Kurinalainen Jokerit kaatoi Dinamon Moskovan illassa − edellisestä voitosta peräti neljä vuotta

KHL / Raportti
Brian O'Neill oli ratkaisevassa roolissa, kun Jokerit kaatoi Dinamon Moskovassa.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com
Jokerit oli hävinnyt peräti 11 kertaa peräkkäin Moskovan Dinamolle runkosarjassa, joten vahvan kotijoukkueen odotettiin nytkin kellistävän nihkeästi kautensa aloittaneen Jokerit. Toisin kuitenkin kävi: Jokerit voitti ottelun jatkoajalla.

Jokerit lähti otteluun täysin samalla kokoonpanolla, millä se oli lauantaina kotonaan kaatanut Avtomobilistin 4−2. Moskovan Dinamo puolestaan oli pieniä muutoksia tehnyt Pietarissa SKA:lle kärsityn tappion jälkeen. Merkittävin muutos oli maalivahti Ivan Bocharovin paluu maalinsuulle.

Ottelu alkoi Dinamon vahvalla painostuksella eikä Jokerit päässyt edes kunnolla alueeltaan pois. Vahva pyöritys aiheutti sen, että Henrik Haapala joutui koukkaamaan itsensä jäähylle ja isäntien vaarallinen ylivoimaviisikko pääsi yrittämään avausmaalin tekoa. Dinamo pyörittikin kyllä vahvasti, mutta Jokerit peitti keskikaistan hyvin eikä tehoviisikko päässyt kunnollisille maalipaikoille lainkaan. Katkon aikana näytettiin, kuinka Lauri Marjamäki ohjeisti joukkuettaan pitämään kiekkoa enemmän, mutta ongelmana oli oikeastaan se, ettei Jokerit edes saanut kiekkoa pidettäväkseen.

Jokerit joutui toistamiseen alivoimalle, kun Mikko Lehtonen passitettiin kampitusjäähylle. Jälleen isännät saivat pyöritettyä ja nyt jopa lauottuakin useita kertoja, mutta laukaukset suuntautuivat hehtaaripyssyllä plekseihin.

Erän puolenvälin jälkeen alkoi Jokeritkin saada juonesta paremmin kiinni, ja kiekko alkoi käydä Dinamonkin päädyssä. Jokerit pääsi kertaalleen kokeilemaan ylivoimalla, muttei oikein missään vaiheessa saanut ylivoimapeliään kuntoon. Puoli minuuttia ennen erän loppua Lehtonen purki kiekon omalta alueelta keskialueelle ja Brian O'Neill säntäsi nopeasti perään. Kovasti häntä yrittivät häiritä sekä Kirill Lyamin että Mikhail Grigoryev, mutta kaksikko pelasi lähinnä toisensa ulos tilanteesta. Vielä kun maalivahti Bocharov haparoi etutolpalla, ehti O'Neill kiertää maalin ja ujuttaa kiekon vanhanaikaisella maaliin. Näin tauolle mentiinkin Jokereiden 1−0-vierasjohdossa.

Toinen erä alkoi huomattavasti tasaisemmissa merkeissä, mutta samalla yllättävän sekaisesti molemmilta joukkueilta. Pelaaminen tapahtui enimmäkseen keskialueella, koska hyökkäyssiniviivan ylittäminen tuntui olevan kohtuuttoman hankalaa. Kertaalleen Dinamo sai todella pitkän pyörityksen aikaiseksi Jokereiden päätyyn, ja tilanteessa oli jo tulossa Jokereille jäähy. Pyöritys jatkui kuudella viittä vastaan, mutta yllättävän passiivisesti Dinamo yritti tulosta tehdä. Illan näkyvin moskovalaispelaaja Dmitrij Jaskin otti todella tyhmä jäähyn, ja näin tulossa ollut ylivoima kääntyikin tasavajaapelaamiseksi.

Rikkonaisen erän aikana Jokerit pystyi yhä paremmin ottamaan peliä haltuunsa ja saikin luotua maalipaikkoja. O'Neill oli erittäin lähellä iskeä illan osumansa ja myös Saku Mäenalanen tarjoili Sami Lepistölle aivan avopaikan, muttei lisäosumia Jokerit kuitenkaan saanut aikaiseksi. Dinamokin sai aivan erän lopussa loistavan tilaisuuden tasoittaa ottelu, kun Vadim Chipachyov ja Jaskin pääsivät alivoimalla vastaiskuun, mutta jo kolmesti jäähypenkilläkin istunut Jaskin ampui kiekon yli aivan tyhjästä Jokereiden maalista. Toiselle tauolle mentiin samoissa 0−1-lukemissa.

− Toinen erä oli meiltä paljon parempi kuin avauserä, jossa oltiin pahasti jaloissa, kertoi Marko Anttila erätaukohaastattelussa.

Kolmas erä alkoi hienoisella Jokereiden hallinnalla. Vieraat olivat lähellä siirtyä jo 2−0-johtoon, kun Alex Grant vapautti pitkällä syötöllä Petri Kontiolan puolittaiseen läpiajoon. Kontiola ei kuitenkaan pystynyt Bocharovia yllättämään. Jokerit ei saanut ylivoimaansa toimimaan ja jälleen paras maalintekopaikka siunaantui Dinamolle, kun latvialainen Miks Indrasis pääsi kokeilemaan maanmiehensä torjuntakykyä alivoimalla. Tämänkin kohtaamisen Janis Kalnins hoiti tyylillä.

Jokerit pystyi nyt toteuttamaan valmentaja Marjamäen ohjetta kiekon pitämisestä omalla joukkueella, ja Jokerit oli menossa kohti varsinaisen peliajan voittoa. Perusvarman pelin muutoin pelannut Tommi Kivistö kuitenkin hukkasi kiekon omalla alueellaan, ja ruotsalaishyökkääjä André Petersson näytti vaarallisuutensa nostamalla kiekon rystyltä etuyläkulmaan ohi hölmistyneen Kalninsin.

Tämä maali sai isännät yrittämään vimmatusti voittomaalia ja samalla Jokerit alkoi hermoilla, mistä oli seurauksena kaksi lähes perättäistä jäähyä. Jokereiden alivoimapelaaminen oli kuitenkin täyttä rautaa, eikä Dinamon vaarallinen ylivoimaviisikko saanut mitään aikaiseksi.

Jatkoajalle molemmat lähtivät melko hyökkäävällä pelillä ja molemmilla olikin paikkansa tehdä voittomaali. Ratkaisu saatiin vasta Jokereiden ylivoimalla, kun pirteästi pelannut Haapala pääsi iskemään O'Neillin loistavasti syötöstä kiekon vastustamattomasti verkon perukoille.

Jokereiden avainpelaajia olivat loistavasti torjunut ja ykkösmaalivahdin viitan tukevasti harteilleen napannut Janis Kalnins, alati Dinamon puolustukselle harmaita hiuksia aiheuttanut Brian O'Neill ja todella paljon töitä tehnyt Jesse Joensuu.

Väsyneen näköinen Lauri Marjamäki kiitteli pelin jälkeen sekä maalivahti Kalninsia sekä loistavasti toiminutta alivoimapeliä. Hän myös totesi, että joukkueen puolustupelaaminen on tiivistynyt ja se näkyy päästettyjen maalien vähenemisessä.

Jokerit kohtaa seuraavassa ottelussaan keskiviikkona Neftekhimikin, joka tänään koki tappio AK Bars Kazanin vieraana.

» Lähetä palautetta toimitukselle