Turha reissu Jekaterinburgiin - KHL:n ykkösjoukkue toistamiseen liian vahva Jokereille

KHL / Raportti
Jokerit ei onnistunut ohittamaan Avtomobilist-vahti Jakub Kovaria kuin kertaalleen.
Kuva © Mikko Taipale / Jokerit
KHL:n syyskautta hallinnut Avtomobilist Jekaterinburg oli tyly isäntä Jokereille ja pisteet jäivät Uralille 3-1-lukemin. 24 ottelua nyt pelannut Avtomobilist on napannut täydet pisteet yhtä lukuunottamatta kaikista kauden otteluistaan.

Talviseen Jekaterinburgiin matkanneelle jokerijoukkueelle jäi vain vähän kerrottavaa päivän ottelusta kaupungin ylpeyttä Avtomobilistia vastaan.

Syyskauden ylivoimaisesti parhaan joukkueen vire oli jo toistamiseen tällä kaudella liikaa helsinkiläisille, kun loppulukemat kirjattiin kotijoukkueen hyväksi.

Vaikka ulkona sää oli kylmä ja luminen, saatiin kaukalossa otteluun lämmin alku. Sami Lepistö petasi Jokereiden ensimmäisellä ylivoimalla avopaikan Niklas Jensenille vain kolmen minuutin pelin jälkeen.

Tanskalaisesta ei tullut kuitenkaan ottelun avausmaalin tekijää, sillä Avtomobilist-vahti Jakub Kovar esitti unelmatorjunnan sivuttaisliikkeestä. Kovar sai tilanteessa kiekon kipeästi paljaaseen käteensä kilven alle, mutta pystyi kuitenkin jatkamaan ottelua.

Kauaa ei Jokerien kuitenkaan tarvinnut odottaa maalitilinsä avaamista, kun Marko Anttila vei helsinkiläiset johtoon yhdeksän minuutin jälkeen.

Mika Niemen petaaman aloituskuvion päätteeksi osuneelle Anttilalle maali oli jo kauden kahdeksas, jolla mies on Jokereiden maalipörssin nelossijalla.

Tästä eteenpäin juhli ainoastaan kotijoukkue. Jo avauserässä Tommi Kivistö ja Henri Ikonen pelasivat huolimattomasti kiekon kanssa jokeripäädyssä ja sekoilun päätteeksi Anatoli Belushov pääsi iskemään tasoituksen Dan Sextonin syötöstä.

Belushov kuittasi samalla nopeasti pettymyksensä, sillä vain hetkeä ennen maalia hän laukoi kiekon ylärimaan Avtomobilistin ylivoiman aikana.

Toinen erä kirjaimellisesti Avtomobilistin ylivoimaa

Tasaisen avauserän jälkeen isäntäjoukkue jätti Jokerit kuitenkin pahasti kyydistä ja karkasi ansaitusti kahden maalin johtoon.

Jokereilla oli vaikea saada kiekolliseen peliinsä riittävää laatua ja pienet virheet kostautuivat lukuisina jäähyinä. Helsinkiläiset kuluttivat erässä jäähypenkkiä peräti 12 minuutin edestä.

Marko Anttilan osuman lisäksi Jokerit ei saanut ottelussa aihetta juhlaan.
Kuva © Mikko Taipale / Jokerit

Ja kun KHL:n toiseksi parhaalle ylivoimalle antaa riittävästi tilaisuuksia, niin ei tarvitse olla ennustaja aavistellessaan, että huonosti käy. Eikä ottelu muodostunut poikkeukseksi.

Ensin sarjan entinen maalikuningas Nigel Dawes napautti tarkalla rannelaukauksella luvut 2-1:een ja myöhemmin avausmaalin syöttänyt Sexton iski Avtomobilistin 3-1-johtoon.

Laukauksista huolimatta Jokerit ei tämän jälkeen saanut oikeastaan minkäänlaista kiriä ottelussa käyntiin ja niinpä Sextonin osuma jäi ottelun viimeiseksi. Tappio samalla päätti Jokereiden viiden ottelun mittaisen voittoputken ja kahdeksan ottelun pisteputken.

Yksinkertaisesti tehokasta

Taktisesti ottelussa nähtiin kahden erilaisen pelifilosofian yhteentörmäys, kun Avtomobilistin vahva pystysuunnan jääkiekko sai vastaansa Jokereiden version kotimaisesta meidän pelistä.

5-5-pelissä ei kumpikaan juuri ylivoimahyökkäyksiä saanut, vaan suurin osa keskialueen ylityksistä kiekon kanssa tapahtui molempien toimesta alivoimaisena.

Taktiset erot tulevat näkyviin tilastoja tarkemmin perkaamalla: päästessään kiekon kanssa keskialueen yli, Jokerit teki sen usein neljän miehen voimin eli puolustaja lähti aktiivisesti tukemaan hyökkäystä.

Tämä on ollut luonteenomaista Lauri Marjamäen pelikirjassa erityisesti viime kaudesta alkaen.

valtaosan kerroista Avtomobilist sai koko viisikkonsa pelin alle hyökkäystä vastaanottamaan

Avtomobilist puolestaan pelasi huomattavasti perinteisemmin. Organisoidut keskialueen ylitykset tapahtuivat pääsääntöisesti kolmen hyökkääjän voimin, puolustajien pysyessä voimakkaasti pelin alla.

Avtomobilistin pelin konservatiivisuus näkyi myös Jokereiden hyökkäyksissä, joissa Avtomobilist valtaosan kerroista sai koko viisikkonsa pelin alle hyökkäystä vastaanottamaan.

Yksinkertainen on kuitenkin osoittautunut Avtomobilistin kohdalla tehokkaaksi ja joukkue jatkaa sarjan kärkipaikalla vain yhden tappion koko syksyn aikana kokeneena.

Jokerit puolestaan jatkaa tappiosta huolimatta läntisen konfrenssin kolmantena. Joukkueen vierasputki saa jatkoa perjantaina, kun Jekaterinburg vaihtuu Magnitogorskiin ja vastustaja Avtomobilistista Metallurgiin.

» Lähetä palautetta toimitukselle