Jokereille kolmas perättäinen voitto, Spartak nurin puhtaasti 7–1 – "Loppulukemat olivat silti ehkä liiat suuret peliin nähden"

KHL / Raportti
Jokerit (John Norman) antoi Spartakille (Roman Ljubimov) kyytiä.
Kuva © Joonas Kämäräinen

Moskovan Spartak jäi Helsingin Jokerien jalkoihin Hartwall Arenan tiistai-illassa. Jokerit karkasi kahden ensimmäisen erässä 4–0-johtoon ja kaunisteli lopulta loppulukemiksi 7–1. Helsinkiläisten tehomiehenä tuikki tuttuun tapaan puolustaja Mikko Lehtonen, joka pyörätti tehot 2+2.

Mäenalasen ketju pääosassa avauserässä

Jokerit aloitti ottelun pirteästi. Helsinkiläisten hyökkäykset vyöryivät Spartakin puolustuspäätyyn kerta toisensa jälkeen hyvällä temmolla ja mielikuvituksella.

Jokerien kolmosketju Henrik HaapalaSaku MäenalanenEeli Tolvanen oli lähellä maalintekoa ennen avauserän puoliväliä. Tolvanen haki hienon kuvion jälkeen syötöllään vielä takatolpalta Mäenalasta, vaikka jo hänellä itsellä oli maalin edessä erinomainen maalintekopaikka.

Ajassa 11.01 verkko kuitenkin soi moskovalaisvahti Július Hudáčekin takana. Mikko Lehtonen laukoi siniviivalta, Brian O'Neill osui paluukiekkoon puolittain ja lopulta Veli-Matti Savinainen lusikoi kiekon verkkoon.

Alle kaksi minuuttia avausmaalista Jokerien kolmosketju onnistui. Haapala ja Mäenalanen jatkoivat kiekon rystyllä Tolvaselle, joka tällä kertaa päätti laukoa samasta paikasta maalin edestä ja siirsi Jokerit 2–0-johtoon. Hudáček oli voimaton, mutta ennen kaikkea sitä oli myös Spartakin puolustus, joka teki kunniakujaa puolittaisella kamppailupelaamisellaan.

Spartakin maalivahdin vaihtaminen ei auttanut

Ottelu jatkui toisessa erässä Jokerien komennossa. Spartak oli tosin päästä läpiajoon toisen erän alussa, mutta jokeripuolustaja David Sklenička paikkasi keskialueen virheensä ja kurkotti kiekon pois moskovalaishyökkääjän lavasta.

Ajassa 26.38 Jonathan Pudas siirsi kiekon siniviivalla pakkiparilleen Mikko Lehtoselle, joka sivalsi eleettömästi Jokerit jo 3–0-johtoon. Maalin edessä Henrik Haapala teki Július Hudáčekille erinomaisen liikkuvan maskin.

Spartak-päävalmentaja Oļegs Znaroks veti tilanteesta omat johtopäätöksensä ja vaihtoi kolmen maalin takamatkalla maaliin Pavel Khomchenkon.

Tehokkaan alkukauden pelannut Jori Lehterä toimi läpi ottelun Spartakin ylivoiman kapellimestarina, mutta mikään ei auttanut. Jokerit karkasi alivoimalla 4–0-johtoon, kun John Norman jätti kiekon Brian O'Neillille ja tämä läväytti suorasta luistelusta kiekon Khomchenkon kilven alta maaliin.

Mikko Lehtonen ahnehti Spartakia vastaan tehot 2+2, pakkipari Jonathan Pudas puolestaan 1+1.

Goncharovin ruma temppu jätti ikävän sivumaun

Päätöserän alussa Spartak pääsi iskemään 4–1-kavennuksen, kun Nikita Pivtsakin pääsi purjehtimaan jokerimaalille puolustajaparin Niklas FrimanTommi Kivistö huolimattoman pelaamisen seurauksen.

Tämän jälkeen Jokerien juhlat jatkuivat: 5–1 Jonathan Pudas siniviivalta, 6–1 Veli-Matti Savinainen 2–0-hyökkäyksestä ja 7–1 Mikko Lehtonen B-pisteen kaarelta.

Spartakin hermokontrolli petti 6–1-maalissa, kun Maxim Goncharov iski poikittaisella mailalla Brian O'Neillin päin maalitolppaa. Jäähylle komennettiin kuitenkin Emil Djuse – ja hänkin sai vain kaksiminuuttisen.

Moskovalaisten vierailu Helsingissä päättyi 1–7-murskatappioon, joka ei jättänyt seliteltävää. Jokerien päävalmentaja Lauri Marjamäki oli kuitenkin eri mieltä suuresta tasoerosta.

– Loppulukemat olivat ehkä liiat suuret peliin nähden, mutta olimme tehokkaita. Onnistuimme erityisesti ylivoimalla. Olen ylpeä seitsemästä maalista, Marjamäki kertoi.

Spartak jäi tänään vastaantulijan rooliin. Moskovalaisjoukkue oli sekä liikkeen että pelivalintojen suhteen hidas ja kankea. Liukas Jokerit antoi Spartakin kustannuksella kannattajilleen maalijuhlat. Voitto oli helsinkiläisille kolmas perättäinen.

– Pitkän vieraspelikiertueen jälkeen on yleensä vaikeaa, mutta nyt pelasimme kokonaisuudessaan vahvan pelin, iloitsi Marjamäki.

– Brian O'Neillin kaltaisia johtajia kaivataan aina, hän näytti todella hyvää johtajuutta tänään, Marjamäki jatkoi.

Lauri Marjamäellä oli ottelun aikana asiaa päätuomareille.

Jokerien mukana luisteli ensimmäistä kertaa tällä kaudella myös hyökkääjä Peter Regin, joka teki hiljattain jatkosopimuksen helsinkiläisseuran kanssa. Mies vakuutti olevansa fyysisesti kunnossa, mutta pelirytmiin pääseminen ottaa hänen mukaan aikansa.

– Harjoittelin Tanskassa Herning Blue Foxin mukana elokuun alusta alkaen. Muutenkin pääsin vetämään normaalit kesäharjoitukseni. Kunto tuntuu yllättävän hyvältä, mutta pelikuntoon ja -rytmiin pääsy kestää vielä muutaman pelin, Regin arvioi.

Jokerien ottelut jatkuvat perjantaina, kun Riian Dinamo saapuu vieraaksi Hartwall Arenalle.

Päivitetty 6.10.2020 kello 21.34: Korjattu kolmannen erän poikittaisen mailan antajaksi Dmitri Višnevskin tilalle Maxim Goncharov.