Zapolski imuroi avauserässä ja Jokerit hävisi taas Helsingissä – "En löydä mitään isompaa negatiivista"

KHL / Raportti
Ryan Zapolski ei vakuuttanut keskiviikkona Jokerien maalinsuulla. Kazanin kolmatta osumaa hän seurasi vain katseella.
Ryan Zapolski ei huokunut maalilla varmuutta, kun Jokerit hävisi neljättä kertaa peräkkäin kotijäällään. Hallitseva KHL-mestari Ak Bars Kazan haki pisteet Helsingistä numeroin 2–3. Kokonaisuudessaan ottelu oli melko tasainen, mutta Kazan isäntiä tehokkaampi.

Jokerien latvialaismaalivahti Janis Kalnins kärsii pienistä vaivoista, joten pelivuorossa oli keskiviikkona Ryan Zapolski. Yhdysvaltalainen on menettämässä ykkösvahdin tonttiaan hiljalleen Kalninsille ja edellisessä pelaamassaan ottelussa ennen Kazan-taistoa Zapolski vaihdettiin pois maalilta kesken kamppailun.

Miehen pelaamisessa ei ollut paljoa kehuttavaa keskiviikkonakaan ja 32-vuotias Jokerit-kassari huokui hienoista epävarmuutta. Kazanin ensimmäisen maalin hän päästi äärimmäisen helposti pienestä kulmasta, kun Ak Barsin laitahyökkääjän Stanislav Galievin heitto maalille upposi Zapolskin längistä sisään.

Jokerien ensimmäisen erän päätös oli äärimmäisen huolimaton. Galievin maali syntyi, kun erää oli jäljellä noin 27 sekuntia ja tästä vierähti ainoastaan 13 sekuntia, kunnes kiekko oli jälleen Zapolskin selän takana – tällä kertaa asialla oli Kazanin ykkössentterin paikalla viilettänyt ruotsalainen Anton Lander.

Jokerit sai kiekon avauserässä niin ikään kahdesti maaliin – vain toinen hyväksyttiin

Avauserä oli viimeisen minuutin mahalaskua lukuun ottamatta äärimmäisen tasainen. Jokerit toimitti limpun avausperiodin aikana kahdesti uuniin, mutta vain toinen hyväksyttiin. Jokerien avausmaali hylättiin ainakin 9543 katsojasta lähteneen äänen perusteella jokseenkin kyseenalaisin perustein.

KHL:ssä on kuitenkin tällä kaudella käytössä sääntö, jonka perusteella jalan kautta maaliin menevät osumat hylätään. Jokerit-hyökkääjä Brian O'Neill suti keskiviikon hylätyssä osumassa maalivahdin alueella ja kiekko kimposi sisään tämän polvesta.

Toinen kerta toden sanoi helsinkiläisille, kun se sai siirrettyä itsensä kuskin paikalle Nicklas Jensenin osumalla. Jokerit illan taistossa hetkeksi etumatkalle siirtänyt osuma jatkoi miehen pisteputkea, joka on jo kymmenen ottelun mittainen. Esityön Jokerien avauserän puolenvälin jälkeen syntyneeseen avausmaaliin tarjoilivat Sakari Manninen ja Steve Moses.

Isäntä tuhlaili ylivoimalla: "Ei ollut rakenteellisesti huonoa"

Ottelussa tuomittiin vieraille peräti seitsemän kahden minuutin jäähyä. Vertailun vuoksi kahden minuutin istuntoja jaettiin Jokerit-leiriin ainoastaan kaksi kappaletta.

– Ainoa asia, mihin en ole tyytyväinen, oli jäähyjen määrä ja sen pienenentämiseksi pitää tehdä töitä, kommentoi Ak Barsin päävalmentaja Zinetula Biljaletdinov.

Huolimatta kahdesta kahden miehen ylivoimasta, joista toinen oli yli minuutin ja toinen yli 40 sekunnin mittainen, Jokerit iski kamppailussa ainoastaan yhden maalin ylivoimalla ja tuhlasi molemmat kahden miehen ylivoimamahdollisuutensa.

Helsinkiläisten ylivoimamaali syntyi kolmannen erän alussa, kun ykkösketjuun nostettu Pekka Jormakka punnersi kiekon maalin eteen ja sai vastustajan puolustuksen suosiollisella avustuksella kiekon rysään.

Vierasjoukkueen voittomaali syntyi niin ikään Jokerien pelatessa ylivoimaa. Alexei Potapov karkasi toisessa erässä Jokerien keskialueen kiekonmenetyksestä läpiajoon ja viimeisteli osuman komealla laukauksella ylänurkkaan ohitse hölmistyneenä maalillaan seisoneen Zapolskin.

– Ylivoima ei ollut rakenteellisesti huonoa, mutta laatu laukauksissa oli ja tolpat kilisivät. Vastustaja puolusti äärimmäisen sitoutuneesti keskustaa, sanailee puolestaan Jokerit-käskijä Lauri Marjamäki suojattiensa otteista ylivoimalla ja jakaa tunnustusta vastustajalle.

Jokereille kotitappio oli jo neljäs perättäinen

Helsinkiläisjoukkue hävisi jo neljättä kertaa peräjälkeen kotiareenassaan, kun hallitseva KHL-voittaja vei pisteet Kazaniin lukemin 2–3. Jokerit ei ole hävinnyt koko KHL-historiansa aikana viittä kertaa putkeen kotonaan.

– En löydä mitään isompaa negatiivista meidän suorituksesta. Suoritus oli äärimmäisen hyvä ja yleensä tuolla pelillä voittaa tässä sarjassa, mutta tällä kertaa ei, pohtii Marjamäki.

Jokerit on esiintynyt viime aikoina ainakin tulosten valossa ailahtelevasti ja pudonnut läntisessä konferenssissa kolmannelta sijalta neljänneksi.

– Vähän sama trendi jatkuu, kun tilastot ja kaikki näyttää hyvältä, mutta tulos ei ole positiivinen aina.

Jokereilla on mahdollisuus katkaista kotitappioputki perjantaina, kun se saa vieraakseen Torpedo Nižni Novgorodin. Helsinkiläisten perjantaivieras voitti keskiviikkoiltana Vitjaz Podolskin vieraskaukalossa 0–6-murskaluvuin.