Helsinkiin saapunut saatana tuli, näki ja voitti − Jokerit nousi kahdesti tasoihin mutta kaatui lopulta voittomaalikilpailussa

KHL / Raportti
Janis Kalnins korvasi toisen erän loppuhetkillä loukkaantuneen Lindbäckin.
Kuva © Joonas Kämäräinen
Jokerit kohtasi ensimmäistä kertaa tällä kaudella valkovenäläisjoukkueen Helsingissä. Jokerit ei lähtenyt pelaamaan Minskiin kauden alussa, sillä Valko-Venäjällä ihmisoikeuskysymykset ovat olleet pinnalla negatiivisessa mielessä.

Jokereiden ja Dinamo Minskin välinen mittelö aiheutti ennen ottelun alkua aiheellista keskustelua ottelun järjestämisestä Valko-Venäjän kestämättömän ihmisoikeustilanteen keskellä. Ottelu kuitenkin pelattiin ja saatanana Helsinkiin saapunut Dinamo Minsk haki 3–2-voiton. Häviöstä huolimatta yhden pisteen myötä Jokereilla on kädessään menolippu kohti pudotuspelejä.

Jokerit lähti otteluun muuttumattomalla kokoonpanolla. Edellisessä ottelussa joukkueen kolmas hyökkäysketju Saku MäenalanenMarkus HännikäinenIiro Pakarinen oli järjestelemässä lähes jokaista Jokereiden maalia. Kokoonpanosta puuttui yksi kauden parhaimmista pelaajista, Brian O'Neill.

Jokerit joutui kahdesti alivoimalle ennen ensimmäisen erän puoltaväliä, mutta Anders Lindbäck ei maalillaan antautunut. Jäähyjen välissä osaamistaan väläytteli myös John Normanin kenttä, ja kiekko kävi aina tolpassa saakka. Ottelun alku oli kokonaisuudessaan Dinamo Minskin ylivoimista huolimatta suhteellisen tasaista. Molemmat joukkueet lähtivät peliin rohkeasti tekemään omia ratkaisujaan ja toteuttamaan valmennuksellisia kuvioitaan.

Jokereiden keskikaistalle kävi kohtalokas nukahtaminen ja Dinamo Minsk pääsi iskemään hienosti pelatun hyökkäyksen jälkeen kuuluisan pukukoppimaalin alle 50 sekuntia ennen erän loppua. Maalintekijänä kunnostautui Washington Capitalsin sopimuspelaaja Aliaksei Protas, joka pääsi vapaasti iskemään kiekon maaliin.

Lindbäck joutui jättämään kaukalon

Kumpikin joukkue sai toisen erän alkuun ylivoimamahdollisuuden, mutta lisämaaleja ei nähty. Jokereiden ylivoima ei saanut kovinkaan montaa laukausta maalia kohti, ja Dinamo Minsk oli alivoimalla lähempänä maalintekoa. Jokereilla oli monta vaikeaa hetkeä, kun kiekko saatiin kuljetettua hyökkäysalueelle, mutta parhaimmalle maalintekosektorille ei päästy.

Vahvasti ottelussa esiintynyt Norman pääsi kuitenkin nopeutensa ansiosta irtoamaan laidasta ja upottamaan kiekon maalivahti Dominik Furchin jalkojen välistä. Noin kuusi minuuttia ennen toisen erän loppua Lindbäck lähti maaliltaan pukukoppiin ja teki tilaa Janis Kalninsille. Lindbäck näytti loukkaavan itseään, vaikka isoa iskua ei tullutkaan.

Tunteet myös kuumenivat ottelun edetessä, kun Marko Anttila kävi jakamassa taklauksen. Muutamia sekunteja ennen erän loppua ryhdyttiin myös käsirysyyn. Lopulta jäähylle päätyivät Jakub KrejčíkJordan Schroeder ja Roman Gorbunov.

Dinamo Minsk pääsi erän loppuun iskemään jo toisen pukukoppimaalin, kun joukkueen kapteeni Rob Klinkhammer vei joukkueensa uudelleen johtoon ylivoimalla vain 1,4 sekuntia ennen erätaukosummeria. Maali haastettiin Jokereiden vaihtoaitiosta, mutta tilanteessa ei ollut maalivahdin häirintää.

Löövin komea tasoitusmaali johti jatkoajalle

Kolmatta erää ei ehditty pelata kuin reilut kolme minuuttia, kun Viktor Lööv pääsi alueelle, pujotteli kolmen Dinamo Minskin pelaajan ohi ja pääsi iskemään Jokerit tasoihin. Tasoitusmaali tuli tärkeään paikkaan heti erän alkuhetkillä.

Jokerit oli ottanut ottelussa jo seitsemän jäähyä ennen kolmannen erän puoliväliä, kun Dinamo Minskillä jäähyjä oli kaksi. Jäähyt ovat olleet Jokereille monessa ottelussa kompastuskivi, ja mahdollisesti kohti pudotuspelejä mentäessä olisi niiden määrää pystyttävä vähentämään. Henrik Haapala ei pelannut kolmannessa erässä ollenkaan ja hänen peliaikansa jäi ainoastaan reiluun kahdeksaan minuuttiin.

Ottelun voittajaa lähdettiin hakemaan jatkoajalta, kun varsinainen peliaika päättyi tasan 2–2. Dinamo Minsk on ollut erinomainen joukkue jatkoajalla ja se ei päästänyt maalia edes alivoimalla, kun Gorbunov nappasi itselleen 2+2-minuuttisen jäähyn. Ratkaisua ei kuitenkaan saatu ja lopulta vieraiden kolme ensimmäistä laukojaa onnistui Jokereiden nollaa vastaan.

Marjamäki manasi jäähyjä mutta kertoi joukkueen selvinneen koronan vaikutuksista

Ottelun jälkeisessä lehdistötilaisuudessa Lauri Marjamäki manasi lukuisia pelaajien ottamia jäähyjä ja Dinamo Minskin avausmaalia.

− Tässä sarjassa on vaikea pärjätä, jos meillä on 41 kertaa enemmän alivoimaa kuin ylivoimaa, Marjamäki kritisoi.

Hän otti esille myös ikävät loukkaantumiset, kun Lindbäck, Haapala ja Norman joutuivat jättämään kaukalon. Päävalmentaja toivoi, että Jokerit saa pelaajat takaisin ennen pudotuspelien alkua, mutta pelaajien tilannetta hän ei osannut vielä kommentoida tarkemmin.

Jokereilla on ollut paljon pelisiirtoja ja erimittaisia karanteenijaksoja, mutta Marjamäki kertoi joukkueen kuitenkin selviytyneen niistä hyvin. Hän myös painotti, että Suomessa terveysviranomaisten asettamat karanteenipäätökset ovat erilaisia kuin Venäjällä.

Muokattu 19.2. klo 1.35: Korjattu kohta Jokereiden pääsystä pudotuspeleihin.