa tekemistä, ja paine pysytteli enemmän TsSKA:n päädyssä kuin avauserässä. Palkintona oli Steve Mosesin kauden kolmas maali, joka toi Jokerit maalin päähän.

TsSKA karkasi kuitenkin toisen erän loppupuolella takaisin kahden maalin johtoon Alexei Marchenkon osumalla. Silti Jokereiden toisen erän otteet antoivat odottaa, että kolmanteen erään tulisi taisteleva ja voitosta kamppaileva Jokerit.

Vaan mitä vielä. Kotijoukkue palasi aneemiseen neppailuun. TsSKA iski päätöserässä vielä kahdesti ja näin tyylitteli loppulukemat 5–1:een.

TsSKA oli tyypilliseen tapaansa konemainen, mutta ei sen voittoon tarvinnut mitään kovin ihmeellistä tehdä. Itse asiassa vierasjoukkue oli etenkin toisessa erässä hetkittäin jopa lepsu kiekollisena. Se otti myös tukun jäähyjä. Jokerit oli kuitenkin heikko myös ylivoimalla.

Eli TsSKA:n keskinkertainenkin suoritus nyky-Jokereita vastaan päättyi sen eduksi 5–1. Narripaidoilla on takanaan yhdeksän peliä, joista kolme voittoa. Omissa on kolissut 31 kertaa eli lähes 3,5 ottelua kohden.

Otteiden epätasaisuus kummastuttaa päävalmentaja Marjamäkeäkin.

– Pistää ihmetyttämään. Välillä tullaan kuin tykin suusta ja lataus on korkealla. Tänään olimme tosi lepsuja. Paljon on töitä edessä, hän hämmästeli Viasatin haastattelussa pelin jälkeen.

Jokereiden onneksi tosiaan nyt on vasta syyskuu. Joukkueen kausi jatkuu lauantaina, kun Helsingissä vierailee jälleen huippujoukkue, tällä kertaa Avtomobilist Jekaterinburg.

» Lähetä palautetta toimitukselle