Jokereiden kahden erän vire ei riittänyt – taipui Dinamolle vieraissa

KHL / Raportti
Jokereiden tehokkuus ei ollut maanantaina kaivatulla tasolla. Kuva on joukkueiden aiemmasta kohtaamisesta.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com
Jokerit kärsi maanantai-iltana 3–1 -tappion pudotuspelipaikasta taistelevalle Dinamo Riialle. Tasaisen avauserän jälkeen helsinkiläiset olivat ottelussa hallitsevampia, mutta Dinamo-vahti piti torjunnoillaan joukkueensa pelin hengessä mukana.

Jokerit palasi maajoukkuetauon jälkeen kaukaloon Riiassa, jossa se kohtasi Dinamon. Narrimiehistö lähti otteluun läntisen konferenssin neljänneltä sijalta. Dinamon majapaikka sen sijaan oli juuri ja juuri pudotuspeliviivan alapuolella yhdeksäntenä. Ennen taukoa Dinamo oli hävinnyt viidestä edellisestä pelistä neljä ja Jokerit yhden.

Jokereiden kokoonpanoon teki paluun joukkueen yhdysvaltalaishyökkääjä Steve Moses, joka oli ollut ottelun verran sivussa loukkaantunena.

Vierasjoukkueen paidassa Sami Lepistö vietti erityistä iltaa, sillä ottelun myötä hänen pelisaldonsa Jokereissa kasvoi 300 peliin. Viime aikoina miehen vire on ollut mainio. Tästä osoituksena Lepistö valittiin KHL:n viikon parhaaksi puolustajaksi edellisviikolla.

Dinamo ei kauan tahtonut nollissa pysytellä, vaan jo vajaan puolentoista minuutin pelin jälkeen kotiyleisö pääsi hurraamaan. Aikoinaan KalPassa esiinynyt puolustaja Matthew Maione täräytti läpyskän Janis Kalninsin hanskan kautta verkkoon.

Avauserässä Dinamo oli jopa yllättävän aktiivinen, ja ajoittaiset ylivoimat toivat sähköä pelin tuoksinaan. Isännillä olisi ollut enemmänkin paikkoja iskeä osuma toisin kuin Jokereilla, joille huippupaikkoja ei liiemmin siunaantunut. Ylivoima punakeltapaidoilla oli kuitenkin aavistuksen paremmassa kuosissa.

Dinamon aktiivisuus tuotti kuitenkin tulosta toisen erän alussa, kun Andris Dzerins laittoi kiekon maalin edestä sisään.

– Painotimme ennen ottelua maalille menemistä ja sinne kyllä mielestäni menimme hyvin. Toimitimme hyvin kiekkoa sinne ja se on usein avain onneen. Laukausten ja syöttöjen laatuun voimme kiinnittä huomiota, Marko Anttila pohti.

Toisessa erässä Jokereiden kurssi muuttui

Erän edetessä Jokerit onnistui kuitenkin nostamaan tasoaan ja sai lopulta ansaitun palkinnon. Alex Grant kavensi lukemiksi 2–1, kun miehen viivakuti painui sukkelasti Dinamo-vahdin ohitse.

Toisessa erässä pelin painopiste oli siirtynyt jo selkeästi Jokereille. Pyöritys oli melko yksipuolista, eikä Dinamo päässyt enää juurikaan laukaisupaikoille. Kotijoukkueelle ei kirjattu erässä ainuttakaan laukausta alkuminuuttien maalia lukuun ottamatta.

Päätöserässä Jokerit oli edelleen hallitsevampi osapuoli, mutta maalinteko oli tiukassa. Esimerkiksi Mosesilla oli useita paikkoja osua, mutta maaliverkko pysyi pitkään koskemattomana.

Viimeisillä minuuteilla alkoi silti vielä tapahtua. Ensin latvialaiset iskivät tyhjiin ja asettivat vieraat kahden maalin takaa-ajoasemaan. Hetkeä myöhemmin Jokereiden Nicklas Jensen tykitti kiekon reppuun, mutta tuomarit eivät katsoneet tilannetta sääntöjen mukaiseksi maaliksi. Tuomion voi helposti kyseenalaistaa. Lopulta pelaajien tunteet kuumenivat siihen pisteeseen saakka, että Dinamo-maalin edustalle syntyi roppakaupalla kärhämää. Jäähyjä kahakasta jaettiin varsin reippaalla kädellä.

– Selitys maalin hylkäämiselle oli, että Jesse (Joensuu) oli maalivahdin alueella. Sääntö menee, että myöskään takapuoli ei saa olla maalivahdin alueella. Kyllä se ihan selvältä maalilta näytti, mutta vielä en ole kunnolla tilannetta päässyt kelaamaan, Anttila avasi.

Jokereiden sijoitus runkosarjan neljännellä paikalla on vankka. Viidenneksi putoaminen edellyttäisi tappiota kaikista runkosarjan loppupeleistä. Tämän vuoksi joukkuetta odottaa mitä todennäköisimmin pudotuspeleissä kotietu.

Jokereilla runkosarjaa on jäljellä enää viisi peliä. Seuraavan kerran joukkue pääsee näyttämään kyntensä keskiviikkona, jolloin vastassa on Moskovan Dinamo.