Janis Kalnins torjui Jokerit Moskovaan - "Kova luotto meillä on kaveriin"

KHL / Raportti
Kalnins oli mies paikallaan Jokereiden maalilla.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com
Helsingin Jokerit otti pakkovoiton KHL:n pudotuspelien ensimmäisen kierroksen viidennestä ottelusta Dinamo Moskovaa vastaan lukemin 2-1 ja siirsi ratkaisun kuudenteen peliin torstaille Moskovaan.

Narripakan maaleista ottelussa vastasi Jesse Joensuu ja John Norman. Moskovalaisten ainoan iski reilu kaksi minuuttia ennen päätössummeria ruotsalaishyökkääjä Patrik Zackrisson. Jokereiden voiton arkkitehtinä oli latvialaismaalivahti Janis Kalnins, joka torjui voiton eteen 24 kertaa ja oli läpi ottelun eleettömän varma.

– Aivan loistava ottelu tänään. Jokaisessa pelissä on maalivahti antanut mahdollisuuden voittoon. Pelit ovat aina kaatuneet muihin asioihin. Kova luotto meillä on kaveriin, kehui Jokereiden voittomaalin syöttänyt Marko Anttila maalivahtiaan.

Vahva avauserä Jokereilta

Kotijoukkue tuli todella kovalla ryminällä avauserään järjestäen useita maalintekopaikkoja. Peliä kerkesi kulumaan ainoastaan reilut kolme minuuttia, kun nimellisen ykköskentän hyökkäysalueen pyöritys tuotti tulosta, kun Joensuu ohjasi Normanin vedon Aleksandr Jerjomenkon silmien alta puikoista sisään.

Jokereiden paljon parjattu ylivoima pääsi kuuden minuutin ajan avauserässä yrittämään tulosta, mutta hyvästä paineesta huolimatta maaliviivaa lähemmäksi ei narripakka päässyt.

Dinamo mukaan toisessa erässä, Jokerit hukkasi kahden miehen ylivoiman

Vierasjoukkue muutti ensimmäistä kertaa koko ottelusarjassa pelaamistaan huomattavasti hyökkäävämmäksi toisessa erässä ja Jokerit olivat vaikeuksissa. Etenkin karvauspelaaminen tuotti puolustajille ongelmia, mutta mitään laatupaikkoja ensimmäisen minuutin 2vs1 -hyökkäystä lukuunottamatta ei Dinamo saanut.

Jokerit pääsi erän loppupuolella pelaamaan 1.57 minuuttia 5vs3 -ylivoimaa, kun puolustajat Andrei Mironov ja Juuso Hietanen ottivat jäähyt. Kotijoukkueen kahden miehen ylivoima oli mielikuvituksetonta ja suurimman osan ajasta joukkue haki kiekkoa omasta päästä.

Norman räjäytti Arenan huutoon

Kolmanteen erään Dinamo nosti painetta entisestään ja erässä käytännössä koko sarjan kuva muuttui täysin. Jokerit puolusti tiukasti ja yritti iskeä vastaan Dinamon hakatessa päätään seinään.

Erän puolivälin jälkeen Jokerit sai kiekon keskialueelle ja läpi ottelun vahvasti pelannut Anttila karkasi ruotsalaishyökkääjä Normanin kanssa ylivoimahyökkäykseen. Lempäälän jätin rystylätty päätyi ruotsalaisen lapaan, joka nosti kiekon rystyltä yläkulmaan vieden kotijoukkueen kahden maalin johtoon. Anttila kuvaili maalia itseironisesti.

– Tavallaan aloituksen jälkeen saatiin se mitä yritettiin, eli kiekko keskialueelle. Johnny (Norman) tuli takaa kovalla jalalla mukaan hyökkäykseen ja mä heitin ihan mun tyylisen lätyn, ettei siellä päinkään, mutta hyvinhän se handlas tilanteen ja heitti kiekon reppuun. Jälkeenpäin voidaan sanoa, että oli aika tärkeä maali meille.

Alex Grantin ja Peter Reginin jäähyt olivat kostautua pahemman kerran

Jokereiden parjattu kanadalaispuolustaja Alex Grant otti poikittaisesta mailasta kahden minuutin jäähyn reilut kolme minuuttia ennen loppua ja Dinamo pääsi ylivoimalle. Dinamon ylivoima jauhoikin maalin, kun venäläistähdet Vadim Šipatšov ja Dimitri Kagarlitski juonivat paikan, ja ruotslaishyökkääjä Zackrisson iski kiekon vastustamattomasti Kalninsin selän taakse.

Kotijoukkueen kapteeni Peter Regin johti hieman väärällä tavalla joukkojaan edestä ja otti koukkaamisesta vajaat kaksi minuutti ennen loppua jäähyn, ja Dinamolle aukeutui loistava paikka tasoittaa peli.

Jokereiden alivoima onnistui täydellisesti, sillä ainut kunnollinen paikka siunaantui viimeisen kolmen sekunnin aikana Dinamon voitettua hyökkäyspään aloituksen. Moskovalaiset saivat kaksi aivan uskomatonta paikkaa lyödä kiekko reppuun, mutta Jokerit säilyi hieman tuurillakin johdossa lopulta voittaen pelin lukemin 2-1.

– Aloituksessa heillä oli hyvä kuvio siinä. Jäi keskusta vähän turhan auki. Meillä kävi pieni tuuri siinä, mutta onneksi näin, harmitteli Anttila merkkausvirhettä.

Ottelusarjan kuudes peli pelataan torstaina Moskovassa. Neljällä voitolla KHL:n läntisen konferenssin välieriin.