Narripaidat vailla itseluottamusta – Ak Bars takoi taululle tylyt lukemat

KHL / Raportti
Antti Niemi ja Jokereiden puolustus ovat aloittaneet KHL-kauden heikosti.
Kuva © Emil Hansson
Jokerit kärsi torstaina kauden toisessa ottelussaan toisen tappionsa. Hyvä yritys ja alun asenne eivät riittäneet, kun helsinkiläiset sortuivat virheisiin eikä tähtihankinta Antti Niemikään onnistunut ollenkaan.

Jokereiden kausi ei ole alkanut toivotulla tavalla. Helsinkiläisjoukkue lähti kauteen uusiutuneella joukkueella, jonka itseluottamus ja terävyys vaikuttaisivat olevan vielä kesäterässä. Vikaa on ollut niin maalivahtipelissä kuin kenttäpelissäkin.

– Piti ottaa askel eteenpäin tiistaista, mutta otettiinkin muutama taaksepäin. Tehtiin maailmanennätys kiekonmenetyksissä. Aika alussa ollaan vielä tällä matkalla. Keskusteltiin kyllä etukäteen, minkälainen porukka on vastassa, mutta ei silti osattu reagoida. Kausi jatkuu pian, mutta nyt kohdattiin kaksi kärkijoukkuetta ja havaittiin, missä KHL-kärjen taso menee, huokaisi jokerivalmentaja Lauri Marjamäki ottelun jälkeen Viasatin haastattelussa.

Jokerit teki läpi ottelun useita virheitä varsinkin omalla puolustusalueellaan. Samalla maalivahti Antti Niemi oli kaukana tasosta, jolla KHL-otteluita on mahdollista voittaa. Vierasjoukkue Ak Bars ei säkenöinyt tai loistanut, mutta oli murhaavan tehokas ja tyly vieras.

Niemi haparoi

Aneemiseen sarja-avaukseen nähden aktiivisemmin pelin aloittanut Jokerit hallitsi ottelun alkua ja oli lähellä avausmaalia jo ottelun alkuhetkillä, mutta maalinteon tehokkuus oli jälleen jokeriryhmän murheena useassa maalipaikassa.

Toisessa päässä maalipaikkoja ei sen sijaan tuhlattu, kun Ak Bars hyödynsi Jokereiden virheet murhaavalla tehokkuudella alkaen ensimmäisen erän loppuhetkistä.

Ensin Stanislav Galijev avasi maalihanat tarkalla laukauksella Eemeli Räsäsen huolimattoman purkukiekon jälkeen. Hetkeä myöhemmin Jokerit menetti kiekon omalla alueellaan, ja Emil Galimov pomputti kiekon maaliin.

Jokerit sai mainion oppitunnin KHL-kiekon kovuudesta. Helsinkiläisten omat vahvat hetket eivät tuoneet tulosta, mutta kaksi huolimattomuusvirhettä omalla alueella maksoivat kaksi maalia

– Tämä oli meille vaikea erä. Meidän pitää pelata paremmin joukkueena. Tämä taso ei vain riitä, on pakko parantaa, Jokereiden Henrik Haapala puhisi Viasatin erätaukohaastattelussa.

Toinen erä alkoi kuitenkin kotijoukkueen kannalta pahimmalla mahdollisella tavalla, kun Jokerit puolusti löysästi ja vain puoli minuuttia erän alun jälkeen Patrice Cormier pääsi yllättämään Niemen rannelaukauksella kaukaa maalintekosektorin ulkopuolelta.

Jokerit pääsi kuitenkin hetkeksi peliin mukaan, kun ylivoiman päättymisen jälkeen Petri Kontiola haki kiekon kulmasta ja syötti maalin eteen lipuneelle Antti Pihlströmille, joka onnistui rikkomaan Adam Reidebornin nollan.

Jokerit saikin peliinsä hetkellisesti lisää henkeä mukaan, mutta seuraavan maalin teki jälleen Kazan. Vieraat pääsivät iskemään myös neljännen maalinsa helponnäköisesti: Kirill Petrov harhautti ensin helposti Tommi Kivistön, eikä Niemikään pystynyt pysäyttämään torjuttavissa ollutta laukausta.

– Pelasimme varmaa, hyvää peliä. Hyökkäyspäässä onnistuimme erityisen hyvin. Jos jatkamme samaan malliin emmekä mene asioiden edelle, kaikki menee varmasti hyvin, kuvaili Lukostakin tuttu Ak Bars-hyökkääjä Justin Azevedo toisen erän taukohaastattelussa.

Kolmannessa erässä tarinan juoni jatkui samanlaisena: Jokerit ei saanut omista paikoistaan mitään merkittävää aikaiseksi, kun taas Ak Bars käytti omat paikkansa tehokkaasti. Azevedo karkasi jokeripuolustajien välistä läpiajoon ja ujutti kiekon viidennen kerran tyylikkäästi ohi Niemen.

1–5-tilanteessa ottelun kulku muuttui pelailuksi. Jokerit pääsi kuitenkin yllättämään Reidebornin kuin varkain kolme minuuttia ennen loppua. Teemu Eronen yllätti passiivisen Ak Bars -puolustuksen ja toi laihaa lohtua jokerileiriin. Enempää maaleja ottelussa ei nähty, joten pisteet lähtivät Kazaniin loppulukemin 2–5.

Kovin odotuksiin kauteen lähteneen jokerijoukkueen kauden aloitus on ollut todella vaikea. Helsinkiläisjoukkue hakee kauden avausvoittoaan kotihallissaan lauantaina, kun vastaan asettuu Dinamo Riika.